Peter van Velzen en hoe je van eigen jeugd bruikbare senioren maakt, bij Oliveo en bij Katwijk

Algemeen

Peter van Velzen, langs de lijn bij Oliveo, maar niet meer als trainer/coach:

PIJNACKER-NOOTDORP – Peter van Velzen is aan z'n alweer vierde seizoen als technisch coördinator bij Oliveo bezig. "Dat technisch coördinator is een mooi woord voor manusje-van-alles", maakt hij het overigens niet mooier dan het is.

Voor alle duidelijkheid: Oliveo is z'n club. Hij werd 'zo ongeveer op de middenstip van het oude Oliveo-terrein' geboren. En: "Ik heb er zelf gevoetbald". En: "Die jongen van mij voetbalt er. In de B2. En met veel plezier". Van Velzen heeft een alleraardigst verleden als voetballer. Hij was een behoorlijk vervelende spits ten bate van achtereenvolgens Oliveo, SVV, RKC, Haarlem, SK Beveren en weer SVV. Bij die laatste club was hij ook een seizoen de assistent van trainer Dick Advocaat. Waarna hijzelf de touwtjes in handen had bij Vitesse Delft, Maasdijk, SV Wippolder en Oliveo. Nee, hij mist het trainen en coachen niet. En nee, hij bemoeit zich niet met de samenstelling van de Oliveo-elftallen. "Dan moet ik zelf weer trainer worden en daar heb ik helemaal geen zin meer in". 

Als technisch coördinator is hij wel 'verantwoordelijk voor alle selecties'. "Van de F'jes tot en met het eerste elftal". Daar is uiteraard over nagedacht. "We hebben ons de vraag gesteld: Wat zijn we eigenlijk aan het doen binnen de club? En gebeurt wat we doen wel volgens een éénduidige gedachte? Waar is het nodig om bij te sturen?" Van Velzen begon daar eigenlijk al mee toen hij nog hoofdtrainer was van Oliveo. "Ik heb toen in kaart gebracht hoe de overgang van jeugdspelers naar de senioren verliep. Daar bleek een bepaald patroon in te zitten. We hebben alle jeugdtrainers bij elkaar geroepen en we hebben ze vier vragen voorgelegd. Dat heeft geresulteerd in een aantal stappen die we moesten doen". 

Hij omschrijft de kern van 'het probleem' waarmee Oliveo bleek te worstelen: "Oliveo haalt geen spelers. Oliveo moet er dus voor zorgen dat het het aanwezige spelersmateriaal, óók in de jeugd, goed benut. Dat betekende onder meer dat de jeugdelftallen met drie middenvelders moeten kunnen spelen, maar ook met vier. Of met vier verdedigers en met drie. We proberen dus de jeugd op verschillende manieren te laten spelen, zodat ze later, in de senioren, meer mogelijkheden hebben. Nee, ik geloof niet in één speelstijl voor alle elftallen van de club. Een systeem is een middel en geen doel". 

-Geen spelers halen, dus niet indien nodig het elftal gericht versterken, dat lijkt me niks voor jou, prestatiegericht als jij toch altijd was.
"Ik kan me binnen Oliveo heel goed schikken in deze rol. Ik ben uitvoerend in wat de club voor ogen heeft". En: "Ik ben de club niet". Daarbij komt: "De ontwikkeling zoals we die voorstaan is in volle gang. De resultaten komen eraan. Onze B- en A-jeugd zien er heel goed uit. Dat gaat de komende jaren zeker vier, vijf spelers voor de selectie opleveren. Ik denk ook dat Oliveo een stabiele tweedeklasser moet kunnen worden. Met eigen spelers. Dan nóg een stap hoger komen, dat zal heel moeilijk worden. De jeugdspelers die ons daarheen zouden moeten brengen, raken we daarvoor te vroeg kwijt aan andere clubs". 

-Hoe groot is jouw invloed bij Oliveo?
"Ik ben heel veel op de club. Ik weet heel veel van de club. Ik heb een bepaalde medezeggenschap als er beslissingen moeten worden genomen. Maar uiteindelijk volg ik als die beslissingen zijn genomen en leg ik verantwoording af voor wat ik doe en hoe. We hebben een Technische Commissie. Ik vertegenwoordig daarin de selectiekant. Binnen die Technische Commissie discussiëren we en daaruit volgen adviezen of voorstellen aan het bestuur".

