Delft op Zondag-Jaaroverzicht: januari, februari, maart en april

Maart: De Canalhopper maakt zijn entree in Delft. Bezoekers kunnen voor2 euro 50 mee op de Museumroute of de Winkelroute.

Minister wil aanleg A4, twee Rooms-Katholieke kerken dicht, auto's klem op pollers en band in hotel.

Januari

Op 2 januari opent het Vermeercentrum weer zijn deuren. Het centrum werd in september 2007 failliet verklaard, maar een nieuwe stichting onder leiding van Herman Weyers kocht de inboedel van het centrum en maakte een doorstart. Voorlopig draait het centrum louter op vrijwilligers, aangestuurd door een coördinator. De eerste bezoekersaantallen zijn hoopvol.

Burgemeester Bas Verkerk laat in zijn Nieuwjaarstoespraak weten er alles aan te doen om het Legermuseum te behouden voor Delft. Nog steeds is het de bedoeling dat het museum naar Soesterberg verhuist om met het Militair Museum te fuseren tot Defensiemuseum. Directeur Gert Groenendijk is oprecht in z'n sas met de aandacht.
Bij de afrit Delft-Noord, langs de A13, vliegt een auto met daarin de Haagse crimineel Jerry Rigters de lucht in. Een afrekening, zegt Rigters, die er wonder boven wonder nagenoeg zonder kleerscheuren vanaf komt. Het is duidelijk dat het rommelt in de Delfts/Haagse onderwereld.

Minister Eurlings spreekt zich uit voor de aanleg van de A4. Wel wil hij dat alle alternatieven, onder meer een verbreding van de A13, nog één keer worden doorgerekend.

Samantha van Velzen wordt Miss Delft op Zondag. Tijdens een spetterende glamourparty in Belgisch Biercafé Belvédère laat ze alle andere missen achter zich.


Februari

De Gemeente koopt de buurman van het Dienstencentrum voor dak- en thuislozen, Auto Hifi Corner, uit. Het bedrijf staakt daarom alle juridische procedures. Het Dienstencentrum kan na veel gesteggel eindelijk open. De buurtbewoners, die nièt uitgekocht zijn, gaan gewoon door met procederen.

Mensen die ooit schilderijen of andere kunstobjecten in consignatie hebben gegeven voor verkoop of restauratie aan de Delftse kunsthandelaar Daan Hartmann mogen weer hoop koesteren. Er wordt door de curator een inval gedaan bij de failliete Delftenaar. Het huis ligt vol met kunstvoorwerpen, maar het uitzoeken kost zeeën van tijd. Het pand aan de Voorstraat, dat al eerder door de curator was verkocht, is ontruimd. De nieuwe eigenaar kan aan de slag. Later in het jaar blijkt dat er inderdaad verloren gewaande kunststukken terugkeren naar de rechtmatige eigenaars. Hartmann blijft voor de pers onbereikbaar, maar zijn curator heeft wel op regelmatige basis contact met hem.

De ‘wereldberoemde’ Delftse fotograaf Ronald van Oijen overlijdt. Van Oijen, die 62 jaar werd, werd vooral beroemd vanwege zijn kunstprojecten ‘Art on Billboards’ en zijn kalenders 'De Naakte Waarheid van het Ondernemen' en ‘Second Opinion’.

Bekend wordt dat twee van de zes Rooms-Katholieke kerken de deuren moeten sluiten. Het is financieel niet meer op te brengen, er zijn minder kerkleden en vrijwilligers. 


Maart
De Sebastiaanbrug gaat veertien maanden dicht. De brug is hoognodig aan een opknapbeurt toe. In mei worden er zó veel scheuren ontdekt, dat de brug dan zelfs à la minute dicht moet. Na onderzoek kan de brug weer open, maar alleen de bus en licht autoverkeer mpgen erover heen, vrachtverkeer niet. De VVD wil alle bruggen in Delft intensief laten controleren, want de liberalen vragen zich af hoe met de andere bruggen van Delft is gesteld.

