Delft wil graag ook die andere Vermeerfilm aan haar inwoners laten zien

Algemeen

DELFT – De tv-film ‘Brush with Fate’ wordt mogelijk in Delft in het openbaar vertoond.

De film, waarin een schilderij van Vermeer de hoofdrol speelt, zou gedraaid kunnen worden op de Markt, maar ook in het pas heropende Vermeercentrum. De film naar de roman ‘The Girl in Hyacinth Blue’ van de Amerikaanse schrijfster Susan Vreeland, werd in 2003 gemaakt voor het Amerikaanse televisiestation CBS. Voor de film zijn in 2002 opnames gemaakt in Delft. Die opnames vonden onder meer plaats op de Oude Delft, de Camaretten, de Markt en de Oostpoort. Glenn Close and Ellen Burstyn speelden de hoofdrollen in de film.

Het verhaal gaat over een professor die door een leraar thuis wordt uitgenodigd. Tijdens dit bezoek toont deze hem een schilderij. Het is een onvoorstelbaar mooi portret van een meisje. De eigenaar beweert dat het een schilderij van Vermeer is. In de roman wordt het schilderij via verschillende eigenaren terug in de tijd gevolgd, tot het moment van inspiratie bij Vermeer zelf. Het toont de levens van de bezitters van het schilderij door de eeuwen heen en de invloed die ‘The Girl in Hyacinth Blue’ daarop heeft gehad. 

De afdeling City Marketing van de Gemeente Delft is al een tijd bezig om de film vanuit de Verenigde Staten voor vertoning naar Delft te krijgen, maar tot op heden wil de eigenaar van de film, Hallmark, geen kopie van de film afstaan of toestemming geven de film in het openbaar te vertonen. Behalve éénmalige vertoning van de film zou ‘Brush with Fate’ ook in het Vermeercentrum gedraaid kunnen worden. Herman Weyers van het Vermeercentrum laat weten dat hij de film op DVD in zesvoud heeft liggen, maar dat hij inderdaad nog geen toestemming heeft van Hallmark om de film in het openbaar te draaien. “Het is een prachtige film en Delft komt er, in tegenstelling tot in ‘The Girl With the Pearl Earring’, veel beter uit. Ik zou ‘m dus graag op de Markt èn in het Vermeercentrum willen draaien.” (MdW) 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12