Pieter Jouke schrijft op humoristische wijze over de dood in 'Koning van de kist'

Algemeen

Pieter Jouke is trots op zijn nieuwe boek. (foto: Esther van Winden)

DELFT – Delftenaar Pieter Jouke heeft een nieuw boek geschreven. Het is, vertelt hij, een boek om je dood om te lachen. “Misschien minder leuk om te krijgen, maar verschrikkelijk leuk om te lezen.”

Joukes nieuwe boek gaat over de dood, maar het zit desondanks vol humor. Daarom is het, vertelt hij, misschien niet voor iedereen weggelegd. Het boek, met de titel 'Koning van de kist', is geschreven door Pieter Jouke, samen met Michiel Peereboom. Het staat volgens Jouke vol met interessante verhalen, tips, weetjes en ervaringen. “Niemand weet hoe je het beste om kan gaan met een erfenis en hoe je die bijvoorbeeld zo eerlijk of zo oneerlijk mogelijk kan verdelen. Ook met het maken van de grafschriften en de manier waarop je je uitvaart kan doen, zoals een zeemansgraf of invriezen, zijn veel mensen onbekend. "In dit boek staan allerlei antwoorden en worden vele mogelijkheden onder de loep gelegd”, vertelt Jouke over de inhoud van 'Koning van de kist'. 

De dood is een gewaagd, maar vooral ook interessant onderwerp dat in het boek vanuit een andere hoek wordt beschreven. “Het is wel een eyeopener. Het boek is bedoeld voor iedereen die ooit dood zal gaan. Het gaat over de dood, maar wel met een flinke scheut humor”, zegt Jouke. Humor kan volgens hem tijdens nare gebeurtenissen wel eens een uitweg geven. “Als tijdens een droevige begrafenis bijvoorbeeld één stom grapje wordt gemaakt, lacht iedereen heel hard. Humor werkt ook als een soort uitlaatklep, de emotie even laten gaan. Vandaar dat humor en doodgaan ook wel wat met elkaar te maken hebben.” 

Volgens Jouke is 'Koning van de kist' heel erg leuk om te lezen, maar misschien wel wat minder leuk om als cadeau te krijgen. “Een zieke vrouw van eind zeventig, waarbij het einde misschien in zicht komt, doe je er waarschijnlijk geen plezier mee. Maar als ze het interessant en leuk vindt, kan ze het boek uiteraard ook zelf kopen.”
De eerste twee boeken van Jouke kunnen gerust een succes worden genoemd. Van zijn eerste werk, 'Koning van de koffieautomaat', werden zo’n drieduizend exemplaren verkocht. Ook zijn tweede boek, 'Koning van de kraamkamer', ging ruim drieduizend keer over de toonbank. “Ik hoop dat het bij mijn nieuwe boek weer zo gaat.”

Groot fan
Veel tv-kijkers leerden Pieter Jouke dit jaar kennen als presentator van CQC. “Dat was echt een toptijd. Ik vond het fantastisch. We hebben er met het team zó hard aan gewerkt, met zo veel inzet en zo veel plezier. De samenwerking met Beau van Erven Dorens was een feest. Beau is heel erg aardig en oprecht, hij heeft ontzettend veel humor en is positief ingesteld. Ik ben een groot fan van hem.” 

Jouke is echter nog veel meer dan alleen schrijver en tv-presentator. Hij is bijvoorbeeld ook nog stand up-comedian voor Impressariaat Willem en hij spreekt veel sketches in. Niet lang geleden heeft hij filmpjes opgenomen voor het misdaadspel Z@PPDelict. Ook heeft hij veel filmpjes gemaakt, onder andere voor Comedy Central. “Acteur zijn vind ik heel erg leuk, maar af en toe is het best moeilijk om tijdens de opnames iets vreemds te doen terwijl er mensen staan te kijken. Buiten dat wil ik wel verder gaan met acteren.” 

Ook volgend jaar kunnen we weer veel van Jouke verwachten. Momenteel is hij bezig met het schrijven van een avondvullend programma als cabaretier. In oktober gaat zijn show in première in het theater in Vlaardingen, waar hij vervolgens een heel seizoen te zien is. Daarnaast doet Jouke ook een theatertour met een stand up-comedy-gezelschap, De Hyena’s. Ook gaat hij samen met Michiel Peereboom een nieuw boek schrijven. “Tot nu toe hebben alle boeken in de titel ‘Koning van de...’ staan. Nu willen we misschien wel iets anders gaan maken, maar wèl met net zo veel humor.” Het lijkt hem ook erg leuk om een keer in z’n eentje een boek te schrijven. “Met minder humor, maar meer richting een roman. Misschien dat ik dat in 2011 wel kan gaan doen”. (EvW) 



Schrijf een recensie en win een boek

Wil jij een exemplaar winnen van ‘Koning van de kist’? Schrijf dan een recensie over dit boek. Jouke wil namelijk dolgraag weten hoe zijn lezers dit boek ervaren. Denk jij dat je een goede recensie kan schrijven? Geef je dan op en stuur een e-mail met je gegevens naar mailto:redactie@delftopzondag.nl ?subject=Boek%20Pieter%20Jouke en vertel waarom je dit graag wilt doen. Onder de geïnteresseerden worden drie, door Pieter Jouke gesigneerde, boeken verloot.


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12