Woonberichten: zondag 9 november

Algemeen

De woonberichten uit de Delft op Zondag van zondag 9 november.

Vraagprijzen flink verlaagd
DELFT - Van bijna 10 procent van de huizen die te koop staan, is in oktober de vraagprijs verlaagd. De woningmarkt lijkt stil te vallen. Makelaars klagen over een gebrek aan belangstelling voor hun huizen. Het aantal bezichtigingen is het laatste half jaar sterk teruggelopen. De laatste vier weken, toen de Kredietcrisis veranderde in een uitslaande brand, is de interesse verder verminderd. Huisverkopers die hunkeren naar kijkers en een koper treffen maatregelen. Velen reageren op de klassieke manier: met een prijsverlaging. Van ruim 14.000 huizen (op een totaal van 143.000 te koop staande woningen) is in oktober de vraagprijs met gemiddeld 5 procent gereduceerd. Huizenwebsites melden dat het aantal prijsverlagingen twee tot drie keer hoger ligt dan normaal. Makelaars melden ook dat graag wordt onderhandeld. De koper heeft alle keus, dus stelt hoge eisen aan de kwaliteit van het huis. En aan de prijs. Begin oktober maakte makelaarsvereniging NVM bekend dat de gemiddelde verkoopprijs in een kwartaal met 0,3 procent was gedaald. Het kan bijna niet anders dan dat de daling aan het eind van dit kwartaal hoger zal uitvallen. 


Funda open voor LMV en VBO
DELFT - Funda stelt zijn huizensite open voor de honderden makelaars van LMV en VBO. Op dit moment haalt Funda, in bezit van de NVM, het aanbod van deze twee makelaarsverenigingen nog binnen via zogenoemde 'spidertechnologie'. Computerprogramma’s zoeken dan de andere huizensites af en voegen het gevonden aanbod toe aan Funda.nl. Dit spideren levert vaak fouten op. Funda wil dat niet; het aanbod moet up-to-date zijn. Door een gerechtelijke uitspraak, eerder dit jaar in de zaak van een club NVM-makelaars tegen Jaap.nl, mogen 'gespiderde' berichten niet in volle omvang op een site worden geplaatst. De plaatjes moeten kleiner zijn en de tekst beperkter dan in de originele advertentie. Funda is voor veel huizenzoekers het beginpunt van het online zoeken. Door het opnemen van het VBO/LMV-aanbod neemt het aantal woningen op Funda toe tot ongeveer 90 procent van de huizenmarkt. 


Bouwsector leidt niet onder Kredietcrisis
DELFT - Ondanks alle berichten in de media over de gevolgen van de Kredietcrisis geeft de meerderheid van de marktpartijen uit de bouwsector aan hier nog geen last van te hebben. De bedrijven die al wel last hebben van de Kredietcrisis merken dit met name door projecten die worden uitgesteld. Verder denkt de meerderheid van de bedrijven dat het bedrijf sterk genoeg is om zich door de gevolgen van de Kredietcrisis heen te slaan. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder verschillende marktpartijen uit de bouwsector. 


Nieuw plan NHG van Rabobank
DELFT – Rabobank heeft aan de politiek een voorstel gedaan voor een nieuwe Nationale Hypotheek Garantie. Het doel hiervan is volgens de bank om onvrijwillige huisuitzettingen te voorkomen. De consument moet worden beschermd tegen een forse restschuld bij onvrijwillige verkoop. Hem of haar wordt een overbruggingsperiode geboden om uit te zien naar een passende woning. Dat wil Rabobank op de volgende wijze bereiken. Na een periode van bijzonder beheer (minimaal zeven maanden achterstand) zou er geen executieverkoop moeten plaatsvinden. Dit heeft namelijk een zichzelf versterkend effect van forse prijsdalingen. Rabobank stelt een overbruggingsperiode van maximaal twee jaar voor, waarbij het garantie-instituut en de bank gezamenlijk de klant èn de woning in beheer nemen. Maandelijkse rentelasten worden bij de hypotheekschuld bijgeschreven. De woning blijft in de vrije verkoop om een zo hoog mogelijke opbrengst te krijgen. Tijdens een periode van twee jaar extra wordt door NHG gekeken of de woning ook bij een institutionele belegger of een woningcorporatie kan worden ondergebracht. Net als bij de huidige NHG wordt eventuele renteschuld van de klant kwijtgescholden.


Woongadgets voor meer publiciteit
DELFT – Huizenwebsite www.huislijn.nl gaat huiseigenaren en makelaars een handje helpen met woongadgets. Dat vindt de achterliggende organisatie nodig na alle negatieve berichten van de laatste tijd: Kredietcrisis, woningen die lang te koop staan en dalende verkoopprijzen. Het verkopen van een woning moet weer leuk worden. Huiseigenaren hebben met de woongadget zelf invloed op de verkoop van hun woning, via het oneindige netwerk van Hyves en internet. Door vrienden, kennissen en familieleden in te schakelen om de woongadget te plaatsen, krijgt de woning veel publiciteit: hoe meer publiciteit, hoe sneller kans op succes. Ook makelaars kunnen gebruik maken van de gadget door deze bijvoorbeeld te gebruiken om woningen extra aandacht te geven op hun website. Bij elke koopwoning op Huislijn.nl staat de woongadgetknop en plaatst men in vier simpele stappen de woning op Hyves, IGoogle, weblogs en websites. Huislijn.nl heeft bewust gekozen voor verschillende gadgets, zodat de bezoeker een gadget kan kiezen die het beste bij zijn of haar stijl past. Kijk voor meer informatie op www.huislijn.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12