Jonge moeders leren van elkaar in de Jonge Moedergroep

Algemeen

DELFT – In het Vrouw Kind Centrum aan de Aart van der Leeuwlaan in Delft is Breed Welzijn Delft deze week begonnen met de Jonge Moedergroep Delft. Moeders tot en met 23 jaar kunnen elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen of een keer met elkaar op stap gaan.

Kimberly du Chatenier is achttien jaar. Zes maanden geleden kreeg ze,
samen met vader Yannick van Drongelen (17), een wolk van een baby: Izabelle. Niet gepland, dat niet, maar Izabelle was meer dan welkom. 

De twee zijn al tweeëneenhalf jaar samen. Ze ontmoetten elkaar op de rugbyclub. Ze was al vijf maanden ‘onderweg’ toen een test uitwees dat ze zwanger was. “Ik wilde het eigenlijk eerst niet geloven, omdat ik al eerder een test had gedaan en die wees toen uit dat ik niet in verwachting was. Ik geloofde het pas toen er een filmpje was gemaakt.” Over een abortus heeft ze nooit nagedacht. “We wisten altijd dat, mocht er een baby komen, we het nooit zouden laten weghalen”, zegt ze gedecideerd. Voor de twee stond de wereld wel van het ene op het andere moment op zijn kop, Maar, zo zegt Kimberly, “we zijn altijd bij elkaar gebleven en we hebben een enorme steun aan mijn moeder die ons altijd geholpen heeft. Ze is ontzettend trots. En met Yannick ben ik hartstikke gelukkig. Hij is geen moment van me weggeweest. Dat is heel fijn, zeker nu Izabelle tandjes krijgt. Dan huilt ze, hoewel het een hele lieve baby is, wat vaker. Dan ben ik blij dat hij er ’s nachts óók uitgaat voor haar.” 

Kimberly, Yannick en Izabelle wonen nu in bij Kimberly’s moeder. Ze hebben een eigen kamer en ook voor Izabelle is een babykamer ingericht. Het gaat goed met ze. Kimberly, die haar VMBO-opleiding niet heeft kunnen afmaken, werkt 23 uur in de week in de schoonmaaksector, Yannick zit nog op school en wil later graag de beveiliging in. Hij heeft, sinds hij anderhalf jaar geleden van huis wegliep en in verschillende crisisopvangcentra werd geplaatst, een roerige tijd achter de rug. Maar sinds hij -in april wordt het bijna een jaar- bij zijn schoonmoeder inwoont, is het een stuk rustiger geworden in zijn leven. Kimberly: “Als ik werk, past mijn moeder op. Ik wilde ook gewoon werken, ik had geen zin in een uitkering. En als Izabelle wat groter is, ga ik een opleiding volgen. Ik wil namelijk graag bij de Sociale Dienst gaan werken, mensen helpen. Nu proberen we een beetje te sparen en, als het kan, snel een driekamerwoning in Delft krijgen. Dat is wat we het allerliefste willen. Samenwonen.”

Honderd jonge moeders
Kimberly heeft geluk als jonge moeder. Vindt ze zelf ook, trouwens. Ze boft met haar moeder die haar door dik en dun steunt en met Yannick, de vader van Izabelle, die niet wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid. “Delft kent rond de honderd jonge moeders”, laat Fransje Steijn van Breed Welzijn Delft weten. Breed Welzijn Delft organiseert de bijeenkomsten van de Jonge Moedergroep, het Vrouw Kind Centrum levert de faciliteiten. “Maar veel meisjes staan er helemaal alleen voor. De vader is er meestal niet, de moeders hebben nauwelijks een netwerk en ze moeten veel zelf uitzoeken. 

Door andere jonge moeders te leren kennen, kunnen ze ervaringen uitwisselen en elkaar om raad vragen.” Kimberly beaamt dat: “Daarom vind ik deze groep zo belangrijk. Ik heb heel veel zelf moeten uitzoeken. Of ik eventueel nog in aanmerking kwam voor aanvullende bijstand en wat ik moest doen om een woning te krijgen. Maar niemand kon het mij vertellen. ‘Ga maar naar die en die’, kreeg ik te horen.” 

Inmiddels zijn de twee al een tijdje gewend aan het moeder- en vaderschap. Toch merken ze ook dat ze, tieners als ze zijn, niet alles meer kunnen doen wat leeftijdsgenoten wèl doen. Yannick: “Het is niet meer van ‘ik ga effe naar de stad’, of ‘ik ga nú effe slapen’. Maar we waren toch al niet van die stappers die een nacht doorgingen. Maar we kunnen wel één keer in de week met z’n tweeën samen dingen doen. Dan past oma op.” (MdW)

Extra info
De Jonge Moedergroep Delft voor (aanstaande) jonge moeders tot 23 jaar komt elke dinsdag bijeen van 15.15 tot 17.15 uur in het Vrouw Kind Centrum in Wijkcentrum De Vleugel aan de Aart van der Leeuwlaan 4 in Delft. Deelname is gratis en oppas is aanwezig. Meer informatie is te krijgen bij Fransje Steijn via telefoonnummer 015 - 257 30 19 of 06 - 26 11 08 08.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12