Bekendste Delftenaar 2009: Anna Krul merkt pas dat ze een bekend is als ze buiten de stad is

Algemeen

Anna Krul is een bekende Delftse. Haar bekendheid verwierf ze doordat ze jarenlang in verschillende Delftse kroegen achter de bar heeft gestaan. Verder staat de 62-jarige Delftse bekend als ‘Boekenanna’, vanwege haar omvangrijke boekenverzameling. De internettende Delftenaar kent haar van de website www.delft.kijkt.nl.

Natuurlijk volgt Anna Krul de Bekendste Delftenaar-verkiezing. “Ik heb ook al een link naar www.delftopzondag.nl op m’n Hyves gezet”, vertelt ze. Dat overigens nièt met het verzoek om op haar te stemmen, maar meer als een algemene oproep. Vorig jaar kwam Anna Krul ‘met stip’ binnen op plek 34 in de lijst van 100 Bekendste Delftenaren. Het viel haar op dat ze de enige in de lijst is zonder een beroep. Goed, ze houdt zich zeker 40 uur per week bezig met haar website, maar dat is meer een uit de hand gelopen hobby dan een inkomstenbron. “Vroeger heb ik in de stad een paar kroegen gehad. ’t Kapersschip op de Markt, de Stadhouder op de Voldersgracht en de nachtlcub Bon Vivant aan het Vrouwjuttenland. Het gekke is dat ik pas door voor mij onbekende mensen op straat werd aangesproken, nadat ik met m’n website begon.” 

- Hoe bekend ben je in Delft?
“Heel bekend. Zelf merk ik dat trouwens niet zo. Maar als ik met vreemden van buiten Delft door de stad loop, zeggen ze: ‘Iedereen hier zegt je gedag!’. Zelf valt dat me al niet eens meer op. Het valt me wèl op als ik in een andere stad loop, dan kijkt er opeens niemand meer naar me.” 

- Is het leuk om een Bekende Delftenaar te zijn?
“Dat is hartstikke leuk, behalve als je net even een bad hair day hebt, of als je even niet lekker in je vel zit. Ik was altijd ‘Boekenanna’, omdat ik meer dan 3000 boeken heb. Daar had ik een verhaaltje over op m’n website gezet. Onderaan het stuk stond ‘wordt vervolgd’. Toen onbekenden me voor het eerst vroegen wanneer ik verder zou gaan met m’n levensverhaal op m’n site vond ik dat heel raar. Er zijn miljoenen websites op de wereld, maar met die van mij ging het opeens heel hard. Als ik een populaire website over Delft had willen maken, dan was dat niet gelukt. Nu maakte ik meer een website voor mezelf. Er komen dagelijks tussen de 50 en 100 bezoekers.”
 
- Wie zijn volgens jou echte Bekende Delftenaren?
“Iedereen verkeert wel in een andere kring. Ik denk dat de Burgemeester iemand is die iedereen wel kent. Maar ja, alles is beperkt. De ene dag sta je in de krant en ben je bekend, de andere dag lig je in de kattenbak en ben je weer vergeten. Het is maar net wie er in the picture staat. Vorig jaar is Truus Feyge de Bekendste Delftenaar geworden, dat vond ik heel erg goed. Pierre van Hauwe vond ik ook erg goed. Dit jaar is er, vind ik, niet echt iemand die er echt uit springt.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12