Hemd van het lijf

Algemeen

Onlangs verscheen van de hand van Jacco Treebusch (45) het boek 'Forza Humanita', waarin hij op geheel eigen wijze zijn visie op de maatschappij weergeeft.

1. Waarom wilde je hier op de Markt, voor de Nieuwe Kerk, gefotografeerd worden?
“Ten eerste omdat ik overtuigd atheïst ben. De kerk is een achterhaald instituut waarmee mensen trachten alles wat ze niet zelf in de hand hebben te verklaren. Daarnaast heb ik een gezonde aversie tegen de monarchie. Ik kom hier regelmatig en het houdt mijn hersenen scherp.”

2. Onlangs ben je gedebuteerd met 'Forza Humanita'. Wat is dat voor een boek?
“Ik probeer hierin op een diplomatieke en vredelievende manier tegen de samenleving aan te schoppen. Ik kan hierbij, denk ik, mensen wel schofferen, maar ik doe dat op een gezonde manier. Ik denk dat je kunt zeggen dat ik de mensen op een ludieke manier een spiegel voor wil houden.”

3. Je bent dus maatschappijkritisch. Waar komt die houding vandaan?
“Eigenlijk ben ik vooral heel eigenwijs. Ik neem pas dingen van anderen aan als ik zelf het bewijs heb gezien en ik duld ook geen autoriteit. Zo’n twintig jaar geleden ben ik als hoogbegaafde gediagnosticeerd en dat zie ik eigenlijk als een soort handicap. Verder lees ik veel en koppel ik de dagelijkse werkelijkheid aan de wetenschap. Daar komt mijn kritische houding vandaan.”

4. Wat heeft jou geïnspireerd bij het schrijven van 'Forza Humanita'?
“Ik haal mijn inspiratie uit de absurditeit van alledag. Inmiddels lopen er bijna zeventien miljoen mensen rond in Nederland en daar valt genoeg over te schrijven. Verder ben ik veel bezig met de wetenschap. Meningen interesseren mij niet zo, want honderd verschillende mensen hebben honderd verschillende meningen. Wat dat aangaat is in mijn leven wetenschap de enige houvast.”

5. Wat is er mis met de maatschappij?
“Ten eerste zijn de mensen veel te vaak bezig met materiële zaken en zijn ze de essentie van het bestaan uit het oog verloren. Mensen moeten meer plezier maken. Het lijkt wel of iedereen op weg is, maar niemand weet echt waar naartoe. Daarnaast wordt er veel te veel geld uitgegeven aan defensie en wapens. Als we dát geld nu eens in het onderzoek naar kanker zouden stoppen, dan zouden we een stuk verder zijn. We kunnen het namelijk wel, maar de wil ontbreekt volledig.”

6. Welke schrijvers hebben jou geïnspireerd?
“Dan moet je toch vooral denken aan Kafka. In zijn werk is een mens niet veel meer dan een tandradje in een grote machine. Ik kan me hier wel in vinden. Verder ben ik erg geïnteresseerd in de astrofysica en de kwantummechanica. Ook daar lees ik veel over.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik ten eerste heel Delft, op straffe van een milde boete, verplichten mijn boek te lezen. Verder zou ik de term ‘burger’ in het woord burgemeester voorop stellen. Je bent er in eerste instantie voor de inwoners van je stad en niet alleen om te lobbyen voor het grote geld.”

8. Hoe lukt het jou om je in deze maatschappij staande te houden?
“Ik heb mijn humor en daarmee kan ik heel goed relativeren. Als ik die niet had, zou ik waarschijnlijk nu aan de drank en drugs kapot gegaan zijn. Maar gelukkig functioneert het nog heel goed. Gemiddeld lach ik drie keer zoveel als een ander. Verder probeer ik altijd alles in zijn context te plaatsen en de logica te vinden. Dat lukt alleen niet altijd. Misschien denken mensen naar aanleiding van dit verslag dat ik een oude, mopperende man ben, maar dat ben ik juist helemaal niet. Ik zie van alles de humor in. Leuk is het leven zeker niet altijd, lachwekkender des te meer.”

9. Ben je al bezig met een volgend boek?
“Ja, en ik ben samen met mijn vriendin een internetsite in de steigers aan het zetten. Dat wordt www.cobiescolumn.nl. Zowel in mijn nieuwe boek als op deze site zal ik zeggen wat ik denk, ongeacht wat de gevolgen hiervan zullen zijn. Ik trek me niets aan van herenakkoorden of geldende normen. Ik blijf proberen mensen een spiegel voor te houden, in de hoop dat ze in gaan zien wat echt belangrijk is.”

10. Waar kunnen de mensen het boek aanschaffen?
“Dat kan op verschillende manieren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld naar www.boekscout.nl gaan en het online kopen. Ze kunnen ook naar de boekhandel gaan om het te bestellen. Ik raad het ze aan, want het zou zo maar kunnen zijn dat ze er zelf wijzer van worden.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12