"De spelers moeten affiniteit hebben met alle posities in een elftal", omschrijft Van Velzen het doel waarnaar ze bij Oliveo streven. "Een keeper", noemt hij een voorbeeld, "zou wel 's een betere keeper kunnen worden als hij af en toe meevoetbalt. Daarom rouleren we ook binnen de elftallen, zoals ze dat ook bij volleybal doen. Vanaf de D'tjes laten we ze ook met drie en met vier middenvelders spelen". Ja, weet hij, "dat slaat ook bij de spelers aan". 

Zijn bemoeienissen met de A-seniorenselectie gaan dus nièt zo ver dat hij zich (ook) met de opstellingen en de taktiek bemoeit. "Maar als er trainerswissels aan de orde zijn, dan proberen we wel de juiste man op de juiste plek te krijgen". En daar bemoeit hij zich wèl tegenaan. Dat geeft hem mooi de gelegenheid het beeld rond de aanstaande wisseling van de wacht bij Oliveo wat te nuanceren. Edger Kuntz, bezig aan z'n tweede seizoen, stapt na dit seizoen op. Zijn huidige assistent Peter Huisman volgt hem op. Van Velzen geeft aan dat de uitleg die Kuntz naar buiten bracht niet helemaal klopt. "Hij heeft al in oktober gevraagd of we volgend seizoen al dan niet met hem verder willen. Gezien wat er vorig seizoen gebeurd is, vonden we dat veel te vroeg. Die beslissing konden en wilden we nog niet nemen. Die wilden we over de winterstop heen tillen. Dat vond hij veel te laat. Waar het dus om gaat, is dat we op een vroege vraag een vroeg antwoord hebben gegeven. En dat antwoord was dus vooral gebaseerd op hoe het vorig seizoen ging". En dat was, met kliekjesvorming binnen de selectie en met nogal matige sportieve prestaties, niet al te fantastisch. 

Van Velzen is overigens niet alleen actief ten bate van Oliveo. Hij is, via via, gevraagd bij de gerenommeerde zaterdaghoofdklasser Katwijk iets vergelijkbaars op te zetten met wat hij al een paar seizoenen bij Oliveo doet. Met de nadruk op opzetten, want: "Ik kan natuurlijk niet bij Katwijk doen wat ik bij Oliveo doe, want daar heb ik gewoon de tijd niet voor". Zie het meer als een project. "Mij is gevraagd een inventarisatie te maken van hoe de aansluiting vanuit de jeugd naar de senioren is en op basis daarvan tot een vertrekpunt te komen voor de technisch coördinator, wie dat ook mag zijn". 

Dat lijkt als twee druppels water op wat hij bij Oliveo doet, maar dat is toch niet zo. "Het probleem is bij Katwijk eigenlijk precies andersom als bij Oliveo. Bij Oliveo willen we vanuit de jeugd de top van de vereniging versterken. Bij Katwijk is de top al top, maar daar ontbreekt de aansluiting vanuit de eigen jeugd. Daar háált men voor het eerste spelers, als die nodig zijn". Maar er zijn ook wel overeenkomsten tussen beide toch totaal verschillende verenigingen. Bijvoorbeeld als het gaat om de omvang van de jeugdafdelingen. Die zijn ongeveer even groot. "Katwijk heeft zo'n 1100 leden, Oliveo heeft er 800. Maar Katwijk heeft wèl achttien seniorenelftallen".
Van Velzen heeft aardig wat wedstrijden bij Katwijk gezien. Vooral van jeugdelftallen, maar ook van het eerste. En hij heeft heel wat gesprekken gevoerd met de jeugdtrainers. Samen met Katwijks Jeugdvoorzitter heeft hij daarvan een inventarisatie gebrouwen en aan het bestuur voorgelegd. "We hebben ook een aantal voorstellen gedaan hoe ze de gewenste ontwikkeling in gang zouden kunnen zetten. En dat zou het punt kunnen dat mijn werk er daar opzit", weet hij nog niet precies hoe het verder gaat. 

Terug naar Oliveo. Dat het, tot nu toe, verrassend goed doet. Hoewel Van Velzen dat ook weer niet zó opzienbarend vindt. "We hebben een hartstikke leuke groep met heel aardige spelers. Dat hebben we volgend seizoen ook en het seizoen dáárop ook, gezien wat er vanuit de jeugd aankomt. Vorig jaar hebben we stagnatie gehad. Maar nu hebben we de draad weer opgepakt waar we in het laatste seizoen van Richard Urgert geëindigd waren". Overigens: "SVVSMC steekt er bij ons met kop en schouders bovenuit. Het is het leukste elftal wat ik de laatste jaren heb gezien. Daaronder heb je een aantal teams die elkaar niet veel ontlopen. Daarin kan Oliveo ruimschoots meedoen". (PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12