Minder regeldruk? Voor de ondernemers is het eerst zien en dan geloven

Algemeen

Soepelere regelgeving voor laden en lossen, daar zouden ook heel wat ondernemers vrolijk van worden.

DELFT – Het oogt veelbelovend. Politiek en bedrijfsleven gaan eensgezind de strijd aan met de regelzucht die ondernemen vaak tot zo'n tijdrovende en vermoeiende bezigheid maakt.

Staatssecretaris Heemskerk, MKB-Nederland-voorzitter Heemskerk en G27-voorzitter Helder legden vorige week, samen met de wethouders van de grootste dertig gemeenten, in een zogeheten convenant afspraken vast die de regeldruk voor ondernemers verder moeten verlagen. 

Namens de Gemeente Delft zette wethouder Economische Zaken Ronald Vuijk zijn handtekening. Hij deed dat met een brede grijns en vol verwachting: "Het is goed om de regeldruk voor ondernemers aanzienlijk te verminderen. Ondernemers moeten ondernemen en niet lastig worden gevallen met onnodige administratie. Dit convenant is een prima stap in de goede richting". 

Het afschaffen van de reclamevergunning, het is één van de zegeningen die de ondernemers boven het hoofd hangt. Er zullen ook meer algemene afspraken worden gemaakt als het gaat om dienstverlening aan bedrijven. De lasten van horecavergunningen zullen met 25 procent omlaag gaan. Ook is afgesproken het invoeren van zogeheten Bedrijven Investerings Zones te stimuleren. Dat wil zeggen dat er gebieden komen waarbinnen de daarin actieve ondernemers samen investeren in een aantrekkelijker en veiliger omgeving en dat ze daar ook met z'n allen aan meebetalen. 

Ook het toezicht gaat op de schop. Dat kan, bijvoorbeeld, door de verschillende (Rijks)Inspecties, de Gemeente en de toezichthouders beter en nauwer te laten samenwerken. Ondernemers en gemeentelijke bestuurders zullen de gelegenheid krijgen periodiek ervaringen uit te wisselen en lumineuze ideeën te spuien. Kortom: er gloort hoop. 

Nou is een hinderlijke eigenschap van papier dat het geduldig is. En convenant is inderdaad een mooi woord. De praktijk blijkt echter vaak behoorlijk weerbarstig te zijn. De reacties van ondernemerszijde zijn dan ook, niet geheel verrassend, vooralsnog een tikkeltje gereserveerd. Dat het met de regeldruk minder moet, daar kan geen twijfel over bestaan, zegt Richard Wernekinck, de secretaris van MKB-Delft. "Al die regels, die kosten de ondernemers tijd en geld. Minder regels betekent dat er minder ambtenaren nodig zijn. En dat is, zeker in Delft dat de meeste ambtenaren per inwoner heeft, hard nodig". De regeldruk is niet zelden behoorlijk irritant, weet Wernekinck. "Maar de controledruk ook. Bedrijven worden te vaak door verschillende ambtenaren met dezelfde vragen lastig gevallen". 

Het afschaffen van de reclamebelasting noemt hij 'een goed begin'. Maar hij heeft nog wel meer op zijn verlanglijstje staan: "Soepeler regels voor laden en lossen. En dat de Gemeente brieven en vragen van bedrijven binnen de gestelde termijn beantwoordt en afhandelt. En dan niet volgens 'de-kluitje-in-het-riet-methode'. Het zou ook mooi zijn als ambtenaren en wethouders gemaakte afspraken nakomen". Tóch denkt hij dat dit convenant een stap in de goede richting kan zijn. Tenminste: "Als de politiek en de landelijke en plaatselijke pers er ook voldoende bovenop zitten…"

Niet serieus
Nee, René Vermeulen, van Fresh and Trendy, is er niet echt ondersteboven van, van dat convenant. "Ik heb het gelezen. Het komt, zoals gewoonlijk, weer neer op het verlichten van de lasten voor de grotere ondernemingen. De kleine zelfstandige heeft er niet zo veel aan". Hij vindt het overigens met de regeldruk in Delft eigenlijk wel meevallen. Hoewel: "Ik vraag al jaren om een parkeerplaats voor invaliden. Die is er voor het Legermuseum en het Kantongerecht trouwens ook niet. Maar die verzoeken worden niet serieus genomen". 

Al te veel heil verwacht hij niet van wat in het convenant aan afspraken is vastgelegd. "Nogmaals: de grotere ondernemingen zullen hier best wel profijt van hebben. Voor de andere ondernemers zal het toch waarschijnlijk tot de taken van de Winkeliersverenigingen behoren om dingen aan te pakken". 

"Minder regels? Dát zou prettig zijn!", juicht Matthijs Stoffer, van Banketbakkerij Stoffer, bijna. De laatste jaren is het ondernemen er volgens hem dan ook niet eenvoudiger op geworden. "Had ik vroeger één dag werk aan mijn administratie, tegenwoordig heb ik drie dagen nodig. Als je een groot bedrijf hebt, laat je dat door één iemand doen. Ik moet het zèlf doen'. Als hij leest over de afspraken en over het convenant, dan treedt hij niet bepaald buiten z'n oevers van enthousiasme. Maar dat er minder vergunningen nodig zijn, dat vindt hij een uitstekend idee. Voor het overige gaat het, vindt hij, ook niet om volstrekt nieuwe plannen. Integendeel, eigenlijk: "Hier werd vijf jaar geleden ook al over gesproken. En ik zit alleen maar méér achter m'n bureau…" 

Dat kan nooit kwaad, praten over het verminderen van de regeldruk, vindt Rob Trompper, van Rob Trompper Optiek. In zijn optiek is het zo dat er bij nieuwe, grote projecten ook daadwerkelijk winst te behalen is. Minder regels, minder tijd, minder geld, dat werk. Maar hij plaatst wel een kanttekening: "Er is in verschillende Kabinetsperioden al over gepraat. Er zijn toen ook convenanten gesloten. Maar meestal hield dat in dat er vier regels afgingen en dat er vijf bijkwamen. Voor de gewone ondernemers zie ik dan ook geen verschil". 

Hij weet waarover hij praat: "Ik heb net mijn voorpui veranderd. Het aanvragen en verkrijgen van een vergunning duurde gewoon ouderwets zes maanden. Net zo lang als twintig jaar terug. Om kort te gaan: in mijn beleving gaat er niets veranderen. Het ondernemen zal niet makkelijker of beter worden, maar het zal wèl net zo uitdagend en leuk blijven". 

Tóch staat het er echt, in het Persbericht over het convenant: 'Het convenant is afgesloten in het kader van de Kabinetsdoelstelling om de regeldruk te verminderen en de dienstverlening aan ondernemers te verbeteren'. Benieuwd of dit dan eindelijk de regel wordt die de uitzondering bevestigt…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12