In de eeuwenoude Zeepfabriek kun je straks wonen in de luxe van deze tijd

Algemeen

Harold Gabeler en de schoorsteen.

DELFT – De Historische Vereniging Delfia Batavorum en de krant Delft op Zondag organiseren dit jaar gezamenlijk 'de strijd’ om de Le Comteprijs, een prijs die is bedoeld voor de meest geslaagde verfraaiing van een object of pand.

Vijf panden of objecten, die in het jaar 2008 zijn verfraaid, zijn genomineerd. De lezers van Delft op Zondag bepalen wie dit jaar de Publieksprijs wint. Dat kan straks via bonnetjes in de krant of via de website www.delftopzondag.nl. Om een goed beeld van alle genomineerden te geven, wordt wekelijks één nominatie gepresenteerd. Deze week is dat de oude Zeepfabriek van Bousqet aan de Molenstraat. 

Nadat de productie van zeep hier was gestaakt en het eeuwenoude bedrijf was opgeheven, is een herontwikkeling van het complex gestart. De pakhuizen aan de Molenstraat, die rijp voor de sloop waren maar ook een hoge monumentale waarde hebben, werden daarbij grondig hersteld en gerestaureerd. Op de begane grond komen kantoor- en bedrijfsruimten, daarboven appartementen. Architect Harold Gabeler geeft tekst en uitleg over de stadsverfraaiing waar nog dagelijks aan wordt gewerkt.

-Wat hebben jullie verfraaid?
Harold Gabeler: “Oorspronkelijk was het een bouwval. We hebben het gereconstrueerd naar hoe het was. De panden worden voor bewoning geschikt gemaakt. Er zijn wat elementen, zoals de schoorsteen, die vanwege de monumentale waarde zo moeten blijven. De binnenkant is flink aangepakt, deze is nu bijvoorbeeld geïsoleerd. De buitenkant is hersteld naar hoe het ooit was. De kozijnen waren verrot, maar deze hebben we nagemaakt en er nieuwe ingezet. Veel oudere materialen, zoal de dakpannen, zijn hergebruikt.” 

-Waarom is het pand eigenlijk verbouwd?
“Het was een bouwval. We konden het slopen of restaureren. Wij hebben ervoor gekozen om het te restaureren, maar of we dat nu weer zouden doen? Het was een intense klus met een hoge moeilijkheidsgraad. Het lijkt een hele vriendelijke bestemming die het pand heeft gekregen, maar daar is niet iedereen die hier in de buurt woont het over eens. Je kunt je afvragen of een bouwval beter was geweest.” 

-Wat vindt u nu het mooiste aan het pand?
“Het is leuk dat we de schoorsteen hebben hersteld, die stond helemaal scheef. De schoorsteen is steen voor steen afgebroken en weer opnieuw opgebouwd met dezelfde stenen. Dat is door vaklui gedaan. Ik noem hen geen metselaars, maar artiesten. Niemand weet hoe scheef ‘ie stond, maar ik kijk nu met genoegen naar die schoorsteen. Alles is hersteld zoals het was, je ziet nauwelijks dat het opnieuw is gemaakt. Net als de gietijzeren gootkolossen, die zien er weer precies zo uit als eerst. Het is mooi dat hier woningen komen die de luxe hebben van deze tijd, maar de kenmerken van een oude fabriek uit het jaar 1600.” 

-Waarom moet we straks op de Zeepfabriek stemmen?
“Omdat het goed is dat er zo’n groot project in de binnenstad bewaard is gebleven. Als je er doorheen loopt kun je de geschiedenis terugvinden van 1600 tot 2009, dat is het unieke van deze locatie. Het is belangrijk voor de stad dat dit bewaard blijft en er straks mensen wonen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12