Afbeelding

PerspeKtief ziet kansen en talenten en viert de successen die deze denkwijze oplevert

Algemeen

Editie: Week 47, Jaargang 22 |

Barbara Berkelaar en haar collega’s van PerspeKtief denken niet in termen als ‘zielig’ en ‘overlastgevend’, maar zien vooral kansen en talenten.

DELFT – Het was een mooi jaar voor PerspeKtief. De Delftse zorginstelling werd genomineerd voor de award Beste Werkgever 2014 en de Gouden Oor Award voor ‘effectief luisteren naar cliënten’.  Samenwerkingen met bestaande en nieuwe partners wierpen bovendien hun vruchten af.

PerspeKtief richt zich in Delft, Westland en Oostland op dak- of thuislozen, vrouwen en gezinnen die te maken hebben met huiselijk geweld en mensen met psychiatrische problematiek. Het verlenen van zorg en ondersteuning aan deze groepen ging afgelopen jaar uitstekend, constateert Barbara Berkelaar, bestuurder van PerspeKtief. “Het gaat hartstikke goed met PerspeKtief”, begint ze. Dat komt, legt ze uit, omdat binnen de zorginstelling wordt gedacht in kansen. “Waarbij cliënten en medewerkers elke keer bekijken wat nodig is om een stap vooruit te doen op het gebied van wonen, werk, je netwerk of het stoppen van huiselijk geweld. We kijken wat cliënten hierin zelf kunnen doen en waar ze goed in zijn, want we gaan ervan uit dat in iedereen een talent schuilt. Die gedachte heeft ons èn de cliënten veel goeds gebracht.”

Samenwerkingen
De 250 medewerkers van PerspeKtief helpen op jaarbasis gemiddeld duizend kwetsbare mensen. Hun problemen zijn divers. De samenwerkingen die PerspeKtief afgelopen jaren aanging bieden dan uitkomst. “We werken sinds anderhalf jaar bijvoorbeeld samen met Forensisch zorgbedrijf Palier BV”, noemt Berkelaar een voorbeeld. Door expertise te delen worden Palier en PerspeKtief en dus de cliënten hier wijzer van. “Dankzij die samenwerkingen kunnen we vernieuwende en betere zorg leveren èn de zorg betaalbaar houden.”


Het aantal cliënten dat beschermd woont neemt af. Want steeds vaker lukt het de cliënt om zelfstandig te wonen met begeleiding. Berkelaar verwacht dat het aantal cliënten dat begeleid woont de komende jaren nog verder zal toenemen. Dat betekent meer werk voor PerspeKtief, maar ook meer cliënten die zoveel mogelijk op eigen benen staan. “Veel van hen lukt het uiteindelijk om – met onze begeleiding - zelfstandig te wonen en aan werk te komen, dan wel een zinvolle dagbesteding te hebben. Zo slagen we erin om meer cliënten nog beter te helpen.”

Beste Werkgever
Het werk van PerspeKtief viel ook Effectory, marktleider in medewerkertevredenheidsonderzoek en het blad Intermediair op, want zij nomineerden de zorginstelling voor de award Beste Werkgever 2014, die overigens niet werd gewonnen. “We waren genomineerd omdat we doen wat we zeggen en cliënt voor cliënt bekijken wat iemand wel kan. Ook op het gebied van ons personeelsbeleid hebben we veel meer de blik op competenties, passies en de talenten van onze medewerkers, zodat we steeds vanuit passie, lef en ondernemerschap cliënten helpen.” Met succes. “We schromen er vervolgens niet voor om, waar cliënten en medewerkers persoonlijke succesjes boeken, de feestjes die erbij horen te vieren en de verhalen te vertellen die achter successen schuil gaan.”


Het succes van de cliënten onder meer op woensdag 26 november groot gevierd. Dan wordt door medewerkers en cliënten – samen met naaste betrokkenen en samenwerkingspartners - van PerspeKtief teruggeblikt op de mooie dingen die in het leven van de cliënten zijn gebeurd. Zaterdag 24 januari houden alle zorglocaties van PerspeKtief open huis. Cliënten vertellen bezoekers dan hun persoonlijke verhaal en hoe ze hun leven een positieve wending gaven. Ook is dan een expositie van de cliënten te zien. Berkelaar: “Die geven, naast alle vooroordelen die bestaan, een beeld waaruit blijkt dat er heel veel is wat kwetsbare mensen nog wèl kunnen. We nodigen iedereen uit om dit te komen horen en zien.” Meer weten? Kijk dan op www.perspektief.nu.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12