Voetballende Delftse vrouwen strijden voor het eerst om de Stad Delft Bokaal.

Algemeen

De voetbalsters van Delfia ondergingen eerder dit jaar een clinic van de vrouwen van ADO Den Haag.

DELFT – Vrouwenvoetbal is behoorlijk in opmars. Ook in Delft zijn er steeds meer verenigingen waar vrouwen de kicksen onderbinden. En dus kan ook een Stad Delft Bokaal voor vrouwen niet langer uitblijven.

Dat is de mening van Martin Neeleman (Ariston’80-vrouwen) en Marcel Alblas (SEP-vrouwen). Ze kwamen tijdens de Stad Delft Bokaal voor mannen op het idee om zoiets ook voor vrouwen te organiseren. Ze benaderden alle Delftse verenigingen en de één was nog positiever dan de ander. “Het waren hele leuk reacties, zelfs van de verenigingen die géén damesteam hebben”, vertelt Alblas. Ook de organisatie van de Stad Delft Bokaal was positief over dit gloednieuwe initiatief en gaf aan volledig mee te willen werken. 

De plek en de tijd zijn al bekend. Op zaterdag 21 mei strijden de vrouwen van Ariston ’80, Delfia, Full Speed, SEP, Taurus en Vitesse Delft op het terrein van Ariston ’80 om de eer van de stad. De zes deelnemende ploegen spelen allemaal derde of vierde klasse. Het toernooi lijkt hiermee meer spanning op te gaan leveren dan dat om de Stad Delft Bokaal voor mannen, dat de laatste jaren altijd door DHC of Vitesse Delft wordt gewonnen. 

Alblas en Neeleman kennen elkaar van hun werk bij TNO in Rijswijk. Daar hebben ze het vaak over vrouwenvoetbal. “Dat heeft nu zó’n omvang gekregen dat het best serieus genomen mag worden. Het staat al aardig op de kaart nu”, vindt Neeleman. Volgens de trainers van Ariston ‘80 en SEP is er dan ook genoeg reden om de Stad Delft Bokaal ook voor voetballende vrouwen te organiseren. Bij de vrouwen zijn weinig prijzen te verdelen. De nummer één wordt kampioen en promoveert, wie laatste wordt degradeert. En de rest van de ploegen mogen het een seizoen later nog eens proberen. Een troostprijs, zoals de nacompetitie, is er niet. “Wij hebben zaterdag van de bovenste verloren, dus voor ons is het seizoen daarom bijna alweer voorbij. Het is leuk als er aan het einde van het jaar nog een prijs bijkomt”, zegt Neeleman. 

Vrouwenvoetbal is, weten de twee organisatoren, niet te vergelijken met mannenvoetbal. Dat komt, legt Alblas uit, omdat vrouwen een heel andere anatomie hebben. Een vrij positief verschil is echter dat vrouwenvoetbal er veel minder fysiek en veel minder verbaal aan toe gaat, merkt zijn mede-organisator op. “Ik kan me niet herinneren dat er een keer een vrouwenwedstrijd is gestaakt vanwege vechtpartijen.” Wat de trainingsopkomst betreft zijn de vrouwen ‘zeker zo fanatiek’ als de mannen, weet Alblas uit ervaring. “En ik vind het ook zeker zo leuk als mannenvoetbal”, voegt Neeleman daar nog aan toe. 

De vrouwen van Ariston ’80, Delfia, Full Speed, SEP, Taurus en Vitesse Delft hebben de Stad Delft Bokaal al in hun agenda’s gezet. “Ik heb speelsters met gescheurde kruisbanden. Die hebben 21 mei nu als streefdatum om hersteld te zijn”, zegt Alblas. Volgens Neeleman kijken ook de vrouwen van zijn team al reikhalzend uit naar 21 mei 2011. “Bij de mannen leeft de Stad Delft Bokaal. Het is voor de winnaar natuurlijk leuk om met de borst vooruit door de stad te lopen. Ook de vrouwen kunnen zich straks sportief meten met elkaar en aan het einde van de dag zien hoe ver ze staan, dat is geweldig.” 

Wie dit gloednieuwe initiatief (financieel) wil ondersteunen, kan contact opnemen met de organisatie via het e-mailadres ladiesbokaaldelft@hotmail.com.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12