Science Centre trekt meer publiek dan verwacht en dat is ook nog 's lovend

Algemeen

Alexander Lokhorst in de nieuwe werkplaats van het Science Centre.

DELFT – Het in september vorig jaar geopende Science Centre blijkt een schot in de roos. De bezoekersaantallen zijn hoger dan verwacht en de reacties zijn goed. “We laten hier zien dat techniek hip en cool is”, vertelt Alexander Lokhorst van het Science Centre. Bezoekers kunnen er volgens hem bovendien meer te weten komen over hoe de TU Delft functioneert.

“Wie zijn de wetenschappers en wat voor onderzoek vindt op de universiteit plaats? Naast het stimuleren en motiveren van kinderen is het ons doel om kinderen te inspireren voor techniek. We willen laten zien dat techniek leuk is en wat het voor je betekent.” 

- Wat is eigenlijk het grote verschil met het Techniekmuseum, de voorganger van het Science Centre?
Lokhorst: “Het Techniekmuseum ging meer over het verleden en het gaf een algemeen beeld van techniek. Het Science Centre heeft een hele andere functie. Alles is hier gebaseerd op onderzoek en wetenschap aan de TU Delft. Er staan hier opstellingen die vaak nog prototypes zijn. Daar komen bezoekers mee in aanraking. Er studeren bovendien studenten in dit pand, dus er is ook een vorm van interactie met hen mogelijk.” 

- Komen de bezoekers vooral uit Delft?
“Nee, uit heel Nederland. Het Science Centre richtte zich in eerste instantie op de zuidelijke randstad, maar we zijn nu landelijk bekend aan het worden. Dat is natuurlijk hartstikke goed, maar het lag niet in het oorspronkelijke idee.” 

- Hoe zijn de bezoekersaantallen tot nu toe?
“We hadden vooraf gesteld dat we tussen 1 september 2010 en 1 september a.s. ongeveer 25.000 bezoekers beoogden. Ik kan nu, vol trots, vertellen dat we al om en nabij de 23.000 bezoekers hebben geteld, terwijl we nog heel wat maanden èn de zomer voor de boeg hebben. Daar zijn we supertrots op. We hebben daarnaast al heel wat keren ruimtes verhuurd en bijzondere evenementen gefaciliteerd, zoals grote techniektoernooien. Organisaties met een technisch en wetenschappelijk tintje kunnen hier een ruimte afhuren, een kopje koffie drinken, vergaderen en het Science Centre bezoeken. Dat heeft ertoe geleid dat we ook wel een congresfunctie willen ontwikkelen. We zijn trots op wat we al hebben bereikt, maar het gaat om de boodschap.” 

- Welke boodschap?
“Dat bezoekers bij het verlaten van ons pand zeggen: Ik heb een inspirerende middag gehad en ik snap nu wel een beetje wat voor onderzoeken ze aan de TU doen en wat dit voor mij kan betekenen.” 

- Hoe zijn de reacties van de bezoekers?
“Negentig procent van het publiek geeft aan dat ze zeer tevreden zijn. Ze zeggen dat het groter en anders is dan wat ze vooraf verwachtten en ze vinden het verrassend wat ze hier aantreffen.” 

- Waarom moet iedereen die hier nog niet is geweest beslist een keer langskomen?
“Het Science Centre is uniek in z’n soort. Alles is gebaseerd op onderzoek en wetenschap aan de TU Delft. Iedereen die benieuwd is wat er achter de dikke muren van de TU gebeurt, kan dat hier te weten komen. Misschien kom je wel een echte onderzoeker of een student tegen aan wie je alles kunt vragen over hun object, uitvinding of onderzoek. Beleef de èchte wetenschap daarom in het Science Centre. Tijdens de meivakantie vinden er activiteiten plaats, zoals het bouwen van vliegtuigen en het maken van sieraden in de nieuwe werkplaats. En op Moederdag leert chefkok Yuri Verbeek moeders koken met stikstof.” 

Het Science Centre bevindt zich aan de Mijnbouwstraat 120 in Delft en is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur. Zie voor meer informatie de website www.sciencecentre.tudelft.nl. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12