Ronald Giphart wordt met vragen bestookt tijdens Literair Salon

Algemeen

Ronald Giphart was vorige week vrijdag in Delft om te vertellen over zijn boeken. (foto: Mariska van Vondelen)

DELFT – Schrijver Ronald Giphart gaf vorige week vrijdagavond een lezing bij Doel van GGZ-Delfland. Het doel hiervan was om de maatschappij binnen de kliniek te halen en de cliënten te betrekken in de maatschappij.

In de theaterzaal van GGZ-Delfland kliniek St. Jorisweg hebben Cliënten van Doel vrijdag een prachtig decor gebouwd dat helemaal aansluit bij de titel van het nieuwste boek van Giphart ‘IJsland’. Grote witte ijsschotsen staan tegen de wand, op het podium liggen afgezaagde berkenstammen her en der over elkaar gestapeld. Alles is bedekt met kunstsneeuw. In de zaal zijn 75 stoelen neergezet, maar al gauw blijkt dat te weinig. Snel worden er dus nog 25 extra stoelen gehaald. De bezoekers zijn cliënten en medewerkers van DOEL en mensen van buitenaf. Een aantal van de bezoekers komt voor de prijsuitreiking van een schrijfwedstrijd die Doel heeft uitgeschreven. “Dat is een openbare wedstrijd om zo mensen van binnen en buiten Doel kennis met elkaar te laten maken”, legt Patricia Mulder van GGZ-Delfland uit. “In de jury zitten DOK-directeur Margot Nicolaas, Adjunct-directeur Hanke Roos, humanistisch raadsman Freek Boon en Ronald Giphart. Van de 27 deelnemers zijn de verhalen gebundeld in een boekje dat te koop is bij Doel.” 

De 17-jarige Tijmen Hilgersom is vanavond samen met zijn vader Arthur naar het literair salon gekomen omdat hij voor school een scriptie schrijft over Giphart. “Ik moet vijf boeken lezen van hem en van elk boek een boekverslag maken. En dan is het de bedoeling dat ik over het specifieke thema van de boeken van Giphart schrijf. Ik moet ook nog iets over zijn prvié-leven schrijven.” Waarom Tijmen voor Giphart heeft gekozen is duidelijk. “Ik vind zijn boeken makkelijk te lezen.” 

Ronald Giphart, auteur van onder meer ‘Ik ook van jou’(1992) en ‘Phileine zegt sorry’ (1996) laat niet lang op zich wachten. Met zijn armen vol boeken loopt hij het podium op. Hij vertelt dat hij het laatste optreden met zijn goede, inmiddels overleden, vriend Martin Bril in Delft gaf. Iemand uit het publiek vraagt direct hoe het met zijn andere vriend Bart Chabot gaat en of ze snel weer gaan optreden. Giphart zegt van niet. Giphart leest enkele stukken voor uit zijn boeken en hij nodigt het publiek telkens uit vooral te reageren op zijn werk. “Hebben jullie nog vragen. Gewoon roepen hoor. Vind ik leuk. Dan heb ik het ook weer naar mijn zin.” En dat laten de aanwezigen zich geen twee keer zeggen. Een spervuur aan vragen wordt er op de auteur afgevuurd. 

Een man in de zaal wil graag weten wat zijn doel is. Giphart: “Toen ik nog geen kinderen had wilde ik alleen maar voor de literatuur leven, maar nu ben ik al heel tevreden als mijn kinderen elke dag weer veilig door de dag zijn gekomen. En ik wil nog een paar mooie boeken schrijven. Eerst ga ik een boek reportage schrijven over cardiologie en daarna een roman.” 

Als Giphart diverse stukken uit zijn boeken vanaf zijn I-pad voorleest, ligt de zaal af en toe helemaal in een deuk van het lachen. In de pauze signeert hij stapels boeken. Een mevrouw heeft hele stapel bij zich. Na twee boeken signeren, gaat ze telkens weer achter in de rij staan. “Dat is wel zo eerlijk voor de anderen”, zegt ze. Tijmen gaan op de foto met Giphart. “Voor mijn scriptie”, legt hij desgevraagd uit. 

Na de pauze roept een man: “Je hebt wel iets weg van een komiek.” Als Giphart antwoordt met “Ik probeer zware onderwerpen met humor te beschrijven, terwijl het leven soms te zwaar is”, reageert de man resoluut: “Kan ik bij jou komen werken dan?” Giphart lacht. 

De avond wordt besloten met de bekendmaking van de uitslag van de schrijfwedstrijd die door de juryleden is bepaald. Bernice Perotti ontvangt de derde prijs, Suzanne van den Heuvel de tweede prijs en Hein van der Sloot heeft het winnende verhaal geschreven en verdient daarmee 100 euro. Allen krijgen een gesigneerd boek van Giphart. 

Als Ronald Giphart zijn bloemen in ontvangt neemt, nadat hij een hele rij mensen blij heeft gemaakt met zijn signeersessie, plukt hij met een lach de kunstsneeuw van zijn trui: “Ze zullen thuis wel zeggen, waar bij jij nou weer geweest? In Delft dus.” (MvV)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12