Wil Steffen staat op een overkiesbare plek en dat vindt ze een hele eer

Algemeen

Wil Steffen in actie tijdens een Gemeenteraadsvergadering. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Een lijstduwer is de laatste kandidaat op een kieslijst, aldus het woordenboek. Wil Steffen is zo’n lijstduwer, en wel bij de VVD. Ze was de afgelopen 25 jaar behoorlijk actief voor de Delftse liberalen.

Ze was niet alleen Raads- en Commissielid, maar ook fractievoorzitter. Het is nu, na 25 jaar, mooi geweest, vindt Steffen. En dus staat ze op een onverkiesbare plek op de kandidatenlijst van de VVD. “Het werd wel tijd dat er een andere bestuurder kwam”, vindt Steffen. Te lang politiek bedrijven is volgens Steffen niet goed, maar te kort óók niet. “Sommige politici worden na acht jaar al weggestuurd. Dan weet je pas net hoe de hazen lopen. Maar 25 jaar politiek bedrijven is weer het andere uiterste.” 

- Wat moet een lijstduwer kunnen?
“Je zet je in om de verkiezingen zo goed mogelijk te laten verlopen. Daar waar het gevraagd wordt, geef je aan dat je nog steeds achter de liberale uitgangspunten staat. Ik bezoek zo veel mogelijk verkiezingsavonden en ik spreek daar de mensen aan. Lijstduwer zijn zie ik als een ereplaats voor mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt.” 

- Ben je nu veel met de verkiezingen van 3 maart bezig?
“Het is niet mijn taak, daar hebben we een top van kandidaten voor benoemd die zich waar moeten maken, dat is niet meer aan mij. Maar ze kunnen natuurlijk altijd advies aan me vragen, maar dat zouden ze ook mogen doen als ik géén lijstduwer was."

- Waar moet een goede lijstduwer aan voldoen?
“Het moet iemand zijn die bekend is in de stad en die zich heeft waargemaakt als bestuurder. Men moet zich jou en je werk herinneren en je moet het goed gedaan hebben. Je moet het eigenlijk een beetje als een beloning zien, als een waardering voor je werk als Raadslid. Ik ben er in elk geval trots op. De partij had ook andere mensen als lijstduwer kunnen kiezen. Het is een leuke afsluiter voor mijn werk in de politiek.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12