Wiesje Gort-Droog: zondag 14 december

Algemeen

Gelukkig, het is zonde dat ik het zeg: Sinterklaas is weer terug naar waar hij thuishoort. Want het lijkt allemaal wel zo leuk en aardig wat die Goedheiligman in een paar weken overhoop haalt, maar ook hier is het de schijn die terdege bedriegt. Zo hoorde ik hoe tere kinderzieltjes beschadigd zijn, bijvoorbeeld bij het ogenschijnlijk zo onschuldige zetten van de schoentjes.

Echt schrijnend was dat ventje dat op school in huilen uitbarstte toen hij moest vertellen wat hij in z'n schoentje had gevonden. Na lang aandringen kwam het hoge woord eruit: Geurvreters. Dat is toch niet leuk meer?
Ik weet dat u het langzamerhand spuugzat bent als ik alwéér over m'n man begin. Ik heb daar zelfs begrip voor. Maar beseft u dan wèl dat ik elke dag met dat portret zit opgescheept en u hooguit één keer per week. Hem was nu weer op raadselachtige wijze ter ore gekomen dat voor peepshows, wat dat ook zijn mogen, het lage BTW-tarief geldt. Ze vallen namelijk, volgens één of andere oversexte rechter, onder de noemer toneel. Nou, het eerste wat mijn man dus zei was dat hij onmiddellijk een abonnement neemt, want hij is altijd al gek op toneel geweest. Ja ja. Een ander niet zo leuk bericht vond ik dat Delft bepaald geen homovriendelijke stad blijkt te zijn. Daar schrok ik zelfs behoorlijk van. Dat kan toch niet? En dat kan toch anders? En zelfs op korte termijn? Als we nou aanstaande dinsdagavond Lichtjesavond omdopen in Nichtjesavond en we gebruiken alleen maar flikkerlichtjes, is dat geen goed idee? Over Lichtjesavond gesproken: op zo'n avond besef je pas hoe weinig alleenstaanden Delft eigenlijk telt. Ja, als het niet te koud is, ga ik dinsdagavond ook de verlichte hort op. Mèt m'n rollator. Zonder verlichting. Want dat moet zo, vanwege de sfeer tijdens deze avond. Ik hoop maar dat die sfeer niet verpest wordt door deze of gene idioot die er weer zo nodig een rotzooitje van moet maken. Heel verstandig dat de Politie agenten in burger laat surveilleren. Ja, ik herken die lui altijd onmiddellijk. Ze hebben namelijk geen uniform aan. Ik hoop ook dat de mensen die in de binnenstad wonen niet te veel gaan klagen en zeuren over dat ze met al die lichtjes niet in slaap kunnen komen en over te veel geluidhinder. En dat er niet één of andere politicus, wie de echte problemen boven de pet gaan, gaat voorstellen Lichtjesavond naar Lijm & Cultuur te verplaatsen. Overigens vind ik te veel geluidhinder wel een eigenaardige aanduiding. De klacht is immers dat het geluid juist onvoldoende wordt gehinderd.
Hoe dan ook, Sinterklaas is weg. Leve de Kerstman. Nee, ook daar doen we thuis natuurlijk niks aan. Al heb ik stiekem wel een wensje. Mijn dekbed is, het zal u niet verbazen, inmiddels tot een smartlap verworden. Ik zou best een nieuw Johnny Hoeslaken onder de boom willen vinden. Helaas, ook deze droom zal wel weer bedrog blijken te zijn.

Wiesje Gort-Droog

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12