Als Delfia nou 's de kansen benut moet het nog lukken, denkt Hayo Halbe

Hayo Halbe gooit bij deze actie z'n hele ziel en zaligheid in het duel. En niet alleen bij deze actie. Delfia-AGE eindigde in 2-2.

DELFT – Delfia mag er dan tamelijk beroerd voorstaan in de derde klas, Hayo Halbe (inderdaad, de broer van Elgar Halbe, óók Delfia) blijft lachen. "Je moet altijd positief blijven", is zijn even eenvoudige als doeltreffende verklaring. Halbe (30) voetbalt sinds de winterstop in Delfia's eerste elftal. "Ton Key is eigenlijk pas de tweede trainer die het wel in me ziet zitten. De andere was Alex Scholte. Hij is er één om nooit te vergeten". Zo'n type is Key, vindt Halbe, ook. "Hij zegt ook gewoon wat hij denkt. Dat is eigenlijk het belangrijkste, dat een trainer eerlijk is".

Halbe voetbalde in de jeugd bij DHC. Hij schopte het tot de A2. "Ik was niet zo fanatiek". Daarna deed hij een paar jaar niks, qua voetballen. "Ik had er weinig lol in. Het ging me allemaal te serieus". Hij speelt nu 'een jaar of zes, zeven' bij Delfia. Vooral in het tweede, maar ook wel in het derde en vierde, omdat Delfia niet altijd een tweede elftal op de been kon en kan brengen. Hij maakt er geen probleem van. "Voetballen moet voor mij gezellig zijn. Dat is voor mij belangrijk". Hij vindt het moeilijk om over zichzelf te zeggen of hij toch eigenlijk niet van mening is dat hij in Delfia's eerste elftal thuishoort. En eerste-elftalspeler is hij nu wel. "Als ik de trainer zo hoor, noemt hij mij een steunpilaar. Het gaat dus de goeie kant op. Vanaf de winterstop heb ik een kans gekregen". Die heeft hij met beide voeten aangegrepen. Al is hij dan wèl linksbenig. "Maar met rechts kan ik ook wel wat. Ik speel linksback. Of voorstopper". Hij is verdediger, dat is dus duidelijk. Of hij zich daardoor ook een mindere voetballer voelt dan een aanvaller, ach, dat valt wel mee. "Ik ben meer een teamspeler. Ik vind het leuk om voor het team te voetballen. Waar je dan staat, dat maakt in principe niet veel uit". 

Z'n tegenstander uitschakelen, daar beleeft hij genoeg lol aan. En nee, hij is niet het type dat als hij een schop krijgt niet rust voordat hij met een doelgerichte pegel wraak neemt op de dader. "Maar af en toe gebruik ik wèl m'n handen. Ik probeer het op een nette manier te doen". Dat lukt aardig. "Ik heb weinig kaarten gehad, dit seizoen".
Hij heeft het niet zo op tegenstanders die lopen te praten en te zeuren. "Dat het, als het niet lukt, aan de scheidsrechter ligt. Is nogal onsportief. Vind ik niet leuk". Hij laat zich ook niet gauw uit de wedstrijd praten. "Ik word niet snel uit m'n spel gehaald. Ik probeer zelf sportief te zijn, het is niet leuk als je tegenstander dat niet is. Dat is niet de bedoeling". Dat wil ook weer niet zeggen dat Halbe 'een watje' is. "Als het echt onsportief wordt, reageer ik wel. Als ze, bijvoorbeeld, arrogant doen. Dat ze na een pittige tackle zeggen: Zo, die heb je alvast. Er zijn van die gasten die dat expres doen. Daar ga ik niet voor opzij". 

Hij is dus een verdediger. Eén die weet wat hij kan. En wat nièt. "Verwacht van mij geen Jenner-acties. Geen vijfdubbele scharen. Voor mij is het ballen afpakken, die inleveren en proberen een loopactie te maken". Gescoord heeft hij nog niet. "Natuurlijk is het leuk om een doelpunt te maken. Maar als een ander scoort, dat is ook fijn. Als het tenminste iemand van mijn elftal is…" 

Wat Halbe nog wel aan zijn spel verbeterd zou willen zien, is z'n snelheid op de eerste meters. "Ik ben meer een diesel. Op de honderd meter win ik het meestal wel, maar op de eerste vijf meter moet ik continu opletten dat de tegenstander niet bij me wegloopt".

'DAN ZIT ER MEER VOETBAL IN'
Intussen gaat het niet direct naar wens met Delfia. "We maken de kansen niet af. Ik denk dat we gemiddeld twee keer zo veel kansen krijgen als de tegenstander, maar meestal ligt ie er bij ons als eerste in. Zondag ook, tegen AGE. We kregen meer kansen dan zij, maar zij kregen een halve kans en hij lag erin". Maar het zal toch ook wel met een gebrek aan kwaliteit te maken hebben als je de onderste plaats warm houdt? Halbe kan het niet ontkennen. "Als je nu ziet dat die spelers van het derde, die een paar jaar geleden in het eerste speelden, meedoen en je ziet gelijk het verschil, dan weet je dat er nu minder gevoetbald wordt. Met die spelers erbij zit er meer voetbal in. Is er, dankzij hun routine, meer rust in de ploeg". 

Maar er is, blijft Halbe hoopvol, nog de kans op ontsnappen. "Als het balletje maar 's een keer onze kant op rolt. Dan moeten we het kunnen redden". Degraderen maakt de situatie er voor Delfia natuurlijk niet rooskleuriger op. "Er zijn nu spelers die twijfelen of ze naar Delfia zullen komen. Dan moeten we natuurlijk niet degraderen". En wat hemzelf betreft: "Als er genoeg spelers voor het eerste zijn, zou ik het leuk vinden om in het derde te spelen". Met die oud-eerste-elftalspelers dus. En ook met spelers als Ferry Schouwstra en Mark van der Heiden die zullen overstappen van SV Wippolder 1 naar Delfia 3.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1