Hemd van het Lijf zondag 10 februari

Algemeen

DELFT - Frans Vrins is voorzitter van de Belangenvereniging Onze Indische Buurt. De vereniging zet zich in voor een leefbare en kwalitatief hoogstaande woonomgeving.

1. Waarom wilde u per se op de splitsing van de Oostsingel, de Haagweg en de Surinamestraat gefotografeerd worden?
Omdat dit een mooi stukje Delft is dat we mooi willen houden en omdat er zich hier veel actuele zaken afspelen.

2. De Vereniging zet juridische procedures over de komst van het Dienstencentrum aan de Surinamestraat voort. Waarom?
Omdat de Vereniging van mening is dat de hele gang van zaken over de locatiekeuze met behulp van zogenaamde objectieve criteria een doelredenering is geweest. Criteria werden naar believen opgerekt en aangepast. Belangrijke criteria als sociale controle en veiligheid, naast afstand tot de binnenstad, zijn op deze locatie, een bedrijventerrein, slecht te noemen. Dat zal niet veel verbeteren als anderhalf uur vóór en na sluitingstijd nog een rondje wordt gedaan. Het zijn hoge kosten waar de burger van Delft uiteindelijk voor opdraait, terwijl al goede en veel goedkopere locaties in het bezit van de Gemeente zijn. En tot slot: het heeft volledig ontbroken en het ontbreekt aan een eerlijke en open communicatie van de kant van de Gemeente.

3. Waar is het, naar uw mening, fout gegaan?
Vanaf het begin, eind 2004, af aan. De voorlichtings- en informatieavond, medio maart 2005 bij de Mondriaan Onderwijsgroep, waar door de wethouder niet of nauwelijks werd ingegaan op vragen. En waar de Commissaris van Politie door de wethouder de mond werd gesnoerd. Tot slot de onbuigzame houding van de Gemeente, nog eens bevestigd door de onwil in te gaan op het voorstel van de Vereniging om de locatiekeuze door een onafhankelijk bureau te laten verifiëren en het veiligheidsrapport van Save serieus te bespreken. Indien het onafhankelijk bureau ook tot de conclusie zou komen dat de locatie Surinamestraat 1 de minst slechte locatie voor de Dagopvang zou zijn, dan zou dit door de Vereniging geaccepteerd worden en daarmee zou draagvlak zijn verkregen. Door hier niet in mee te willen gaan heeft de Gemeente de verdenking op zich geladen dat de locatiekeuze door andere motieven is bepaald.

4. Hoeveel geld moet de Gemeente de vereniging bieden om het verzet te doen staken?
De Gemeente hoeft bij ons niet aan te komen met een geldbedrag. Daar gaat het ons niet om.

5. Welk advies zou u de wethouder willen geven?
Mijn advies zou zijn: Luister naar de opvattingen van bewoners en bedrijven, zie in dat de Gemeente fouten maakt en communiceer open. Dit advies hebben wij hem trouwens al diverse keren gegeven, maar daar luistert hij niet naar.

6. Vindt u wel dat er een plek moet zijn voor de Delftse dak- en thuislozen?
Het gaat niet alleen om Delftse dak-en thuislozen. Delft heeft een regiofunctie te vervullen. Over het aantal mensen bestaat nog steeds onzekerheid. Dat er een plek moet zijn voor de doelgroep is duidelijk, maar ik vind wel dat het méér moet zijn dan pappen en nathouden. De maatschappij heeft er recht op dat een beleid voor deze doelgroep wordt gemaakt en dat dit wordt uitgevoerd en gehandhaafd.

7. Wat is volgens u de beste oplossing?
Ik ben geen deskundige op dit gebied, maar ik zou met een gericht beleid, vastgelegd in een visie, deze mensen zo snel als mogelijk weer, al of niet onder begeleiding, terug in de maatschappij willen brengen, zodat zij ook hun gevoel van eigenwaarde weer terugkrijgen.

8. Wat vindt u ervan als mensen zeggen dat het Dienstencentrum er moet komen, omdat dat nu éénmaal democratisch besloten is?
Over het democratische gehalte van het besluit heb ik hierboven al mijn opvatting gegeven.

9. Als u de burgemeester van Delft zou zijn, dan...
...zou ik ervoor zorgen dat ik als Gemeente geen enkel financieel risico zou lopen bij de aanleg van de Spoortunnel.

10. Wilt u het nog ergens over hebben?
Ja , we weten met z'n allen dat Delft een toeristische trekpleister is.
Daar zou je toch als Gemeente zwaar op moeten inzetten, denk je dan.
Maar wat is de praktijk? Er is geen professionele VVV. Een fotoboek van Delft in vier talen is er niet eens. Buitenlandse gasten en toeristen kunnen slechts een dun foldertje krijgen. Ik vind het te gek voor woorden dat er aan de ene kant bijna twee miljoen voor een dagopvang wordt uitgetrokken, hoewel er nog steeds twee alternatieve locaties zijn waarvan de kosten heel veel lager zijn, terwijl wij niet eens een fotoboek van Delft hebben. Misschien kan eens iemand wakker worden in de Gemeenteraad. (MdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12