De Blauwe ballen van Van Dien

Algemeen

Heb je de blauwe ballen van Van Dien al gezien? DELFT – Afgelopen dinsdagavond zeven uur. Op Lichtjesavond worden onder luid gejuich de lichtjes van de Kerstboom op de Markt ontstoken. In de boom hangen niet alleen lichtjes, maar ook de Delftsblauwe ballen van Dirk van Dien.

Ruim tachtig ballen, om precies te zijn, hangen er in de boom. Op verzoek van het Delftse bedrijf Improve werkte de Delftse kunstschilder Dirk van Dien in zijn atelier aan de Doelenstraat zich drie, zo niet vier keer in de rondte om de Delftse Kerstboom te voorzien van geheel eigentijdse Delftsblauwe ballen. Van Dien, die graag goed voorbereid te werk gaat, deed onderzoek op internet, vond een site met zeer uiteenlopende soorten kristallen in alle soorten en maten en deed inspiratie op in de bibliotheek. Het resultaat mag er zijn: tachtig Delftsblauwe ballen van zeer verschillende aard. Hoog in de boom kijken ze neer op het Delftse Kerstpubliek. De afbeeldingen op de ballen blinken uit in variëteit. Er zijn ballen met kristallen en in Delftsblauw tegelmotief, maar er zijn ook Kerstballen met afbeeldingen van vlinders, vogels en vissen. Andere ballen hebben weer een zeemeermin, een stadsgezicht met groeten uit Delft of tulpen beschilderd gekregen. Niet alleen Delftsblauw, maar ook die andere Delftse kleur, oranje, is in de ballen van Van Dien verwerkt.

Voor het goede doel
Afgelopen maandag, een dag voor Lichtjesavond. Van Dien laat in zijn atelier zien hoe het procédé van de Delftsblauwe Kerstballen in z’n werk gaat. Van witte piepschuimballen, variërend in diameter van 15 tot 60 centimeter, tovert de kunstenaar in rap tempo prachtige Delfstblauwe Kerstballen tevoorschijn. Als eerste komt er een laagje blauwe verf op de bal, daarna brengt hij met een kam, spatel, stokje en penseel voorzichtig een motief op de bal aan. Goudverf zorgt voor de finishing touch. Na een kwartiertje is er één Kerstbal af. Eén bal, dat gaat nog wel, maar tachtig? “Ik ben er wel een paar dagen mee bezig geweest, ja”, laat Van Dien weten. “Maar het is zó leuk om te doen. Ik vind het hartstikke mooi om op deze manier, in deze sfeer, iets voor mijn dorpje, mijn stadje te doen.” Niet alleen de Delftsblauwe Kerstballen in de boom bezorgden de kunstenaar dagen werk, hij is ook verantwoordelijk voor de kristallen op de wand bij de DSW Schaatsbaan, voor de spreuken en voor de pinguïns. Van Dien heeft echter zó veel lol gehad aan het maken van de Kerstballen en hij vindt ze zó leuk en zó mooi, dat hij het zonde zou vinden als ze na de Donkere Dagen van Delft hun einde zouden vinden bij het Gemeentelijk Overlaadstation aan de Voltaweg. Met andere woorden: de Delftsblauwe Kerstballen mogen niet bij het grofvuil, maar ze moeten behouden blijven voor het nageslacht. “Ik zou het leuk vinden als de ballen niet weggegooid zouden worden”, zegt Van Dien. “Daarvoor zijn ze véél te mooi. Daarom vind ik dat de ballen na de Donkere Dagen van Delft verkocht zouden moeten worden en dat we de opbrengst schenken aan een goed doel.” Hoe de verkoop van deze nu al gewilde Delftsblauwe ballen in zijn werk gaat, dat weet de kunstenaar nog niet precies. “Maar dat ideetje werk ik nog wel uit.” (MdW)

Foto: Dirk van Dien bezig aan zijn Delftsblauwe ballen. Ze zijn nu te bewonderen in de Kerstboom op de Markt. Wie een goed bod doet, kan eigenaar worden van één van de tachtig Kerstballen. (foto: Marcel de Wit)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

!