Wat ik zeggen wil - 30 December 2012

Algemeen Wat ik zeggen wil

Editie: Week 53, Jaargang 20 |

Gevonden voorwerpen
De politie van Delft bemoeit zich vanaf 1 januari 2013 niet meer met gevonden of gestolen voorwerpen (Stadskrant Delft, 19 december 2012). Wanneer u iets van waarde vindt, of daarvan bent bestolen, kunt u dit zelf registreren op de website www.verlorenofgevonden.nl. Gemak dient de mens, nietwaar? U hoeft in het vervolg niet meer naar het politiebureau voor een aangifte.

Maar zou het werken? Stel: u vindt een portemonnee met inhoud. Als brave Nederlander neemt u de moeite daarvan melding te doen op die website: “Gevonden een zwarte, leren portemonnee, met daarin ca. 150 euro, een gouden hanger en diverse foto’s.” Het is te verwachten dat u in de volgende dagen of weken een heel scala van lieden aan de deur krijgt die overtuigend weten aan te tonen dat die portemonnee hun toebehoort. Leve het digitale tijdperk! En oh ja, weet wel dat er een ‘deponeerplicht’ is als u een paspoort of rijbewijs vindt. Dat zijn namelijk gemeente- of staatseigendommen. Gooi die dus weg, tenzij u daarvoor een reis wilt ondernemen naar Den Haag, want in Delft kun je daar niet meer voor terecht. Soms vraag je je echt af waar we in Nederland nu eigenlijk mee bezig zijn.
I. Groeneweg, Delft

Postkantoortjes
In de Delft op Zondag van 23 december staat een ingezonden brief gepubliceerd van mevrouw of de heer Van Oosten over het verdwijnen van de postkantoortjes. Graag wil ik hier op reageren. Het bedrijf Postkantoren BV houdt inderdaad op te bestaan, maar dit is nu gesplitst in ING en PostNL. Alle Postkantoren zullen op termijn worden vervangen door een PostNL-balie en in sommige gevallen wordt er ook een ING servicepunt bij geplaatst. Mevrouw of de heer Van Oosten heeft dus gelijk dat het voormalig Postkantoor aan de Vrijheidslaan in de DA Drogisterij en in de Primera in winkelcentrum In de Hoven zijn vervangen door een ING servicepunt. Wat mevrouw of de heer van Oosten waarschijnlijk niet heeft gezien is dat er een PostNL-balie is toegevoegd aan de balie van de DA Drogisterij en de Primera. Hier kan iedereen terecht voor postzegels, pakjes etc. De dienstverlening is dus nu gesplitst maar er zijn geen activiteiten verdwenen.
DA Drogisterij Buitenhof, Delft

Historie verkwanselen
Delft maakt historie door met regelmaat zijn erfgoed te verkwanselen! Het lijkt een wetmatigheid, elke 100 jaar is Delft de weg kwijt waar het om eigen erfgoed gaat. Denk maar even mee. In 1860 Delft hield kunstuitverkoop, voor een appel en een ei gingen 16e en 17e eeuwse schilderijen uit gemeentelijk bezit op een Amsterdamse veiling van de hand. In 1904 Delft kreeg een unieke collectie Delfts aardewerk aangeboden, de gemeente bedankte, men had er geen vitrines voor. In 2012 Delft sluit museum Nusantara en museum Lambert van Meerten en het Legermuseum vertrekt uit Delft. Delftse bestuurders en het erfgoed van Delft, het blijkt niet te werken. In 2012 geen lessen geleerd uit verleden en ook nu nog steeds geen samenhangende visie op het totale erfgoed van een stad die al 766 jaar bestaat. Alles van waarde is weerloos! Goed dat er Delftenaren in de Raadscommissie kwamen inspreken en een poging deden om het stadsbestuur wakker te schudden. Van hen zal de stad het komende tijd vooral moeten hebben. Delft let op uw zaak. Historie creëren doe je niet alleen met een zakcalculator, dat vraagt ook om gevoel, respect en verstand.
Leja van der Hoek, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12