Hemd van het Lijf: Lian Markx

Algemeen

In mei heeft het College van B en W er twee van de vier jaar opzitten. De komende weken maken Burgemeester en Wethouders een tussenbalans op. Deze week deel 2, met wethouder Lian Merkx.

1. Waarom wilde je per se bij de zonneauto NUNA gefotografeerd worden?
De NUNA is gewoon een geweldig succesverhaal. In NUNA komen de kernwaarden van Delft tot uiting: innovatie, technologie, creativiteit en historie. Ik ben supertrots op de teams en op de prestatie die zij elk jaar hebben weten neer te zetten. Als wethouder van Milieu onderschrijf ik natuurlijk ieder initiatief om te komen tot energiezuinige vormen van vervoer.

2. Wat is het leukste aan het wethouderschap en wat beslist niet?
Als wethouder ontmoet je ontzettend veel interessante mensen en je doet heel veel bijzondere ervaringen op. Je wordt constant uitgedaagd door je omgeving en je ontdekt steeds nieuwe dingen. Ik kan me geen andere plek voorstellen waarbij je in zo’n korte tijd een integraal plaatje krijgt van hoe een stad werkt. Verder merk ik dat ik soms sneller wil dan mogelijk blijkt. Ik praat met heel veel verschillende mensen en in die gesprekken hoor ik zo vaak de mooiste ideeën en plannen voorbijkomen dat het me soms moeite kost om niet alles gelijk in gang te willen zetten.

3. Wat is je de laatste twee jaar meegevallen en wat juist niet?
Ik ben voornamelijk verrast door het enthousiasme dat ik tegenkom om samen zaken in de stad aan te pakken. Ik heb daardoor ook redelijk snel aan mijn rol als wethouder invulling kunnen geven. Wat me opvalt is dat volledige dossierkennis bijna niet mogelijk is, omdat er zoveel tegelijk speelt in de stad. Het liefst wil je alles tegelijk aanpakken. Dat kan niet en dat is maar goed ook. Het geeft wel aan dat Delft volop in beweging is. Bijna dagelijks komen er dossiers bij.

4. Als wethouder lijkt het er soms op, wat je ook doet, dat je het nooit goed doet. Wat doet dat met je?
Het hoort bij de functie dat je sterk in je schoenen moet staan en je moet dat soort reacties niet persoonlijk opvatten. Mensen zijn gewoon enorm betrokken bij hetgeen ze willen bereiken in de stad. En het kan frustrerend zijn wanneer dat niet uitpakt zoals ze dat eigenlijk willen.

5. Wat is het beste dat je tot nu hebt bereikt en wat kan beter?
Ik ben er heel trots op dat we erin zijn geslaagd om voor het eerst een integrale evenementennota op te tuigen. In korte tijd worden op allerlei gebieden regels opgesteld waardoor we nu een goed georganiseerd evenementenbeleid kunnen aanbieden.

6. Wat is het allermoeilijkste dossier in je portefeuille en waarom?
Het Warmtebedrijf is momenteel mijn lastigste dossier. Het Warmtebedrijf biedt de Gemeente een unieke kans om Delft internationaal op de kaart te zetten als het gaat om het behalen van onze klimaatdoelstellingen. We zijn met verschillende enthousiaste partners invulling aan het geven aan een Warmtebedrijf, waarbij er verschillende alternatieven voorliggen.

7. Als je de burgemeester van Delft zou zijn, dan…
…zou ik het huwelijk mogen voltrekken tussen mijn beste vriendin en haar aanstaande. Daarnaast zou ik met stadsmarketing doorgaan op de ingeslagen weg om Delft nog krachtiger op de kaart te zetten.

8. Als je iets aan het wethouderschap zou mogen veranderen, wat zou dat dan zijn?
Je bent 24 uur per dag, zeven dagen per week wethouder. Je bent altijd in functie. Dat is ook logisch, maar het zou wel fijn zijn als je die functie zo nu en dan voor héél even zou kunnen neerleggen…

9. Welk dossier ga je binnen twee jaar absoluut tot een goed einde brengen en waarom denk je dat?
Cultuur- en evenementenbeleid. Er is veel draagvlak in de stad om veranderingen teweeg te brengen. En we moeten dat moment dan ook goed benutten.

10. Lijm & Cultuur wordt een groot succes, want…
…het is een terrein dat erg in trek is en dat enorm veel potentie heeft. Dat succes is ook te danken aan de mensen die erbij zijn betrokken, en die er zo hard aan werken. (MdW)


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12