Drie tentoonstellingen over jarige Jan Rijnders

Uiteraard ontbrak ook Jan Rijnders zelf niet op de opening van zijn tentoonstelling, waar hij kleinzoon Tom zijn monografie liet zien. (foto: Laura de Haan fotografie)

DELFT - De Delftse kunstenaar Jan Rijnders kan na een halve eeuw schilderen terugkijken op een omvangrijk oeuvre. Dit jaar wordt hij 75. Reden genoeg om hem met een overzichtstentoonstelling op drie plaatsen tegelijk in de schijnwerpers te zetten. De tentoonstellingen bij Museum het Prinsenhof en bij OD 36 werden vorige week vrijdag officieel geopend.

Het werk van Rijnders is van 8 oktober tot en met 6 november bovendien te zien bij DOK Kunst. Jan Rijnders is een begrip in Delft. Sinds zijn geboorte in 1935 woont hij in de Wippolder. Hij groeide daar op als oorlogskind, werd leerling-plateelschilder bij de Porceleyne Fles en ging in de avonduren naar de Koninklijke Academie in Den Haag. Na een studiereis langs de klassieke kunstcentra van Europa betrad hij begin jaren ’60 de kunstwereld met scherpe observaties van macht en onmacht. Zijn figuratieve stijl – karig maar effectief – werd gunstig onthaald in de pers. Museum Het Prinsenhof overziet zijn ontwikkelingen in vogelvlucht en wijst in een ruim opgezet overzicht de belangrijkste thema’s aan. Voor de Wippolderserie is een hele wand gereserveerd. Tegelijkertijd wordt in een expositie bij OD36 – een museaal grachtenpand aan de Oude Delft 36 – een accent gelegd op de roemruchte hondenserie. DOK Kunst aan het Vesteplein 100 concentreert zich op Rijnders’ vitale middenperiode met een korter lopende expositie. Stichting Delftse Momenten, initiatiefnemer van het project, publiceert bij de tentoonstelling de monografie ‘OVER LEVEN Jan Rijnders 75’. Deze uitgave, die is samengesteld en geschreven door Hendrik van Leeuwen, overziet in 144 pagina’s het leven en werk van Jan Rijnders, en is voor 19 euro 95 te koop bij Museum Het Prinsenhof, OD36, DOK Kunst en bij Boekhandel De Omslag aan de Wijnhaven 16, Delft. De tentoonstellingen bij Museum het Prinsenhof en OD 36 zijn nog tot en met zondag 21 november te zien. Meer informatie op www.janrijnders.info.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1