Dubbel Delft: zondag 4 januari

Algemeen

Hand erop, en de koop is verzegeld en een wit konijn wisselt van eigenaar. Plaats van handeling is de Boterbrug, waar in de jaren vijftig en zestig wekelijks een kleinvee- en pluimveemarkt plaatsvond. Alles wat te klein was voor de ‘echte’ beestenmarkt op de Beestenmarkt werd hier verhandeld.

Zoals konijnen, kippen, eenden en ander eetbaar of eierleggend materiaal. De Boterbrug dankt haar naam aan de eeuwenlange handel in boter op deze locatie. De Delftse boter, die erg goed was van kwaliteit, werd verhandeld in het Boterhuis achter het stadhuis. De boter van elders, vooral uit Gelderland en Overijssel, werd aangeboden op de Boterbrug. 

Een echte brug is de Boterbrug eigenlijk niet, daarvoor is hij te lang. Wie die lengte wil meemaken zou een kano of een waterfiets moeten huren: het is een hele sensatie om door de donkere, vochtige tunnel te varen van de Wijnhaven naar de Oude Delft. Ooit heeft er op de plek van de huidige Boterbrug een herberg gestaan waar de graaf van Holland verbleef als de goede man Delft aandeed. De stadsbrand van 1536 legde een groot deel van de binnenstad, waaronder deze herberg, in de as. Het graafschap Holland kwam in de zestiende eeuw in handen van keizer Karel de Vijfde, die bijna nooit in Delft kwam, zodat van herbouw van de herberg werd afgezien. 

In 1556 besloot het stadsbestuur op deze plek een gracht aan te leggen om zodoende een doorgang naar de oostkant van de stad te realiseren. Die doorgang was vooral belangrijk voor platbodems die bij de Waag hun goederen moesten afleveren. En platbodems zijn nogal plat, dus men besloot dit korte grachtje te overkappen en er een straatje overheen aan te leggen: de Boterbrug. Naast kleinvee werden er in de jaren zestig ook andere zaken uitgewisseld: jongens en meiden met brommers (vooral ‘Puch’) kwamen hier regelmatig bijeen om te praten over The Why, Quiet, Stones, Beatles, Tee-Set, de Marathon en heel veel andere zaken uit de sixties. 

Gelukkig is er, zo toont de rechter foto, weinig veranderd op deze plek. De kruidenier maakte plaats voor de makelaar, er werd halverwege het een en ander nieuwgebouwd en het stadhuis staat in de steigers. Voor de handel in kleine spullen moeten we wachten tot het voorjaar. Dan is de rommelmarkt weer terug...

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12