Delftse Raadsleden zakkenvullers? Dat moeten we volgens de politici met een korreltje zout nemen

Algemeen

Jan Peter de Wit (Leefbaar Delft): “Gemeenteraadsleden, dat zijn zakkenvullers.”

DELFT – Raadslid Jan Peter de Wit van Leefbaar Delft baarde vorige week in deze krant opzien met zijn uitspraak dat Gemeenteraadsleden in Delft zakkenvullers zijn.

Letterlijk zei De Wit: “Die 37 Gemeenteraadsleden, dat zijn zakkenvullers. Ze komen binnen op de bekendheid van een partij. Ze zijn hoofdzakelijk voor zichzelf bezig. Dat moet afgelopen zijn.” Delft op Zondag maakte een rondje langs de politieke partijen in de Prinsenstad. 

Fractievoorzitter Martin Stoelinga van Onafhankelijk Delft: “In sommige gevallen heeft De Wit gelijk, ondanks het feit dat hij zelf ook een zakkenvuller is. In het algemeen zijn zijn standpunten niet lang houdbaar; hij wisselt soms per dagdeel van mening. Wij denken bijvoorbeeld terug aan de zaak-Baljé, waarin hij 100 keer Baljé aanviel in zijn columns, maar razendsnel terugkrabbelde toen dat hem geld dreigde te kosten. Hij kroop 100 keer door het stof om zijn excuses aan te bieden aan Baljé: ‘Sorry meneer Baljé, ik heb 100 keer de Delftse burgers voorgelogen…’” 

Stoelinga zegt zich niet aangesproken te voelen door de uitlatingen van De Wit. “Elke minuut die we aan De Wit besteden is er één te veel. De Wit heeft zelf nooit een zetel behaald. Hij is meegelift op het succes van anderen die wel stemmen trekken. Zoals De Wit zegt: ‘Het zijn de personen die stemmen trekken. Wie hiervan profiteert is een zakkenvuller`”, aldus Stoelinga. 

Joost van der Sluis, afdelingsvoorzitter van de SP, zegt dat van zakkenvullerij bij de SP geen sprake is. "Zoals iedereen weet staan alle SP-Raadsleden hun Raadsvergoeding af aan de SP en krijgen ze alleen een kleine onkostenvergoeding. We zijn het vaak genoeg helemaal niet met De Wit eens, maar dat is geen reden om niet naar hem te luisteren als hij wél een goed punt heeft, bijvoorbeeld over de risico's van het project Spoorzone. Het zou jammer zijn als dit artikel wordt gezien als een reden om De Wit te negeren. Er wordt nu al niet erg goed naar elkaar geluisterd in de Delftse Gemeenteraad. Wat ons betreft gaat het over de inhoud.” 

Harold van Til, van de ChristenUnie noemt de uitspraak van Jan Peter de Wit 'goedkoop en nergens op gebaseerd'. "De Raadsleden die ik ken doen het Gemeenteraadswerk in de eerste plaats uit maatschappelijke betrokkenheid. Je houdt het ook niet vol als je het niet uit overtuiging en met plezier doet. Frappant overigens dat Jan Peter over 37 leden spreekt. JP heeft het volste recht op zijn mening. Dergelijke uitspraken hebben weinig invloed op de bestuurbaarheid van de stad. De meeste mensen kunnen dit op waarde schatten.” 

Lennart Harpe is fractievoorzitter van de VVD. “Ik deel de mening van De Wit niet. Als u een dagje met de VVD-fractie meeloopt, weet u waarom. Dit soort uitspraken van Jan Peter de Wit zijn kenmerkend voor de typische, maar weinig effectieve stijl van Leefbaar Delft. Jan Peter is zelf verantwoordelijk voor zijn doen en laten en de kiezer zal hem daarop afrekenen. De bestuurbaarheid van Delft komt door de uitspraken van De Wit niet in het gedrang, maar Jan Peter draagt in ieder geval ook niet bij aan verbetering van de bestuurbaarheid. Ik zou zeggen: de volgende keer gewoon allemaal VVD stemmen, dan komt het goed."

