Teleurgestelde Bianca van der Werf voelt zich in de kuif gepikt door de VVD

Algemeen

Bij Bianca van der Werf, de nummer 9 van de VVD, hangt nu een poster van Stadsbelangen voor de ramen.

DELFT – Bianca van der Werf is erg teleurgesteld in de VVD. Ze vindt dat ze door de liberalen bewust buitenspel is gezet. Inmiddels hangt er bij Van der Werf, de nummer 9 op de kieslijst van de VVD, een poster van Stadsbelangen voor de ramen.

In juni 2008 sloot Van der Werf, die toen nog als éénmansfractie in de Gemeenteraad zat, zich aan bij de VVD. “Ze hebben me toen met open armen welkom geheten aan de lokale liberale tafel, maar bijna anderhalf jaar na dato weet diezelfde partij niet hoe ze mij buiten de spotlights moeten zetten. Dat ik teleurgesteld ben is nog zacht uitgedrukt. Ik heb me de afgelopen anderhalf jaar behoorlijk loyaal richting de VVD opgesteld. Dat uitte zich onder andere in het feit dat ik in mijn logo en op de website de blauw-oranje kleuren van de VVD aanhield. Ik woonde fractievergaderingen bij en probeerde zo veel mogelijk de lijn van de partij te volgen. Bij het stellen van schriftelijke vragen of bij de te behandelen onderwerpen in de commissies stemde ik dat binnen de fractie af. Op het ene moment kreeg je het gevoel erbij te horen, om op een ander moment weer langs de zijlijn gezet te worden. Per slot van rekening was ik een fractie in de oppositie die samenwerkte met een fractie in de coalitie.” Ze voelt zich nu ‘gebruikt’ voor haar ‘extra’ stem in de Gemeenteraad. “Die extra stem was voor de VVD mooi meegenomen als coalitiepartner. Als ik terugblik op het reilen en zeilen van het afgelopen jaar, kan ik zeggen dat ik mij behoorlijk genaaid voel.” 

Ze werd voor de verkiezingen op de negende kiesplek gezet. “Ik heb me op dat moment even rustig gehouden en me met andere zaken bezig gehouden die mijn aandacht vroegen. Ik heb geprobeerd het in z’n geheel objectief te bekijken.” Tot haar ongenoegen kwam haar foto niet voor in de VVD-advertenties en in ander campagnemateriaal. “Ik heb op 6 januari met lijsttrekker Lennart Harpe bijgepraat over de hele gang van zaken. In dat gesprek heb ik onder andere aangegeven dat ik zeer verbaasd ben over het feit dat ik uit hun mailinglist ben geschrapt. Hij heeft toegezegd dit terug te koppelen binnen de groep, maar tot heden toe is er geen reactie gekomen. Pas bij de Raadsvergadering van 28 januari heb ik de hele fractie weer gezien.” Recentelijk kwam ze Lennart Harpe en andere VVD’ers tegen toen ze op de warenmarkt In de Hoven campagne aan het voeren waren. “Ze keken dwars door me heen, alsof ik lucht was. Nee, dat draagt niet bij aan een sociaal liberaal karakter van deze partij”. Wil het nog goed komen tussen de twee partijen, dan moet er wel het één en ander gebeuren, denkt Van der Werf. “Zij moeten de stap naar mij maken, maar dat zie ik niet gebeuren. Na 6 januari is er niet meer met elkaar gesproken. Ik vind het heel erg jammer dat het zo moet gaan. Ik heb bewust voor de VVD gekozen, maar als je dit zo ervaart krijg je toch een andere kijk op zo’n partij.” Ze heeft nog geen uitgedacht plan voor het geval ze met voorkeurrstemmen in de Raad komt en ze denkt ook niet dat zo’n plan nodig is. “Als mensen een stemadvies willen zal ik ze niet de VVD aanbevelen, ik ben niet van plan om stemmen voor ze te gaan winnen.”

‘Jammer en niet terecht’
VVD-lijsttrekker Lennart Harpe vindt het jammer dat Van der Werf zich zo uitlaat over zijn partij en de afgelopen periode. “Tijdens de Algemene Ledervergadering is besloten dat ze op de negende plek komt. Daar was ze niet tevreden mee en daar is over gesproken. Bij het opstellen van de kieslijst heb je altijd mensen die blij en mensen die minder blij zijn. Van der Werf gaf aan dat ze geen actieve rol wilde spelen, omdat ze dit niet kon opbrengen. Daar kan ik me vanuit haar beleving iets bij voorstellen.” Volgens Harpe is Van der Werf wel degelijk ingelicht over de verkiezingscampagne. “We hebben toen begrepen dat ze daar geen actieve rol in wil spelen. Goed, maar dan gaat ze ook niet op de advertentie. Daar komen de mensen op die wel voluit campagne voeren. Anderen die niet tevreden waren over hun kiesplek hebben dat namelijk wèl gedaan, daar gaan we nu mee aan de slag.” Het moet, vindt Harpe, bij een samenwerking wel van twee kanten komen. “Wij hebben naar eer en geweten ons best gedaan om haar erbij te houden. Dat we achteraf deze verwijten krijgen, is jammer en niet terecht. Ze heeft bij mij en de campagneleider aangegeven dat ze het niet kon opbrengen om campagne te voeren. Dat hebben we geaccepteerd, je kunt niemand dwingen om actief te zijn.” Het is volgens hem nog niet helemaal over tussen zijn partij en Van der Werf. “Ik trek nergens stekkers uit. We hebben haar binnen de partij verwelkomd en een aantal dingen samen gedaan. Die samenwerking heeft geleid tot de negende plaats op onze lijst en daar staat ze nog steeds.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12