Dubbel Delft zondag 3 februari

Algemeen

DELFT - De Raamstraat is altijd al het hart van het Westerkwartier geweest. Waarschijnlijk omdat er ooit nogal wat belangrijke functies in die straat verenigd waren. Kwam je de Raamstraat in vanaf het spoor, dan had je aan de rechterhand de openbare ‘Dirk van Bleiswijck’ school, op de hoek van de Nieuwe Schoolstraat.

Wat verderop was aan de linkerhand de conciërgewoning van de Van Der Madeschool, die rechtstreeks verbonden was met de school, die ooit stond waar nu de Ada van Hollandstraat is gesitueerd. De Van Der Madeschool zelf verhuisde in de jaren tachtig naar de van Bleiswijckstraat en is ondertussen opgegaan in de Hugo Grotius Scholengemeenschap. 

Halverwege de Raamstraat torent hoog boven de wijk de Nicolaas en Gezellenkerk uit, een katholieke kerk die nog steeds in gebruik is. Daar tegenover bevond zich de Beatrix Kleuterschool met, later in de geschiedenis, daarachter het volgende Godshuis, deze met een Gereformeerde inslag. De kleuterschool verdween in de jaren tachtig, waarna het buurtwerk in het Westerkwartier dankbaar gebruik maakte van deze locatie. Een dramatische brand legde deze accommodatie begin jaren negentig volledig in de as. 

Buurtwerk Westerkwartier heeft altijd iets gehad met de Raamstraat: als klein, maar geducht Buurtcomitee begon haar historie in een leegstaand klaslokaal van de Dirk van Bleiswijckschool. Om halverwege de jaren zeventig te verhuizen naar het leegstaand patronaatsgebouw ‘Caminada’, verderop in de straat. Dit gebouw had een zee aan ruimte en werd naast het buurtwerk gebruikt door het ouderenwerk, peuterspeelzaal ‘Het Mierenest’ en een fors aantal Delftse verenigingen die dankbaar gebruik maakten van het gebouw. Caminada had zelfs nog een echte toneeltoren: links op de foto is dat nog te zien. 

De naam Caminada komt van pater Caminada, inderdaad van de kerk verderop in de straat, die onder de Delftse bevolking aan het begin van de vorige eeuw een bedelactie hield om geld voor dit patronaatsgebouw bij elkaar te krijgen. Voor een paar gulden kon je een stoel kopen in het pand; een wijze van geld genereren waar de huidige cultuur- en sportwereld nog steeds dankbaar gebruik van maken. Eind jaren tachtig werd Caminada, inclusief de dienstwoning aan de Pootstraat gesloopt, om plaats te maken voor nieuwbouw.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12