Delft straks dan toch verlost van die lelijke bouwput aan de Binnenwatersloot

Algemeen

Op de hoek van de Binnenwatersloot en de Westvest komt geen Grandcafé, maar een pand met bedrijfsruimte en appartementen. (illustratie: Bureau MBW)

DELFT – Op de plek waar ooit de oude Delfia-bioscoop stond, wordt sinds deze week dan eindelijk gebouwd. Op de hoek van de Westvest en de Binnenwatersloot komt straks een bedrijfspand met daarboven drie appartementen.

Dat liet eigenaar Ad van Tol deze week weten. In het najaar van 2007 bezweek de voormalige Delfia Bioscoop onder de slopershamer. Sindsdien is het ‘Gat van Ad’ dat op die plek overbleef voor veel Delftenaren een doorn in het oog. Daar komt, nu de bouw is hervat, verandering in. ‘Bios wordt Grandcafé’, kopte deze krant een kleine twee jaar geleden. Dat plan blijkt nu helemaal van de baan. “Iedereen wilde er iets over zeggen”, reageert Ad van Tol. “Daarom duurde het te lang.” 

Ook de potentiële huurder vond het te lang duren. Die trok zich terug uit het bouwproject. “Als het aan mij lag stond er twee jaar geleden al iets nieuws”, zegt Van Tol. Dat het zo lang duurde voordat hij eindelijk met de bouw kon beginnen, leverde hem dan ook de nodige ergernissen op. “Het is niet dat de Gemeente me tegenwerkte”, zegt hij, “maar ambtenaren zijn anders. Ze konden geen beslissing nemen.” De tijd dat het niet zo boterde tussen beide partijen lijkt definitief achter de rug. “De Gemeente werkt nu prima mee, dat wil ik zo houden”, aldus Van Tol, die er verder niet al te veel over kwijt wil. 

Zijn buren aan de Binnenwatersloot vinden het goed dat er nu wat schot in de zaak zit. “Ik ben blij dat er weer iets moois komt”, reageert Melissa Cornax, van Interieur Decor. Ook Peter Scholtens, van Goris Elektronica Delft, reageert positief op het nieuws dat er wordt gebouwd aan de Binnenwatersloot. “Laten we eerlijk zijn: het is nu niet bepaald een plaatje”, bekent Scholtens. “Het ziet er niet uit”, gooit hij er een schepje bovenop. “Het is altijd beter als er iets komt waar bedrijvigheid is.” 

Bij de buren van Restaurant en Brasserie La Vie vreest E. Baygul overlast van de werkzaamheden. “Zeker als de terrasboot er straks weer ligt”, zegt hij. “Het is geen klein winkeltje dat wordt verbouwd, het is een hele hoek.” Het verbaast hem dat hij nog van niets weet over de nieuwe bestemming. “Ik heb nog geen brief gehad over wat er gaat gebeuren, hoe lang het gaat duren en wat voor overlast we kunnen verwachten.” Maar Baygul is ook blij dat het gapende gat aan de Binnenwatersloot straks een nieuwe bestemming krijgt. “Als het eenmaal klaar is zal het prachtig zijn”, kijkt hij vooruit. “Ik ben ook niet tegen, het gaat me er meer om dat we niet zijn geïnformeerd. Ze hadden op z’n minst een brief kunnen sturen, dat is niet gebeurd.” 

Heleen van Bierhuis De Klomp vindt het eveneens goed dat er wordt gebouwd aan de Buitenwatersloot. Ze vond het gat op de hoek van de straat overigens beter dan een leeg pand “Dat ziet er haast nog doder uit”, zegt ze. “En als zo’n pand in de fik vliegt heb ik liever dat er niets is.” Ze vindt het ‘prettig’ dat ook het gat binnenkort is verdwenen. Overlast, daar maakt ze zich geen zorgen om. “Daar kan ik me wel druk om maken, en ik kan van alles bedenken over wat mis kan gaan, maar we zien het wel. De aanleg van de Spoortunnel vind ik veel enger.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12