Korte berichten... zondag 15 november

Algemeen

De korte berichten uit de Delft op Zondag van 15 november.

Commissie verdeeld over verplaatsen Kermis
DELFT - In de Commissie Samenleving en Volkshuisvesting is afgelopen dinsdag verdeeld gereageerd op de nota Kermissen. In deze nota, die na een motie van de Raad werd opgesteld door het College, wordt voorgesteld de Kermis op de Markt vanaf 2011 te verplaatsen naar het terrein van Lijm & Cultuur. Herman Weijers liet de Commissie namens de winkeliers in de binnenstad weten dat ze de Kermis op de Markt willen behouden. Antoinette Wijffels, beheerder van Lijm & Cultuur, vroeg de Commissie rekening te houden met het feit dat de Kermis na de verplaatsing misschien niet meteen een succes is. In de Commissie liepen de meningen uiteen. VVD, STIP en GroenLinks zijn voor het verplaatsen van de Najaarskermis. Ze stellen dat de Kermis op de Markt uit zijn jas is gegroeid en dat de overlast te groot is. Verplaatsen is volgens deze fracties geen probleem, omdat Delft bij Lijm & Cultuur beschikt over een evenemententerrein dat prima geschikt is als Kermisterrein. Stadsbelangen, Lijst Stoop en SP zijn tegen verplaatsen. Zij vinden dat de Kermis op de Markt hoort en dat tijdelijke overlast geen reden is voor een verhuizing. De andere aanwezige fracties gaven blijk van een positieve grondhouding, maar ze uitten ook twijfels over de financiële risico’s. D66 vroeg wethouder Lian Merkx meer concrete informatie over de (financiële) gevolgen van een verplaatsing van de Kermis. De wethouder zegde toe voor de Raadsvergadering van 26 november a.s. die informatie naar de Gemeenteraad te sturen.


College van B en W voor bescherming Midden-Delfland
MIDDEN – DELFLAND - Alle Colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten waarvan Midden-Delfland deel uitmaakt – waaronder Delft – hebben afgelopen week het Landschapontwikkelingsplan Midden-Delfland 2025 omarmd. Daarin zijn afspraken vastgelegd om de kwaliteiten van het gebied te behouden, te verrijken en te versterken.


Delft 'Kunststad van het jaar 2010'
DELFT - Delft mag zich in 2010 een jaar lang ‘Kunststad van het Jaar’ noemen. De titel wordt toegekend aan de gemeente die de beleving van beeldende kunst binnen en buiten de gemeente het meest bezielt. In totaal hebben twintig gemeenten meegedaan aan de verkiezing die Nederlandse gemeenten wil stimuleren beeldende kunst onder de aandacht te brengen. De gemeente die relatief het meest doet om de belangstelling voor beeldende kunst te vergroten, krijgt de eretitel.


Veel geld voor Bionano-onderzoek
DELFT - Prof. Cees Dekker van de TU Delft heeft van de EU een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro toegewezen gekregen voor onderzoek op het snijvlak van Biologie en Nanotechnologie. Met het geld gaat hij het gedrag van bacteriën onderzoeken op speciaal gefabriceerde ‘nanolandschapjes’, een soort extreem kleine Galápagos-eilandjes voor bacteriën. Daarnaast bestudeert hij het transport van DNA-moleculen door zeer kleine gaatjes.


Green Light Lasertechniek voor prostaatpatiënten
DELFT - Het Reinier de Graaf Gasthuis Delft begint maandag a.s. als eerste in de regio met de Green Light Laser. Dat is een hypermoderne en patiëntvriendelijke techniek voor de behandeling van patiënten met een vergrote prostaat. Daarbij is het mogelijk via de plasbuis prostaatweefsel weg te halen, waarbij niet of nauwelijks bloedverlies ontstaat. Het weefsel wordt als het ware ‘opgelost’. De techniek is zelfs geschikt voor patiënten met grotere, goedaardige prostaatvergrotingen. 


Muzikale talenten laten van zich horen in Speakers
DELFT – Op dinsdag 15 december a.s. is het niet alleen Lichtjesavond, want vanaf 19.00 uur is er óók een singer-songwriteravond in het Speakers Café. Een gezellig sfeervol avondje muziek en dè kans voor lokale en regionale muzikanten om van zich te laten horen. Wie zijn kunsten aan het Delftse publiek wil vertonen, kan zich aanmelden door een e-mail te sturen naar programma@speakers.nl, met daarin je naam, he telefoonnummer, een stukje over je muziek en een link naar muziekfragmenten.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12