Aan belangstelling geen gebrek in de Leukste Straat van Delft

DELFT – De Slokkerbuurt is verkozen tot de Leukste Straat van Delft. Afgelopen dinsdag was het daarom feest in de buurt.

Wie dinsdagavond rond 17.00 uur tussen de sportvelden en de woningen aan de rand van Tanthof rijdt, kan het bijna niet ontgaan. Komende vanuit de Tanthofdreef en fietsend over de Willem Dreeslaan is de Kerstverlichting die enkele huizen van de Slokkerbuurt versiert van verre te zien. Dit moet dus wel de Leukste Straat van Delft 2007 zijn. 

In de buurt is alles in gereedheid gebracht voor het heuglijke moment: de onthulling van het beeld van de jonge Hugo, de prijs voor de Delftse straat of buurt die zich een jaar lang de leukste van Delft mag noemen. Op deze wat miezerige dinsdagavond is op de hoek, bij de entree van de buurt, door de bewoners een partytent neergezet. De champagneglazen staan klaar, de flessen staan gereed om ontkurkt te worden, er is natuurlijk boterletter, snoep en limonade voor de kinderen, maar je kan je ook tegoed doen aan kaasstengels of cashewnoten. 

Over gebrek aan belangstelling heeft de buurt toch al niet te klagen gehad, de laatste dagen. Fotografen van de lokale en regionale media wachten geduldig op de komst van wethouder Anne Koning die bij de onthulling aanwezig zal zijn, maar ook andere media hebben zich vandaag in de buurt laten zien. “De Telegraaf is langs geweest”, laat Marcel Kok, één van de bewoners die al jaren actief is in de buurt, weten. José van Heusden weet nog te melden dat Infothuis vandaag televisieopnamen heeft gemaakt die op een later tijdstip zullen worden uitgezonden. Ook Wijkkrant Tanthof ontbreekt niet; die heeft redacteur Henk Klootwijk naar de Slokkerbuurt gestuurd voor een verslag. En natúúrlijk moet er een interview met een aantal bewoners in de Wijkkrant verschijnen.

Lege flessen
Inmiddels is de duisternis ingevallen en is het aantal buurtbewoners dat op de onthulling is afgekomen gestaag gegroeid. Zo’n vijftig tot zestig bewoners melden zich bij de partytent. Voorbijrijdende automobilisten en fietsers houden even stil. In een tegenoverliggende flat aan de Buizerdlaan schuift de bewoner een gordijn opzij. Ze vragen zich allen af wat er aan de hand is. 

Bijzonder om de Leukste Straat van Delft te zijn? De bewoners vinden van niet. Wat ze doen is eigenlijk heel normaal. En dat benadrukt de inmiddels gearriveerde wethouder Koning ook in haar praatje. “Gewoon doen, dat is als je je buren helpt als het nodig is, bijvoorbeeld met boodschappen doen.” Behalve het beeld van de jonge Hugo de Groot is er nog een prijs. De bewoners gaan ook nog een dagje met elkaar uit. Marcel Kok rekent erop dat er tussen de 130 en 140 mensen mee zullen gaan. De bestemming is nog niet bekend, maar dat komt wel goed. De buurt heeft ook een spaarpotje, bestemd voor het 25-jarig bestaan in 2010. Er wordt onder meer geld ingezameld door zo’n zes keer per jaar lege flessen in de buurt op te halen. Bij elke inzameling worden zo’n 400 flessen geconfisqueerd, goed voor 100 euro voor elke inzameling. Winkeliers dragen via sponsoring ook bij aan de feestvreugde. Op 16 december is het trouwens weer bal in de Slokkerbuurt. Dan staat het traditionele Kerstbuurtfeest op het programma. 

Even na vijven is het zo ver, als met een luid gejuich de jonge Hugo onder een groen doek tevoorschijn wordt getoverd. Een jaar lang zal hij hier, op de hoek van de Slokkerbuurt, blijven staan. De glazen worden gevuld, de bewoners toasten op hun overwinning. De plek van de jonge Hugo bij de entree van de wijk is duidelijk en de boodschap laat niets te raden over: U nadert nu de Leukste Straat van Delft. (MdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1