Hoopvolle start van zorgkwekerij, om door te gaan zijn echter geld en meer vrijwilligers nodig

Algemeen

Leo van Geest toont één van de Aronskelken. Vrijwilliger Piet kijkt toe.

DEN HOORN - Onkruid wieden, kippen verzorgen, kruiden knippen, prei oogsten, bloemen snijden. De gasten van zorgkwekerij LandGoed hebben genoeg te doen.

Ruim vier maanden na de opening heeft de zorgkwekerij gemiddeld zes gasten per dag. De zorgkwekerij aan de Veenakkerweg in Den Hoorn biedt mensen met een beperking, zoals ouderen met een beginnende dementie of mensen met een psychische achtergrond, een zinvolle dagbesteding. “Er is volop werk, maar de gasten hóeven hier niet te werken. Alleen als ze zelf willen en in hun eigen tempo. Het gaat niet om de productie, maar om de dagbesteding en het omgaan en leven met de natuur,” vertelt activiteitenbegeleidster Sylvia Bol. 

“Als ze willen kunnen de deelnemers kiezen uit diverse activiteiten, zoals werken in de kas of helpen met koken. We koken de groenten die we zelf gekweekt hebben.” In de kas zijn, behalve potplanten en bloemen, inderdaad tientallen soorten groenten, fruit en kruiden aanwezig. “We hebben ook veel bijzondere of vergeten groenten, zoals aardpeer en pastinaak. Alles is biologisch geteeld,” aldus de medewerkster. “En naast de kas ligt een grote boomgaard met notenbomen.” 

De huidige gasten hebben allen een indicatie ‘dagbehandeling’, waarmee ze wekelijks tussen de twee en zes dagdelen zoet zijn. Ton Jansen geniet van de blije gezichten van zijn gasten. Hij is initiatiefnemer van de zorgkwekerij. “Ik heb een eigen praktijk, maar ik wilde daarnaast iets nuttigs doen met het land. Ik wil iets voor de wereld en de mensheid betekenen.” De voormalig biologisch rozenkweker besloot naast zijn praktijk een zorgkwekerij te starten. “Maar dat bleek al snel makkelijker gezegd dan gedaan. Al die regels en wetten in zorgland. Daar heb ik me enorm op verkeken. Al met al ben ik vijf jaar met de voorbereiding bezig geweest eer alles geregeld was en de vergunningen rond waren.” Toch heeft Jansen er geen spijt van. “Nee, absoluut niet. Als ik die blije gezichten van onze gasten zie, dan weet ik waar ik het voor doe.” 

Gulle gift
Leo van Geest is één van de gasten. Hij is elke maandag en woensdag aanwezig. Van Geest vindt het heerlijk om actief te zijn. “Vanochtend heb ik chrysanten en fresia’s gepoot en nog wat geschoffeld. Ik werk graag buiten of in de kas, als ik maar lekker bezig kan zijn.” Hij geniet van de dagen op LandGoed. “Ik heb hier contact met andere mensen en ik word hier prima verzorgd.” 

Jansen streeft uiteindelijk naar zo’n achttien gasten per dag. “Mensen kunnen hier bijvoorbeeld ook met hun persoonsgebonden budget terecht. Maar dat moet allemaal nog wat meer bekendheid krijgen.” En Sylvia Bos vult aan: “We zouden eigenlijk meer aan werving en bekendheid moeten doen, maar het ontbreekt ons aan tijd en middelen.” Per dag is er één betaalde kracht, een activiteitenbegeleider, aanwezig. “Het is echt roeien met de riemen die we hebben. We hebben bijvoorbeeld van een sponsor wat geld ontvangen voor tuinmeubilair, maar er is geen tijd om dit te kopen. En natuurlijk regelen we dat wel weer, maar het is niet altijd makkelijk,” aldus Bos. Jansen hoopt op een gulle gift uit het bedrijfsleven. “Bijvoorbeeld een zorgorganisatie of een bedrijf met een ideële inslag en affiniteit met de tuinbouw. Het is een prachtig project waar je als bedrijf goede sier mee kan maken. We hebben geld nodig om één en ander op poten te zetten en te organiseren. En als alles eenmaal loopt en we hebben meer gasten, dan moeten we natuurlijk onszelf kunnen bedruipen.” 

Jansen en Bos zitten vol plannen. “We willen graag een winkeltje op het terrein waar we onze eigen kweekproducten verkopen. Wij hebben momenteel bijvoorbeeld 1500 prachtige witte Aronskelken staan, die we graag willen verkopen voor 10 euro per stuk. Met die opbrengsten kunnen wij weer nieuwe investeringen doen. Maar het ontbreekt ons aan tijd om met de planten de boer op te gaan.” 

Inmiddels zijn er in totaal zo’n twaalf vrijwilligers actief in de zorgkwekerij. “En die hebben we hard nodig. Zonder vrijwilligers zou het niet lukken,” vertelt Bos. Piet is één van de vrijwilligers. Een paar keer per week is hij aanwezig om de werkzaamheden in de kas te begeleiden. “Ik heb in mijn naaste omgeving een aantal keren te maken gehad met dementie en ik vind dit een prachtig initiatief voor deze doelgroep. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.” Hij doet het vrijwilligerswerk naast zijn eigen werk en hobby’s. “Maar binnenkort ga ik met pensioen, wellicht dat ik dan iets vaker kan komen.” 

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk of donaties kan contact worden opgenomen met de Stichting Landgoed, telefoonnummer 06 - 57 01 61 22. (MdB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12