Veteranen Corry en Jeanne bewijzen dat sport lang gezond houdt

Algemeen

Jacques van den Berg van de Sportraad van Delft is trots op Corry Diederik en Jeanne op de Brouw.

DELFT – Afgelopen maandag reikte de voorzitter van de Sportraad van Delft, Jacques van den Berg, de jaarlijkse veteranenprijs uit. Omdat de jury niet kon kiezen uit twee kandidaten, moest hij dat tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Sportraad zelfs twee keer doen. Corry Diederik van Dancin’ Delft en Jeanne op den Brouw van Scuba Libre waren de gelukkigen. Beide dames beoefenen nog op hoge leeftijd, respectievelijk 80 en 74 jaar, hun sport. Corry is actief danseres en Jeanne actief duikster.

Alvorens de sportieve vrouwen hun aandenken en bloemen ontvingen, liep Jacques van den Berg hun sportloopbaan door. “Corry begon bij de jazzafdeling van gymnastiekvereniging Excelsior onder leiding van Hannie van de Doel, die zich later afsplitste en verder ging onder DJDV (Delftse Jazzdans Vereniging). Nadat Hannie op haar 65ste stopte met lesgeven en de vereniging opdoekte, werden haar Jazzdansgroepen in het jaar 2000 overgenomen door gymnastiekvereniging Sparta, waar Corry toen les kreeg van Emelia Hoogkamer. Toen de jazzdansafdeling zich hier ook afscheidde en verder ging onder Dancin’ Delft, ging Corry natuurlijk weer mee. Net als alle andere dames die hetzelfde traject hadden gevolgd en nu nog steeds met elkaar dansen en bewegen. Corry is dus niet de enige die al tientallen jaren ervaring heeft in jazzdans. Mensen die dit lezen, denken waarschijnlijk: “Heeft Dancin’ Delft ook bejaardengym?” Nou, verre van dat. Het is op maandag flink aanpoten met moeilijke danspassen en pittige oefeningen, al dan niet op de grond en Corry was één van de weinigen die met gemak in een flinke wijde spreidzit op de grond zat met haar ellebogen voor op de grond. Ze was de oudste en waarschijnlijk ook de lenigste. Gewaardeerd om de vrolijkheid die ze altijd binnen de groep bracht. Een mooi mens, die naast het dansen ook nog een paar dagen in de week veertig baantjes zwemt. Hoezo rustig aan doen op je ouwe dag?” 

Over Jeanne op den Brouw: “Zij is ruim 30 jaar een actief lid van Scuba Libre. Zij is 74 jaar. In de afgelopen jaren heeft zij (samen met haar echtgenoot) tussen de 600 en 700 duiken gemaakt, zowel in binnen- als buitenland. De afgelopen jaren is de duikfrequentie wat minder, maar ze gaat nog steeds een aantal keren per jaar onder water. Dat betekent het aantrekken van een wetsuit (geen eenvoudige opgave), het omsnoeren van een zogenaamd stabjack en een letterlijk loodzware loodgordel, het op de rug nemen van een minstens zo zware persluchtfles en vervolgens het op- en afklimmen van een dijk in Zeeland, waarna de duik kan beginnen. Werkelijk een opmerkelijke prestatie voor een dame van haar leeftijd! 

Jeanne is bovendien een van de instructeurs binnen Scuba Libre. Als geen ander is zij in staat om aspirantleden in het zwembad te begeleiden bij de introductieduiken. Daarnaast is ze nog lid van de barcommissie en actief betrokken bij de (jaarlijks verplichte) medische keuringen voor de leden, waarbij ze de arts assisteert”.
Voorwaar: echte sportveteranen aan wie je een voorbeeld kunt nemen!

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12