Hemd van het lijf

Algemeen

Delft is toe aan een nieuwe popvisie. Wethouder Milène Junius heeft daarom Luuk Braun op pad gestuurd om de wensen en ideeën van de verschillende cultuurpodia in Delft in kaart te brengen.

1. Waarom wil je voor Voorstraat 77 gefotografeerd worden?
“Omdat ik hier geboren ben. Ik ben wat ze noemen een Delvenaar. Ik heb een jaar of tien bij allerlei omroepen in Hilversum gewerkt en daarna ook bij RTV West en RTV Rijnmond, maar ik wilde altijd in Delft blijven wonen. Ik moet, zoals Hans Dorjee altijd zei, de Nieuwe Kerk kunnen zien.”

2. Waarom ben je door de wethouder gevraagd om de popbehoefte in Delft in kaart te brengen?
“Ik heb gehoord dat dit was omdat ze een popkenner zocht die een journalistieke achtergrond heeft. Een journalist vraagt toch meer door. Ik heb daarnaast een volledig objectieve blik en weet ik hoe het is om als muzikant en muziekliefhebber poppodia te bezoeken.”

3. Waar uit die interesse in muziek zich in?
“Ik luister sinds mijn tiende elke dag muziek. Vanaf mijn zestiende heb ik bijbaantjes in muziekwinkels gehad en ik maakte eind jaren ’80 deel uit van de popgroep Stitch. Een jaar zelfs fulltime, omdat ik naast drummer ook manager was. Met een ander bandje stond ik trouwens in '78 tijdens zijn hoogtijdagen in het voorprogramma van Herman Brood in Delft, we zaten ook bij hem in de kleedkamer. Onvergetelijk. Momenteel ben ik freelance journalist, als DJLuuk.NL te boeken voor grote en kleine feesten en organiseer ik in Delft en Rijswijk themafeesten met 70's/80's/90's-muziek. Ik durf wel te zeggen dat ik alles weet van popmuziek.”

4. Met wie ga je om de tafel om de popbehoefte te inventariseren?
“Ik ben inmiddels halverwege. Ik praat met vertegenwoordigers van de verschillende poppodia en probeer in kaart te brengen wat hun wensen en ideeën zijn. Het gaat hierbij om twintig ondernemers, waaronder natuurlijk Speakers, Lijm & Cultuur en De Koornbeurs.”

5. Wat is het uiteindelijke doel van de inventarisatie?
“Dat ik voor de wethouder een rapport opstel, met alle ideeën van de stakeholders uit de popmuziek. Verder moet er een profielschets voor een kwartiermaker uitkomen, die met dit rapport aan de slag moet. Ten slotte is mij ook gevraagd zelf een stuk of tien aanbevelingen te doen om de popmuziek in Delft meer levend te maken.”

6. Delft werkt aan een nieuw popklimaat. Hoe valt dat te rijmen met de landelijke bezuinigingen op het gebied van cultuur?
“Dat het College juist nu meer wil investeren in pop komt, denk ik, omdat er in Delft relatief erg veel jongeren wonen en die hebben hier behoefte aan. Dat de Gemeente jongeren serieus neemt, blijkt ook uit het feit dat ze willen dat ik ook met de Jongerenraad en D11TMUSIC ga praten."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“… zou ik kijken of er niet een voetbalclub in de Voordijkshoorn kan komen. Hier in de buurt gaat de jeugd of op hockey omdat dat wel dichtbij is, of ze voetballen in Den Hoorn.”

8. Het plan zoals het er nu ligt, heeft nogal wat kritiek te verduren gekregen. Vind je dat terecht?
“Vanuit de politiek en de poppodia is er inderdaad nogal wat kritiek geuit. Maar de wethouder doet iets nieuws en is hiermee heel innovatief. Ze wil meer samenwerking tussen poppodia, waarbij het niet meer vanzelfsprekend is dat de beschikbare subsidie naar één podium gaat. Voor een aantrekkelijke programmering is straks 200.000 euro beschikbaar.”

9. Is er in Delft op popgebied nog voldoende talent?
“Zeker. Als presentator van Talent for Sale in 2005 en 2006 zag ik dat destijds ook al. Delft heeft altijd talent gehad. Alleen beheersing van je instrument is niet genoeg. Ik vergeet nooit dat we met Stitch bij radioprogramma’s als Los Vast en de Popkrant te horen kregen dat we zo goed konden spelen, maar dat het de 'kunst en kunde is om een goede song te schrijven'. Uiteindelijk zijn ook wij nooit landelijk helemaal doorgebroken."

10. Hoe zou Delft er in 2014 in popgebied uit moeten zien?
“Ik heb daar zelf wel een goed beeld van. Maar dat is mijn rol nu niet. In dit stadium moeten we de broedende kip niet storen. Ik moet nog veel mensen interviewen. Ik kan na het voeren van de eerste gesprekken al wel zeggen dat er in mijn eindrapport op 1 februari heel wat nieuwe en verrassende ideeën over de popmuziek in Delft komen te staan." (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12