Personeel van TU Delft komt maandag in actie voor loonsverhoging

Algemeen

DELFT – Het personeel van de TU Delft gaat maandag op ludieke wijze actie voeren. Het personeel wil koopkrachtbehoud, carrièreperspectief en werkzekerheid.

Bij de Aula van de TU gaat het universiteitspersoneel aandacht vragen voor hun CAO-conflict met de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU). De twee partijen zijn als sinds februari in gesprek. De VSNU heeft echter ingezet op nul procent loonsverhoging en dat gaat er bij het personeel van de universiteit niet in.
Volgens Abvakabo FNV-bestuurder Marieke van den Berg krijgen werknemers in andere publieke sectoren, zoals bij Het Hoger BeroepsOnderwijs, de Gemeente, de Provincie en het Waterschap, wél een loonsverhoging. “De VSNU wil het universiteitspersoneel absoluut niet tegemoet komen”, vertelt Van den Berg. “Ze verschuilen zich makkelijk achter de Overheid, die de salarissen in de publieke sektor op de nul-lijn heeft gezet. Maar als ze een goede kwaliteit van wetenschappelijk onderwijs willen, moeten ze goed voor het personeel zorgen.” 

Volgens Van den Berg is vorig jaar in een landelijk sociaal akkoord met de VSNU tussen sociale partners afgesproken dat dat de bonden hun loonsbeleid matigen, maar dat de koopkracht behouden zou blijven. Dit betekent een jaarlijkse loonsverhoging van 1,25 procent, maar dat zit er volgens de VSNU dus niet in.
Hans van Straten van de Abvakabo FNV aan de TU Delft is maandag ook van de partij. “We eisen echt niet veel. De verhoging die we vragen ligt nog onder de inflatie, maar onze werkgever wil er totaal niet over praten, helemaal nergens over”, zegt Van Straten, die lid is van de Ondernemingsraad. Als de lonen niet worden bijgesteld, betekent dit achteruitgang ten opzichte van de rest van Nederland, merkt hij op. 

“Iedereen krijgt er wat bij. Wij proberen alleen onze koopkracht op peil te houden.”
Maandag worden er bij de universiteit flyers en posters verspreid, waarmee aandacht wordt gevraagd voor het CAO-conflict. Voor de aula speelt een draaiorgel passende nummers en er worden chocolade centen uitgedeeld aan de bezoekers. Verder begint dan een handtekeningenactie, waarbij het personeel rechtstreeks aan het bestuur een protestmail kan sturen. “Als dit allemaal niet werkt gaan we ons beraden op andere acties”, zegt Van Straten strijdbaar. Ook Van den Berg geeft aan dat ze het er niet zomaar bij laten zitten. Als de VNSU voet bij stuk houdt, verliezen ze in Abvakabo FNV wellicht een belangrijke gesprekspartner. “Het is heel vervelend als ze dan een reorganisatie willen doreorganiseren, want daar moeten ze dan met ons over overleggen”, aldus Van den Berg. Van Straten hoopt dat de werkgeversorganisatie over de brug komt. Daar is volgens hem genoeg reden voor. “Het rare aan de TU is dat er elk jaar giga meer studenten komen, maar de bijdrages die de TU van het ministerie en de VNSU krijgt worden steeds minder.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12