A-junior Anthony Sintniklaas heeft voorlopig toch maar mooi een vaste plek in dvv Delft 1

Algemeen

Anthony Sintniklaas, tegen Mozaïek, op weg naar een oogstrelende (passeer)actie, maar helaas, de tegenstander steekt daar zijn stokje voor. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Anthony Sintniklaas, pas achttien lentes jong, is aanvaller in het eerste van dvv Delft. In de jeugd sloeg hij de B-junioren over. Misschien is hij, als voetballer, z'n tijd wel een beetje vooruit.

Hij is nu tweedejaars A-junior. Maar vorig seizoen al, in zijn eerste seizoen bij de A-jeugd, speelde hij eerst in het tweede seniorenteam en in het 16 tot 23-team en de tweede helft van dat seizoen in het eerste. Tamelijk bijdehand, dus, mogen we wel zeggen. Hij voetbalde altijd voor dvv Delft, op één seizoen in de C1 van DHC na. "Mijn vader werd toen hoofdsponsor bij Delft en dat wilde ik wel meemaken". Dus ging hij weer weg bij DHC. Achteraf, geeft hij wel toe, was het misschien handiger geweest om bij DHC door te gaan. Niet dat hij spijt heeft, maar: "Bij DHC lag het niveau wel hoger". Aan de andere kant herinnert hij zich ook 'een rare situatie bij DHC'. Hij bedoelt: "Marco Sloos was trainer van de C1, door hem ben ik ook naar DHC gegaan. Hij ging weg, er kwamen veel trainerswisselingen, er was niet echt stabiliteit. Maar, achteraf, is het natuurlijk wel zo dat het niveau bij DHC hoger was. En dat ik me daar misschien beter had kunnen ontwikkelen". Toch zegt hij ook: "Maar nu heb ik me ook best wel goed ontwikkeld". 

Hij speelde deze competitie tot nu toe alle wedstrijden in het eerste elftal. "Ik ben sowieso aanvallend ingesteld. Ik mag graag acties maken. Maar dat voer ik nog wel 's te ver door. Daar is vooral vorig seizoen erg op gehamerd. Ik haal nu wel meer rendement uit m'n acties, ik maak niet meer de actie om de actie". Maar ja: "Ik ben creatief, ik hou van mooi voetbal". Wat echt beter moet, weet hij ook. "De omschakeling. Dat hoor ik ook het meest van de trainers. Na een afgeslagen aanval gelijk weer terug, dat kan sneller, ja. Het is, denk ik, gewoon een kwestie van dat ik daar niet aan denk. Ik probeer het wel, het gaat ook wel beter, dat zegt de trainer ook, maar ja. Je geeft een voorzet, dan blijf je even kijken hoe dat afloopt, maar eigenlijk moet je gelijk weer terug". Tja, voetbal is en blijft wel degelijk een denksport.
Het zal geen verbazing wekken: "Mijn favoriete positie is op 10. Aanvallend midmid. Met een vrije rol. Dat je alle kanten op kan. Acties kan maken". Wie wil dat niet? Je moet wel een ontzettende beperkte balafpakker zijn, wil je dát niet willen. De keiharde realiteit: "Dit seizoen word ik gebruikt als links- of rechtsbuiten. En afgelopen zondag stond ik rechtshalf". Wat hij overigens helemaal niet erg vindt. Al is hij, geeft hij toe, met z'n rechterbeen beduidend behendiger dan met dat andere been. "Niet dat ik helemaal niks met links kan, maar echt tweebenig ben ik niet. Ik krijg de bal vanaf links wel voor. En het is wel fijn om vanaf links naar binnen te komen en dan met rechts te schieten. Maar af en toe moet je toch ook de achterlijn halen en de bal voorzetten. Dat gaat toch het best vanaf rechts".


Sintniklaas studeert Geneeskunde. "Een zware studie. Ik probeer het zo goed mogelijk te combineren met het voetballen". Want, maakt hij er geen geheim van, hij wil er als voetballer toch wel graag uithalen wat er inzit. "Maar ik denk dat arts worden of chirurg een heel goed Plan B is". Met het niveau van de derde klas heeft hij in elk geval geen probleem, vindt hij zelf. Daarbij komt: "Ik ben natuurlijk nog jong. Het gaat wel lekker tot nu toe. En ik denk dat er nog wel meer inzit. Die ambitie heb ik in elk geval wèl. Ik wil sowieso hoger en beter". 

-Als je wel 's stiekem op de driezits weg zit te dromen, waar zie je jezelf dan voetballen?
"Het is moeilijk om dat van jezelf te zeggen. Maar Hoofdklas, ik denk dat dat toch wel moet kunnen". 

-Merk je dat je een betere voetballer wordt?
"Toch wel, ja. Vorig seizoen was het vooral wennen aan het niveau. Het ging allemaal een tandje sneller, fysiek was het zwaarder. Ik merk dit seizoen dat ik een meer onderscheidende rol kan spelen. Ik ben sneller aan de bal, ik zie het beter". Over z'n nieuwe trainer Victor Tebbens heeft hij geen klagen. "Hij heeft me tot nu toe alle vertrouwen gegeven. Dan gaat het makkelijker. Maar deze trainer is sowieso anders dan Peter Pothof. Die zat er al heel lang, die wist alles over de groep. Dat moest deze trainer allemaal nog uitvinden en uitproberen. En de spelers moesten weer bewijzen dat ze een plaatsje in het eerste verdienen". 

-Wat verwacht jij eigenlijk van een trainer?
"Dat hij me een betere voetballer maakt. Maar ook dat hij een team neerzet dat er stáát en waarvan de spelers voor elkaar willen vechten. En hij moet uiteraard een zo goed mogelijk resultaat neerzetten". 

Hoe jong ook, hij weet: "Iedere trainer is anders. En van iedere trainer kan je wat leren. Ik ben jong. Ik krijg best wel het vertrouwen van de trainer. Om dat terug te betalen, loop je een stapje harder, ja". 

Hij is niet echt ontevreden over hoe het dvv Delft tot nu toe in de competitie vergaat. "We hebben een paar wedstrijden ongelukkig verloren. We scoren ook niet makkelijk. Maar met onze kwaliteiten moeten we toch bovenin kunnen meedraaien". Er is bij dvv Delft ten opzichte van vorig seizoen niet bijster veel veranderd. Ja, er is een andere trainer. Maar voor de rest? Paul Etienne ging, naar DHC. En Remy Kooijmans kwam, van SV Wippolder. Dat was het dan. Wat óók niet veranderde: het regent weer derby's. "Leuk", geniet Sintniklaas. "Er staat lekker veel publiek langs de lijn, daar hou ik van. Ja, ik ben blij met deze competitie-indeling". 

Afgelopen zondag, tegen het Vlaardingse Mozaïek, liep Sintniklaas tegen een blessure op. Al na een minuut of tien plantte een tegenstander een gestrekt been op één van Sintniklaas' knieën. "Ik heb doorgevoetbald. Ik dacht: Ik loop er wel doorheen. Het ging ook lekker, dus daarom wilde ik er niet uit. Maar na de wedstrijd, en vooral zondagnacht, had ik er wel veel last van. Dinsdag heb ik alleen wat gelopen en me laten verzorgen. Maar ik denk wel dat ik zondag kan spelen. Ik wil ook spelen. Tegen Delfia. Een derby". (PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12