Martijn Sipkema wilde het woord omdat dat irritatie oproept en dat levert hem een tegeltje op

Algemeen

Lieke van Rossum (links) nam het Delftsblauwe tegeltje voor haar partijgenoot Martijn Sipkema in ontvangst. Rechts: D66-fractievoorzitter Huub Halsema. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – “Ja, ik wil nog wel even het woord, alleen al omdat ik merk dat het irritatie oproept”. Dat zei voormalig SP-fractievoorzitter Martijn Sipkema ruim een jaar geleden tijdens een Raadsvergadering. Met deze uitspraak won hij het Delftsblauwe tegeltje voor De Delftse Politieke Uitspraak Van Het Jaar.

Op dit tegeltje staat zijn eigen uitspraak afgedrukt. Donderdag werd deze beloning, voorafgaand aan de Raadsvergadering, uitgereikt aan SP-fractievoorzitter Lieke van Rossum, die het tegeltje voor haar inmiddels uit Delft vertrokken partijgenoot in ontvangst nam. Huub Halsema van D66, de partij die het initiatief nam voor De Politieke Uitspraak Van Het Jaar, had de eer om de prijs uit te reiken. 

Sipkema deed zijn uitspraak op 18 februari 2010 tijdens een discussie over een gemeentelijke bijdrage aan een innovatieve campus voor witte biotechnologie, in samenwerking met onder meer DSM en de TU. “D66 en de SP verschillen vaak van mening als het om investeren in de kenniseconomie gaat. Maar dat is niet de reden dat Sipkema dit tegeltje krijgt. Het was gewoon een komische uitspraak, zoals hij die wel vaker deed. Hij had er de lachers mee op z’n hand”, vertelt D66-fractievoorzitter Huub Halsema. 

De uitspraak laat volgens Halsema bovendien zien dat het debat niet alleen om het overtuigen van de ander gaat. “Iets willen zeggen omdat het irritatie oproept klinkt kinderachtig en het bevestigt bij sommigen misschien het vooroordeel dat er veel te veel gepraat wordt in het Stadhuis. Toch is een fel debat goed om de standpunten duidelijk te maken, juist ook aan de kiezer.” 

D66-Raadslid Pauljan Kuijper, de bedenker van het jaarlijkse tegeltje, heeft Sipkema langer meegemaakt. “Als er een Delftse Klare-taalprijs was, was Sipkema hiervoor in aanmerking gekomen. We waren het vaak oneens, maar hij was duidelijk en grappig. Fijn om naar te luisteren dus”. 

Andere hilarische opmerkingen van de SP’er zijn: “Ik heb niet zo'n verstand van jongeren, maar...” En: “Ik ben de drie jaar dat ik nu in de Raad zit altijd gekomen, maar dat heeft in principe ook geen zin gehad.” En: “Dit is zelfs de SP iets te kort door de bocht.” Waarop burgemeester Bas Verkerk reageerde: “U schrijft vanavond politieke geschiedenis.” 

Sipkema mag dan inmiddels uit Delft zijn vertrokken, ook na de verkiezingen zijn leuke uitspraken gehoord. Bijvoorbeeld van CDA-raadslid Aad van Tongeren, die bij de bespreking van Tramlijn 19 snel en duidelijk was: “Het stuk heet voortgangsrapportage, maar...” D66 heeft, zeggen ze, ook genoten van GroenLinks-fractievoorzitter Fleur Norbruis, die tijdens de Algemene Beschouwingen de D66-verkiezingscampagne niet leek te hebben gemist en zei: “Delft laat zien dat het anders kan.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12