Woonberichten: zondag 21 september

Algemeen

De woonberichten uit de Delft op Zondag van 21 september.

Géén nieuw Kabinetsbeleid woningmarkt
DELFT - Woningeigenaren kunnen de Kabinetsplannen voor de woningmarkt dit jaar negeren. Het Kabinet heeft ze op dat vlak weinig tot niets te bieden. Vereniging Eigen Huis signaleert opnieuw geen nieuw beleid. De Regering negeert de steeds urgenter wordende problemen van de verstopte woningmarkt. Veel starters zijn kansloos, verhuizen wordt steeds minder aantrekkelijk en er wordt niet geluisterd naar hoe mensen willen wonen. Vereniging Eigen Huis roept het Kabinet op om zijn beleid aan te passen aan de sterk verslechterde omstandigheden op de woningmarkt. Daadkrachtiger optreden is nu noodzakelijk. Zo moeten er meer bouwlocaties komen, moeten de grondprijzen omlaag en moet er slim en naar behoefte gebouwd worden, zodat mensen weer een wooncarrière kunnen maken. Daarbij komt dat regionale verschillen op de woningmarkt steeds groter worden. Dit roept om regiospecifiek beleid. Eén van de maatregelen die Vereniging Eigen Huis voorstelt is een regionale aanpassing van de Nationale Hypotheek Garantie, waardoor de kansen op een eigen woning voor lagere inkomens worden vergroot.


Flatbewoners betalen te veel voor gas
DELFT – Flatbewoners betalen tot 10 euro per jaar te veel voor gas. Mensen die wonen in laagbouw betalen tot 8 euro te weinig. Onderzoek heeft dit uitgewezen en minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft toegezegd dit te zullen rechtzetten. Verschillen in temperatuur leiden tot meetfouten. Als bij hoogbouw een gasmeter in de woning hangt en bij laagbouw in een onverwarmde kast, dan scheelt dat in de gasrekening. Uit onderzoek door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) blijkt ook dat de consument gemiddeld niet te veel betaalt. Volgens de NMa kan dit technisch worden opgelost door de gasmeters aan te passen, maar dat is weinig zinvol, omdat de Nederlandse huishoudens toch al nieuwe ‘slimme’ gasmeters krijgen. Van der Hoeven gaat aan die nieuwe meters de eis stellen dat ze rekening houden met de temperatuurverschillen. Omdat dit in de meeste gevallen nog een aantal jaren zal duren, komt er in de tussentijd een administratieve aanpassing, waardoor het verschil tussen de flatbewoners en de mensen in laagbouw op de gasrekening wordt rechtgezet. 


Aaa-rating voor Waarborgfonds
DELFT – De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) heeft de Aaa-rating verkregen van ratingbureau Moody’s Investors Service. De WEW is verantwoordelijk voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De Aaa-rating vloeit volgens Moody’s met name voort uit de sterke contractueel vastgelegde relatie tussen het WEW en de Overheid. De onderzoekers wijzen in dit verband op de achtervangfunctie van de Overheid, die ertoe leidt dat het WEW te allen tijde aan haar financiële verplichtingen kan voldoen. Voorts wijst Moody’s op het toezicht van de Overheid op het functioneren van het garantiesysteem, waaronder de regelgeving van de Nationale Hypotheek Garantie. Hiermee is sprake van een verantwoord systeem voor de financiering van het eigen-woningbezit in Nederland. Een Aaa-rating is de hoogst mogelijke internationaal erkende waardering die een financiële instelling kan krijgen. 


Starters meer kans op eigen huis
DELFT – Starters op de woningmarkt hebben sinds deze maand meer kans op een eigen huis. Doordat een aantal beperkingen in de Wet Bevordering Eigenwoningbezit is vervallen, hebben starters meer kans op de voordelige landelijke koopsubsidieregeling. Vereniging Eigen Huis verwacht dat de versoepeling van de regels een impuls geeft aan de verkoop van huurwoningen. Dit is hard nodig, omdat de woningmarkt stagneert en de doorstroming van huur- naar koopwoningen bijna tot stilstand is gekomen. De vereniging verwacht dat meer mensen de gewilde overstap naar een eigen huis zullen maken. Voor een starter op de woningmarkt zijn er drie mogelijkheden waarvoor hij mogelijk in aanmerking komt: de landelijke koopsubsidieregeling, de gemeentelijke starterslening en aanbiedingen van woningcorporaties. De laatste zijn zogenaamde koopvarianten, waarbij enerzijds korting wordt gegeven op de koopprijs en anderzijds een afspraak wordt gemaakt over de verdeling van de waardeontwikkeling bij verkoop.

Afnemers betalen te veel aan energie
DELFT – Huishoudens en zakelijke afnemers in Nederland betalen meer dan een miljard euro te veel voor transport van elektriciteit en gas (100 euro per huishouden). In een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer vragen de Consumentenbond, MKB Nederland, Vereniging Eigen Huis, VEMW, Aedes vereniging van woningcorporaties en de Nederlandse Woonbond om een onderzoek door de Rekenkamer naar de effectiviteit van de huidige tariefregulering. De organisaties eisen dat de energiebedrijven het te veel betaalde geld terug moeten geven aan de afnemers. Doordat de energiebedrijven dreigen systematisch de besluitvorming van de Nederlandse Mededingingsautoriteit met juridische procedures te blokkeren, blijven de nodige maatregelen uit. De NMa heeft wettelijke mogelijkheden om tariefcorrecties toe te passen. In eerdere besluiten heeft de NMa deze correcties al ten gunste van de energiebedrijven toegepast. Ook belangrijke oorzaken van de overwinsten worden niet weggenomen. Daarom moet de Algemene Rekenkamer op korte termijn een onderzoek uitvoeren en een aantal aanbevelingen doen om het tarieftoezicht te versterken.

Woonbond tegen nieuwe Anti-kraakwet
DELFT – De Woonbond is, net als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, tegenstander van de nieuwe Anti-kraakwet. Door een initiatiefwetsvoorstel van CDA, VVD en ChristenUnie dreigt er een totaal kraakverbod te komen met straffen tot bijna drie jaar. Kraken kan volgens de Woonbond een bijdrage leveren aan het tegengaan van de leegstand en daarmee aan het oplossen van de woningnood. Vooral in grote steden is die nog steeds nijpend. De bestaande wetgeving is volgens de Woonbond voldoende om uitwassen aan te pakken. De initiatiefnemers stellen in een toelichting op het wetsvoorstel dat kraken een ‘enorme schending van het eigendomsrecht’ vormt. Veel woningzoekenden zullen een kraakverbod echter ervaren als een enorme schending van hun recht op 'een dak boven het hoofd’. 


Energiezuinig met laag BTW-tarief
DELFT – Als het energiezuiniger maken van bestaande woningen wordt ondergebracht in het lage BTW-tarief van 6 procent kan Nederland zijn hoge ambities op het gebied van energiereductie en duurzaamheid een geweldige impuls geven. Dat is de mening van voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland. Nederland heeft zo een unieke kans om de komende twaalf jaar ruim 2,4 miljoen woningen 30 procent energiezuiniger te helpen maken. Volgens Brinkman is de bouw bij uitstek geschikt om met een verlaagd BTW-tarief maatschappelijke doelen te bereiken. Hierbij kan gedacht worden aan het inlopen van de achterstand in betaalbare nieuwbouwwoningen. Als daarvoor de kosten kunnen worden verlaagd, bevordert dat een betere doorstroming en het vrijkomen van woonruimte voor starters.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12