Hemd van het lijf 18 juli

Algemeen

Ruud Tombrock (45) is voorzitter van de Dierenbescherming Delfland. Deze organisatie merkt in de zomer dat de liefde voor dieren met het stijgen van de temperatuur soms danig kan bekoelen.

1. Waarom wilde je per se voor de Delftstede worden gefotografeerd?
“Hier hebben we met de Dierenbescherming Delfland ons kantoor. Sinds ik voorzitter ben is dat de plek in Delft die ik het vaakst bezoek. Ik breng er heel wat uurtjes door met vergaderen en overleg.”

2. Waar houdt jullie organisatie zich zoal mee bezig?
“De Dierenbescherming wil het welzijn van dieren verbeteren. We richten ons niet op één soort, we zijn er voor alle dieren. De gedachte is dat het welzijn van zowel huisdieren als proefdieren als dieren in de landbouw en veeteelt op een aantal punten beter kan, en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Een dier wordt geboren, het leeft en het heeft gevoel en geheugen gekregen. Dat is de moeite waard om te beschermen.”

3. Waarom moeten dieren beschermd worden?
“Dieren zijn voor een groot deel afhankelijk van onze zorg, ook dieren die in de landbouw en voor het vlees worden gehouden. Wij sluiten ze op en zorgen ervoor dat er steeds meer dieren zijn, daar moet je op een goede manier mee omgaan. Hoe wij leven heeft bovendien gevolgen voor dieren. Hun leefruimte wordt ingeperkt, ze worden aangereden of sloten raken vervuild. Je kunt maatregelen nemen om dierenleed te voorkomen of te verzachten.”

4. Heb je concrete voorbeelden van hoe jullie dieren beschermen?
“De afdeling Delfland heeft een egelopvang voor zieke en gewonde egels. Een andere activiteit van ons is dat we zwerfkatten vangen, ze neutraliseren en weer terugzetten. Dan groeit de populatie niet meer verder. Als iemand constateert dat het dierenwelzijn wordt geschaad of als dieren niet goed worden verzorgd, dan kunnen ze bellen naar het centrale nummer. Afhankelijk van de zwaarte gaat er dan een beroepsinspecteur of een inspecteur van onze afdeling naartoe om een kijkje te nemen.”

5. Merken jullie nog dat mensen in de zomer minder oog hebben voor hun huisdier? “Daar krijgen we wel meldingen van, ja. We merken het ook in ons asiel aan het Julialaantje in Rijswijk. Een maand voorafgaand aan de vakantie zie je het aantal dieren hier opeens vrij snel stijgen. Wat je ook merkt is dat konijnen met enige regelmaat bij kinderboerderijen over het hek worden gezet. Anderen laten hun konijn los in het park en denken dat het dier zoiets overleeft. Dat is absoluut niet het geval, de eerste de beste vos of hond neemt ‘m zo te grazen. We merken elke zomer opnieuw dat mensen de zorg voor hun huisdier en de verantwoording niet meer nemen. Heel teleurstellend.”

6. Welke dieren zijn rond de vakantietijd het vaakst de pineut?
“Als je het hebt over slechte zorg denk ik dat het vooral de konijnen zijn waar lichtzinnig mee om wordt gesprongen. Katten worden nog wel eens op straat gezet, honden brengen ze vaak naar het asiel. Ook dat is natuurlijk geen situatie waar wij vrolijk van worden.”

7. Merken jullie nog dat mensen nu beter voor hun dieren zorgen dan vroeger?
“We merken wel dat daar een stijgende lijn in zit. De afgelopen twee jaar ging het echter weer wat minder goed. Dat wijten we aan de gevolgen van de financiële crisis. Met name in 2009 merkten we een hele forse toename van het aantal meldingen van inbreuk op dierenwelzijn, variërend van honden met schurft tot onverzorgde paarden. Alles wat je op tv bij Animal Cops ziet, maken wij ook op de één of andere manier mee. Verder zagen we de afgelopen twee jaar een toename van het aantal inbeslagnames. En voor een inbeslagname moeten ze het wel heel bont hebben gemaakt, dat is echt het laatste dat je doet.”

8. Als ik Burgemeester van Delft was, dan…
“…zou ik ervoor zorgen dat mijn College met enige regelmaat over het dierenwelzijnbeleid in mijn gemeente zou spreken en dat dit onderwerp serieus wordt genomen.”

9. Heb je nog tips voor mensen die een huisdier willen nemen?
“Haal er alsjeblieft eentje uit het asiel, daar zit het bomvol met leuke lieve dieren. Een tweede tip: Zorg dat je dier wordt gechipt. Bij dieren als honden en katten doe je jezelf er een plezier mee als je ze steriliseert of castreert. Zorg er verder voor dat je je voor laat lichten. Een huisdier is leuk, maar het brengt ook een verantwoording met zich mee. Bezint eer ge begint.”

10. Wat heb je zelf met dieren?
“Veel! Ik hou heel erg van dieren, m’n hele leven al. We hebben thuis een hond en twee katten. Maar als ik nog iets kwijt mag: We proberen een beter zicht te krijgen op hoe het is gesteld met het welzijn van dieren in de regio. Als de mensen hier uit de regio bepaalde trends constateren, bijvoorbeeld dat de visstand ergens opeens ontzettend omlaag gaat, hopen we dat ze ons dat laten weten. Dat kan via het e-mailadres mailto:mail@dbdelfland.nl?subject=via%20delftopzondag.nl%3A.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12