Hemd van het lijf

Algemeen

Het nieuwe boek MARA Onvoltooid Verleden Tijd van de Delftse schrijver Marinus van der Marel (57) werd afgelopen week gepresenteerd.

1. Waarom wilde je hier, voor Kobus Kuch, worden gefotografeerd?
“Omdat dit mijn Delftse stamkroeg is. Ik vind de Beestenmarkt het mooiste plein van Nederland en ik zit hier regelmatig op het terras. Ik kom hier ook graag met vrienden en vriendinnen. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan heb ik ‘Kobus spreekt na tien jaar kuchen’ geschreven.” 

2. Wilde je altijd al schrijver worden?
“Schrijver is niet iets wat je wilt worden, je bent het. Als er op de middelbare school iets geschreven moest worden, deed ik dat. Later was dat op mijn werk ook altijd zo. Op een gegeven moment groei je daarin en bleek mijn schrijftrant anderen te bevallen. Eigenlijk ben ik dus altijd al schrijver geweest.” 

3. MARA Onvoltooid Verleden Tijd is je vijfde boek. Ging het schrijven hiervan makkelijker dan de vorige vier?
“Nee, ik heb nooit problemen gehad. Ik beschrijf namelijk de omgeving waarin ik zit door mijn gedachteflarden op papier te zetten. Dit gaat me zowel bij dichtbundels als bij romans redelijk gemakkelijk af. Het leuke is ook dat ik zelf tijdens het schrijven vaak nog het meest nieuwsgierig ben naar hoe het verhaal af zal lopen. Ik probeer mijn onderwerpen wel zo algemeen mogelijk te houden, zodat de mensen zich er ook in herkennen.” 

4. Je schrijft zowel poëzie als proza; is dat geen lastige combinatie?
“Het zijn allebei totaal andere takken van sport. Bij proza ben je heel erg aan regeltjes gebonden, bij poëzie heb je meer vrijheid. De afwisseling is mooi, maar soms ook lastig. Ik vind het wel heel erg leuk om te doen. Een sonnet is een combinatie van die twee vormen en ik hoop volgend jaar een sonnettenbundel uit te geven.” 

5. Wat is het mooiste van een bestaan als schrijver?
“Ik vind het feit dat je iets maakt dat voordat je eraan begon niet bestond wel het mooiste. Daarnaast is het leuk dat iedereen ervan kan vinden wat ze willen, maar het blijft mijn creatie. Ik heb in mijn vriendenkring meerdere kunstenaars en die denken er net zo over. Ook hen spreekt het feit dat ze van tevoren niet weten wat het eindresultaat is erg aan.” 

6. Wat is MARA Onvoltooid Verleden Tijd voor een boek?
“Ik noem het een magisch-realistische roman die over verlangen gaat. Als mensen alles hebben waar ze ooit op gehoopt hadden, blijft er nog maar één verlangen over, namelijk dat naar de dood. Het enige wat hen rest om nog over te vertellen is het hiernamaals, maar zelf weten ze dat hen dat nooit zal lukken. In dit boek wordt een oplossing voor dit dilemma gegeven.” 

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“…zou ik een voorbeeld nemen aan Hein van Oorschot, die mijn boek Van Kelk tot Cocktail presenteerde en er een voorwoord in schreef. Hij is een heel aimabele man die voor iedereen openstaat. Verder zou ik voor meer feesten in Delft zorgen, want er wordt veel te weinig georganiseerd.” 

8. Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Uit alles wat er om je heen gebeurt en wat je ziet. Dat kunnen vrouwen zijn, maar ook andere dingen. Ik kan me goed inleven in wat ik zie. Ik spaar dingen op en op een gegeven moment loopt de emmer over en ga ik het op papier zetten. Als ik daarmee bezig ben, moet je me niet storen, want dan zit ik in een soort van extase, waarin de tijd niet bestaat. Het is dan ook altijd weer lastig om te stoppen en afscheid te nemen van je personages.” 

9. Lukt het om met schrijven in je levensonderhoud te voorzien?
“Dat is in Nederland maar voor een enkeling weggelegd. Ik heb tot een paar jaar geleden, in de gunstige tijd, een eigen reclametekstbureau gehad. Daarom kan ik me nu volledig op het schrijven richten en ik kom ermee uit de kosten. Rijk zal je er in Nederland in elk geval niet van worden.” 

10. Komt er op korte termijn nog meer werk van je uit?
“Ik moet zeggen dat ik nu wel in een soort postnatale depressie zit. Je wilt verder met je boek, maar het is al af. Ik redigeer nu teksten voor een bundel met korte verhalen die ik eerder al op internet gepubliceerd heb en waarvan ik hoop dat hij in april uitkomt. Verder wil ik een sonnettenbundel uitbrengen en daarna is het weer tijd voor een groot project, misschien een boek over de psychologische aantrekkelijkheid van muziek.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12