Goed bestuur
Fractievoorzitter Fleur Norbruis van GroenLinks: “Na twee-en-een-half jaar in de Raad ken ik de mening van De Wit wel. Vaak ben ik het met hem oneens. Ook nu. De Gemeenteraad bestaat uit mensen met hart voor de stad die hun best doen. Het zijn geen zakkenvullers. De Wit vindt dat de Gemeenteraad niet goed functioneert, maar hij denkt niet mee over verbeteringen. Momenteel wordt juist de discussie gevoerd over een andere werkwijze van de Raad. Daarin wordt bijvoorbeeld gepraat over meer en betere contacten tussen de Gemeenteraad en de inwoners en bedrijven/instellingen in Delft en de wijze van vergaderen. De Wit bemoeit zich helemaal niet met deze discussie.” 

Fractievoorzitter Frank Gorte van STIP is ook duidelijk: “Bij STIP steken we onze tijd liever in het realiseren van meer studentenwoningen en het stimuleren van de creatieve economie. De STIP-fractie bestaat uit twee fulltime- en vier parttime-Raads- en Commissieleden en besteedt zodoende veel tijd aan het Raadswerk. De mening dat alle 37 Raadsleden zakkenvullers zijn, blijkbaar inclusief Jan Peter de Wit, delen wij dus absoluut niet. De bestuurbaarheid van Delft is het meest gebaat bij een scherpe oppositie die op inhoudelijke gronden overtuigt en kritisch is.” 

Femke Stolker van de Partij van de Arbeid wil er niet zo veel woorden aan vuilmaken. "Van die uitspraken van Jan Peter de Wit vind ik niet zo veel. Het verhaal achter de politicus was leuk om te lezen, dat kende ik nog niet, maar de mening van De Wit deel ik niet.” 

Fractievoorzitter Niek van Doeveren, van het CDA, heeft wèl wat volzinnen in de aanbieding. “Jan Peter de Wit zegt dat hij eerlijk is. Maar dat is wel de eerlijkheid bezien door de bril van Jan Peter de Wit. Dat hij de 37 Raadsleden (waaronder blijkbaar hijzelf) als zakkenvullers ziet die het elders niet hebben kunnen maken is een beeld waarin ik mij niet herken. Hij zegt ook niet waarom hij dat vindt. Ik denk dat de overgrote meerderheid van de Raadsleden elders een goede functie bekleden en ieder vanuit hun eigen perspectief het beste met de stad Delft voorhebben. Jan Peter de Wit verwart doel met middel en personen met zaken. Ik denk dat de inwoners en bedrijven in de stad vooral een goed bestuur willen. Die willen dat allerlei zaken in de stad gewoon goed geregeld zijn. Zij willen geen bestuur, dat over elkaar heen tuimelt en voortdurend verzandt in alleen maar debatten. Dat helpt Delft zeker niet vooruit. Ik vind dat Jan Peter de Wit mag zeggen wat hij heeft gezegd. Het is gewoon zijn mening en daar heeft hij recht op zo lang hij niet beledigt. Als hij bij de volgende verkiezingen in 2010 weer meedoet, moet de kiezer dan maar zeggen wat hij of zij van Jan Peter de Wit vindt en van de zaken die hij heeft weten te bereiken. Ik vind het jammer dat hij zich zo negatief uitlaat over collega's. Je moet in een normale verhouding met elkaar bijdragen aan het bestuur van Delft.” 

Pauljan Kuiper is Raadslid voor D66. Ook hij kan zich niets voorstellen bij Raadsleden die zich als zakkenvullers gedragen. "Als Raadslid krijg je inderdaad een vergoeding, maar die gaat grotendeels op aan allerlei extra kosten. Denk aan een dag in de week minder werken en snel avondeten tussen kantoor en Stadhuis. En dat je dan nog iets overhoudt is wel op zijn plaats als je kijkt naar het aantal vrije avonden dat daarnaast nog in het Raadswerk gaat zitten. Wat betreft de samenstelling van de Gemeenteraad: D66 is juist blij dat deze uit meer dan intellectuelen bestaat. Het is een gemengde groep van mannen en vrouwen, jong en oud, ambtenaren en ondernemers. Alleen etnisch gezien is het nog wat eenzijdig. Ik denk niet dat de bestuurbaarheid van Delft in het gedrang komt door de opmerking van De Wit. De Delftse politiek houdt zich na een korte reactie weer met het besturen van de stad bezig. Wel doet De Wits woordkeus de kloof tussen burger en politiek geen goed, terwijl hij juist het omgekeerde zegt te willen bereiken.” (GJB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12