Dubbel Delft zondag 9 maart

Algemeen

‘Geduld’ moet je hebben, anders wacht je zo lang… Dat is de spreuk die twee jaar geleden te lezen was op een bord aan de Wateringsevest, naast de Watertoren. Feit is dat de watertoren geen watertoren meer is. Het water werd ooit in een reusachtige tank, bovenin de toren bewaard.

Als de kraan daar openging om water naar Delftse huizen te laten stromen ontstond er door het hoogteverschil automatisch druk op de leidingen. Bovenop deze Delftse watertoren heb je overigens een prachtig uitzicht: alleen al de blik over het Noordeinde richting de Oude Kerk is fenomenaal. 

Het spoorviaduct is goed in beeld, evenals de gebouwen van de voormalige Gist & Spritusfabriek en Calvé. Zoals de oude foto laat zien zag dit deel van de Wateringsevest er íetsje anders uit. De watertoren stond er al, maar daar houdt ook elke overeenkomst met maart 2008 op. Een breed water, doorlopend tot aan de overbrugging van het voormalige hotel Wilhelmina naar het Kalverbos. Met daarin links een aantal schepen en in het midden een heuse roeiboot. Rechts een aantal kleine bouwsels. Niets doet vermoeden dat dit anno 2008 een brede doorgaande weg zou zijn waar weinig meer terug te vinden is van de landelijke sfeer van begin vorige eeuw. 

De Wateringsevest heeft, zoals de naam al doet vermoeden, iets met Wateringen te maken. De stad Delft had ooit op deze locatie een vestingwal (een vest) met een poort. En als je door de poort liep kwam je op de weg naar Wateringen. Die heette dus de Wateringseweg en de poort, inderdaad, de Wateringsepoort. En de weg langs de vest? Klopt: Wateringsevest. Zo ging dat vroeger vaak; we schreven er al eerder over. Die poort stond op de kop van het Noordeinde, met links en rechts vestingwallen. Die wallen liepen oorspronkelijk anders: ooit zat er een scherpe bocht in de weg richting Phoenixstraat. In die haakse bocht lag het Kampveld, een terrein waar in de Middeleeuwen ruzies werden uitgevochten met kletterende zwaarden. 

Vandaag de dag kan je in de wateroren terecht om je te bezinnen op alles wat dwars of krom zit. In een bouwwerk dat, getuige een recent artikel in een groot landelijk ochtendblad, is omgetoverd tot een modern, licht en sfeervol gebouw. Waarin een architect goed heeft begrepen hoe je een watertoren op een smaakvolle manier kan omtoveren tot iets dat anno 2008 bruikbaar is en toch het bouwwerk in z’n waarde laat. De sfeer van toen in een actueel jasje. Zouden ze meer moeten doen in Delft…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12