Afbeelding

Pia Legerstee geniet bij elk weertype van haar tuin

Algemeen

Editie: Week 21, Jaargang 21 |

Pia Legerstee: ‘De kleuren in mijn staan lekker door elkaar.’ (foto: Marijn Abbenhuis)

DELFT - Alle liefhebbers van tuinen en tuinieren kunnen op 8 juni weer naar de Open Tuinendag in Delft. De hele dag kunnen bezoekers een kijkje nemen in 26 deelnemende tuinen en dit jaar liggen 16 daarvan in Delfgauw. De tuin van Pia Legerstee, aan de Zuideindseweg 58 is er één van.

“Als je ziet hoe de tuin zes jaar geleden was en hoe hij nu is, ben ik erg trots”, is Pia enthousiast. “Het was echt een tuinderstuin. Saai, kaal, vooral erf. Er stond een treurwilg in en wat berkjes, er lag een grasveld en daaromheen stonden wat bloemen en het was veel heg. Je kon eigenlijk nergens heen kijken. Er woonde een oud echtpaar in en die hield het niet meer zo heel goed bij.” Maar dat er veel moest gebeuren, wisten Pia en haar man toen ze het huis aan de Zuideindseweg kochten. Zowel de tuin als het huis had namelijk een flinke opknapbeurt nodig, maar daar werd het echtpaar niet door afgeschrikt.

Met de tuin had Pia wel wat plannen. Zo moest hij hoe dan ook bij de omgeving passen. Daar heeft ze voor gezorgd door met laagjes te werken. “Als je vanuit het huis naar de voortuin kijkt, zie je dat heel goed”, legt ze uit. “Je ziet verschillende lagen bloemen en planten en de achterste laag zijn de planten die aan de weg langs de sloot staan. Dat is bewust zo gedaan. Ik vind ook dat het goed gelukt is om de tuin goed bij de omgeving te laten passen. Daarentegen staat er soms ook iets tussen dat er helemaal niet tussen past. Als het groeit en het goed doet, vind ik dat ook wel leuk, een beetje tegenstrijdigheid hier en daar.”

Zo werkt de bloemist ook niet op kleur met de bloemen in haar tuin. “De kleuren staan gewoon lekker door elkaar. Ik heb wel wat patronen bedacht, maar je merkt snel zat wat wel en niet past. Ik vind het bovendien net zo mooi als kleuren kriskras door elkaar staan. Elk jaar zet ik er ook eenjarige bloemen tussen. Elk jaar in een andere kleur. Het mag ook allemaal wel een beetje speels zijn. Van een hele strakke tuin hou ik niet zo. Super netjes en precies vind ik niet mooi.”

Na zes jaar werk aan de tuin, is hij volgens Pia nu nagenoeg klaar. “Het ‘project tuin’ is nooit helemaal afgesloten, maar de grootste veranderingen zijn nu wel doorgevoerd. We zijn alleen nog iets met het erf van plan.” Hoe dan ook is dit voorjaar een mooi moment om haar eigen werk te beoordelen. “Ik ben er erg trots op”, vertelt ze. “Elk stukje tuin heeft ook zijn eigen verhaal. Enerzijds door de geschiedenis, anderzijds door het feit dat we het allemaal zelf hebben aangelegd. De achtertuin is de blikvanger, maar met elk weertype is een ander gedeelte van de tuin op z’n mooist. Ik kan genieten van mijn tuin bij donkere wolken en hevige regenbuien, maar met een zomerzonnetje kan hij weer op een hele andere manier prachtig zijn. En kijk alleen al naar m’n bloemen en m’n groente. Het één doet het op het ene moment goed, het ander een paar maanden later. Elk seizoen heeft mooie dingen.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12