De bouw van het Reinier de Graaf Gasthuis is vertraagd. Het bestuur van het ziekenhuis is naarstig op zoek naar een aannemer. In 2011 moet er een compleet nieuw ziekenhuis in de Delftse wijk Buitenhof verrijzen. Het is niet duidelijk of de planning moet worden bijgesteld. Eind 2008 liggen de werkzaamheden nog steeds stil.

Een Witte Kerst zat er dit jaar niet in, een Witte Pasen wèl. Grote groepen toeristen kijken hun ogen uit als Delft heel even onder een wit dekentje wordt gelegd.

De Stichting PerspeKtief zit in de problemen. Bij de stichting, een fusie van vier Delftse zorg- en opvanginstellingen, is het geld op. “Maar er is licht aan het einde van de tunnel”, zegt bestuurder Jaap Smit. Enkele maanden later wordt er vertrouwen in hem en zijn medebestuurder Maria Scali echter opgezegd.

Delft heeft er een Havenkantoor bij. Het is te vinden in het perceel Hooikade 13, het voormalige gebouw van de Sociale Dienst. Bij de opening presenteert TU-student Thijs Kleijn zijn plannen voor een Delftse jachthaven.

Automobilisten rijden zich massaal klem op de poller op de Nieuwe Langendijk. De poller is er sinds kort geplaatst, maar hij werkt nog niet naar alle tevredenheid. De poller gaat vervolgens lange tijd uit de roulatie, pas in december gaat hij weer op en neer.

Full Speed wordt op zondag 30 maart ongeslagen kampioen. De ploeg van Pierre van Zinnen laat elk team in de vierde klasse ver achter zich. 


April

De Delftse binnenstad moet schoner, zo vindt de Gemeente Delft. En daarom worden restauranteigenaren aangeschreven om hun vuilnisbakken zo veel mogelijk binnen te houden. Dat levert hier en daar wel wat problemen en zelfs ook een gang naar de rechter op. De Gemeente Delft kan zelf ook nog wel een steentje bijdragen, onder andere door het mogelijk te maken dat de Reinigingsdienst ook op zondag afval ophaalt.

Delft krijgt steeds meer studenten. De TU Delft verwacht in 2018 18.000 tot 22.000 studenten te hebben. Een oplossing van het huisvestingsprobleem zou zijn om de hoogte in te gaan en studenten in woontorens onder te brengen. Kantoren en leegstaande kerken als studentenhuisvesting scoren eveneens goed. Voorts wordt er naar Schieoevers, tussen de Engelsestraat en de Schieweg, gekeken. Daar kunnen, behalve studentenwoningen, ook kantoren, horeca met terrasjes en een discotheek komen.

C1000 Zuidpoort stopt met het verkopen van alcohol aan jongeren onder de achttien. Hoewel de wettelijke grens op zestien jaar ligt, hanteert de supermarkt een strengere leeftijdsgrens. Ze doet dit omdat jongeren en alcohol een groot probleem is en er vanuit de politiek nauwelijks maatregelen komen om alcoholmisbruik onder jongeren tegen te gaan.

Delft wordt in april opgeschrikt doordat er in het pand Oude Delft 2 tot twee keer toe brand wordt gesticht. Later is het weer raak, deze keer aan de Voldersgracht en in een hotel aan de Breestraat. Wonder boven wonder raakt er niemand gewond. De panden zijn eigendom van de gebroeders Joop en Jaap den Dulk. De Politie weet een 27-jarige Delftenaar aan te houden. Deze verdachte, Chester W. , krijgt in december zes jaar celstraf en TBS. De Rechtbank houdt hem verantwoordelijk voor twee van de vier branden.

De camera’s op het Stationsplein blijven hangen. Een meerderheid van de Delftse Gemeenteraad stemt in met een verlenging van de proef met een jaar. Het College wil drie jaar verlengen, maar de coalitiepartijen PvdA, GroenLinks en STIP willen daar niets van weten, omdat de evaluatie, waaruit blijkt dat de camera’s leiden tot een vermindering van de criminaliteit, in hun ogen niet goed genoeg was. Het College krijgt een jaar de tijd om zijn huiswerk beter te doen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1