Dubbel Delft... zondag 21 december

Algemeen

Hotelaccommodaties vind je meestal in de buurt van toeristische of economische trekpleisters. In de vroege eeuwen waren het de herbergen, die veelal net achter de stadswallen gesitueerd waren voor reizigers die na het sluiten van de stadspoorten toch een bed wilden hebben.

Wat later in de tijd zijn vaak locaties rondom een station in trek: kijk maar naar de Houttuinen of de Coenderstraat. Ook rondom het toeristisch centrum in Delft, de Markt met wijde omgeving, bevinden zich veel hotels en pensions. Ook aan de Wateringsevest, tegenover het Kalverbos, stond ooit een luxe hotel met de naam ‘Wilhelmina’. Ook wel bekend als Delfts ‘Hilton’. 

Wilhelmina Helena Pauline Maria, Prinses van Oranje-Nassau, was koningin van Nederland gedurende de periode 1890 tot 1948. Na de oorlog, waarin namen van het Koninklijk Huis geheel werden verbannen van de straatnaambordjes, kwam Wilhelmina’s naam weer terug: park Westplantsoen werd Wilhelminapark en in de Buitenhof kwam de Wilhelminalaan. Of Hotel ‘Wilhelmina’ ook zijn naam moest wijzigen in de Tweede Wereldoorlog is ons niet bekend. 

Het fraaie hoekpand - een deel van het hotel stond min of meer op het Noordeinde - werd gebouwd in 1902. De locatie was toentertijd een logisch gevolg van economische activiteiten: tientallen jaren vertrokken vanaf het Noordeinde allerhande (trek)schuiten naar Den Haag. Ook de nabij gelegen Gist & Spiritus Fabriek had nog wel eens bezoekers van buiten de stad die voor korte of langere tijd moesten worden ondergebracht. De tram, eerst afslaand op het Noordeinde en later doorgetrokken via de Phoenixstraat en de Westvest, speelde ook een kleine rol in de bereikbaarheid van het hotel. 

Die tram, volledig geënt op stoom, is hier op de oude foto prominent aanwezig. Voor Delftenaren anno 2008 een merkwaardig beeld: zo’n stoomding op de kop van het Noordeinde. Hotel weg, stoom al lang niet meer actueel. De oude foto laat een deel van Hotel ‘Wilhelmina’ zien in één van zijn laatste dagen: ondanks opknapbeurten (onder meer werd het pand ooit geheel wit geschilderd) en reddingsoperaties viel het gebouw in 1977 uiteindelijk onder de slopershamer en maakte het plaats voor een appartementencomplex wat niet direct in aanmerking zal zijn gekomen voor een dikke architectuurprijs. Beetje jammer wel, eigenlijk…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12