Winnen is lekker, dus wil atlete Lisa Goossen (12) dat zo vaak mogelijk doen

DELFT – Lisa Goossen is sinds deze maand Nederlands Kampioen speerwerpen en kogelstoten. Dat is al iets om trots op te zijn, maar de 12-jarige Delftse atlete hoopt op nog meer prijzen.

Lisa was al op jonge leeftijd sportief. Ze begon met voetballen bij het inmiddels ter ziele gegane KFC ’71. Haar vader, die vroeger ook aan atletiek deed, ging toen ze vijf jaar oud was een keer met haar kijken bij AV ’40. “Ik vond het meteen leuk”, herinnert Lisa Goossen zich nog. Voetballen vond ze echter óók mooi, dus bleef ze beide sporten beoefenen en dat doet ze nog steeds. 

Het leuke aan atletiek is, vindt Lisa, dat je ‘lekker buiten bezig bent’. “En als je wint is dat zó’n lekker gevoel.” Je moet, als je wilt winnen, daar echter wel iets voor over hebben, weet ze. “Je moet veel trainen. Bovendien moet je wel een beetje aanleg hebben. Anders kun je trainen wat je wilt, maar dan lukt het nog steeds niet.” Zelf heeft ze vooral aanleg voor de werponderdelen, zoals kogelstoten en discus- en speerwerpen. Daar concentreert ze zich tijdens de trainingen dan ook vooral op. “Ik vind het ook het leukste om te doen.” Dat komt, denkt ze, doordat ze er goed in is. “Als ik win vind ik dat lekker, maar ik wil steeds beter worden.” 

- Je doet het goed op de werponderdelen, waarbij het veel op kracht aankomt. Ben je zo sterk?
“Ik doe samen met m’n vader krachttraining, dat werpt nu z’n vruchten af. Bij speerwerpen komt het trouwens meer op snelheid en techniek aan.” 

- Vind je dat ook leuk, lekker bezig zijn in het krachthonk?
“Het leukste is toch om op de baan te zijn. Daar ben je ook met techniek bezig en niet alleen met kracht.”
- Het NK vond onlangs in het Olympisch Stadion in Amsterdam plaats. Vond je het bijzonder om daar in actie te komen?
“Dat was echt supergaaf. Iedereen kijkt daar naar je. Het is wel apart, dat supergoede atleten daar ook hebben gestaan. Dat spookt, als je daar zelf staat, wel door je hoofd. Melissa Boekeman, een bekende kogelstoter, ging me jureren. Ze vond dat ik het goed deed en was wel een beetje geïnteresseerd.” 

- Voel je tijdens de finale van zo’n NK in het Olympisch Stadion nog extra spanning?
“Aan de ene kant wel, maar ik stond toen al voor op de anderen. Bij het kogelstoten was m’n eerste stoot een PR, m’n tweede ging iets minder en bij de derde poging verbrak ik m’n nieuwe PR van de eerste poging. Bij het speerwerpen gooide ik in m’n laatste worp verder dan het meisje dat altijd mijn concurrent is. Toen was ik heel blij.” 

- Wat is je ultieme doel?
“Op de Olympische Spelen staan. En winnen. Daar moet ik dan nog heel veel voor trainen en er voor honderd procent achter staan dat ik dit wil. Dat sta ik ook. Ik wil sowieso nog eens een EK of een WK winnen, maar dat heb je nog niet voor de leeftijdscategorie waar ik nu in zit. Jammer, want ik zou wel willen weten hoe ik er internationaal gezien voor sta.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1