Concordia-verzorger Herman van Crugten levert z'n contract in

Algemeen

September 2010: Herman van Crugten is de verzorger van Concordia. Dat is hij dus inmiddels niet meer. Rechts, hangend over de afrastering, trainer Hans Verheij. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Het gaat alleraardigst met Concordia, dit seizoen. Het eerste elftal boert lang niet slecht, het tweede elftal voetbalde zich de nacompetitie in. En toch is er gedoe bij de club aan de Brasserskade. Verzorger Herman van Crugten leverde onlangs z'n contract in. De maat was voor hem vol.

Hij vertelt: "Ik ben al bijna dertig jaar verzorger, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Ik was na vorig seizoen eigenlijk gestopt, maar toen is mij gevraagd of ik ze uit de nesten wilde helpen, omdat er geen verzorger was. Ik heb toen een gesprek gehad met het bestuurslid Voetbalzaken (David Snelleman, red.). Hij heeft toen een aantal beloftes gedaan. In januari van dit jaar nodigde hij me uit voor een gesprek. Hij deed me het aanbod om m'n contract met twee jaar te verlengen. Terwijl van de beloftes die me voor die tijd waren gedaan nog niks terecht was gekomen. Ik zou één jaar verzorger zijn en er zou een verzorgingsruimte komen. Daar waren in januari echter nog niet eens plannen voor. 'Ja, we zijn ermee bezig', zei hij. Maar er komt maar niks van terecht. En ik had er ook geen vertrouwen in dat dat nog goed ging komen. Hij zei echter van wel en toen had ik het wel gehad". 

Van Crugten moest z'n heilzame werk in de kleedkamer doen. "Ik moest daar onder erbarmelijke omstandigheden werken. De schimmel zit er op de muren. Ik stond daar midden in de kleedkamer en moest de voetbaltassen wegschoppen om van de ene naar de kant te kunnen lopen. Als ik een speler aan z'n enkel had behandeld, lag de volgende alweer klaar. In de kleedkamer is niet eens gelegenheid om je handen te wassen. Er is geen wasbak, dat vind ik niet kunnen". 

Bestuurslid Voetbalzaken David Snelleman, gevraagd naar een reactie, houdt het bij: "Ik wil er eigenlijk helemaal niks over kwijt. Ja, uiteraard vind ik het jammer dat hij weg is, maar inhoudelijk wil ik hier niet op ingaan". 

Eerste-elftalspeler Vincent Krul zegt het 'absoluut jammer' te vinden dat Concordia het nu zonder de handenarbeid van Van Crugten moet doen. "Ik denk dat hij absoluut een meerwaarde voor de club was. Hij heeft veel know-how. Hij is heel betrokken en flexibel". 

-Begrijp je zijn redenen om ermee te stoppen?
Krul: "Volgens mij had hij meerdere redenen. De exacte reden weet ik niet. Wel weet ik dat hij de professionalisering sneller wilde doorzetten. De communicatie tussen hem en het bestuur is niet goed verlopen. Hij werd door het bestuur, de begeleiding en de spelersgroep heel erg gewaardeerd. Ja, vanuit zijn oogpunt kan ik me zijn beslissing wel voorstellen. Vanuit Concordia-oogpunt is het een wat mindere gang van zaken. Er zijn al wel veel stappen gemaakt, maar voor hem ging het niet snel genoeg".

Goede klik
Van Crugten vindt het 'heel vervelend' dat hij nu bij Concordia weg is. "M'n relatie met de spelersgroep was gewoon goed. Toen ik wegging heb ik enorm veel e-mails gekregen. Ik baal er goed van. Ik heb zelf een massagepraktijk en spelers kwamen ook bij mij thuis, in m'n praktijk. Dat er bij Concordia geen verzorgingsruimte is vind ik onhygiënisch en het is voor mij geen manier van werken. Als verzorger ben je een soort schakel tussen de spelers en de trainer. Ze vertrouwen je en vertellen je dingen. Dat kan in een volle kleedkamer niet. Dat waren voor mij allemaal redenen om drie weken geleden te zeggen: En nu is het over". 

-Heb je daar nog veel reacties op gekregen?
Van Crugten: "De e-mailtjes die ik heb gekregen, en dat waren er niet weinig, waren heel begripvol. Sommigen probeerden me over te halen om terug te komen. Van Concordia heb ik niks meer vernomen, zelfs niet van het betreffende bestuurslid. Ik vind het een heel vervelende manier om zo afscheid te moeten nemen. Ik had een goede klik met de spelersgroep, ik had helemaal geen problemen met ze. Ik hecht echter waarde aan hygiëne. Toen ik bij Concordia kwam liepen ze nog op blote voeten door de kleedkamer. En bij de A- en B-jeugd zag ik ze op blote voeten door de gang lopen. 'Is er dan niemand die jullie leert dat dat niet goed is?', vroeg ik ze. 'Nee, waarom?', reageerden ze. Ik heb dat toen aanhangig gemaakt. Je moet risico's op ziektes uitbannen. Maar die opvoedkundige taak werd bij Concordia niet opgepakt. En de niet nagekomen beloftes over de verzorgingsruimte waren voor mij de druppel. Als zoiets niet kan, zég dan dat het niet kan. Maar ook dat gebeurde niet. We zouden ook eens in de zes weken een gesprek hebben. Ook nooit gebeurd. Ik had er gewoon geen vertrouwen meer in. Ik vind het heel jammer, vooral voor de spelersgroep".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12