Gedegradeerd Delfia hoopt met nieuwe trainer Marco Sloos op betere tijden

Algemeen

Het trio dat met frisse moed gaat proberen Delfia revanche te laten nemen op het belabberde voorbije seizoen, met van rechts naar links hoofdtrainer Marco Sloos, assistent-trainer Jerry Blijd en elftalleider Cees van Dijk. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Delfia, dat naar de vierde klas degradeerde, hoopt met het trio Marco Sloos (hoofdtrainer), Jerry Blijd (assistent-trainer) en Cees van Dijk (elftalleider) op betere tijden.

Korte inhoud van het voorafgaande. Ton Key, die halverwege het vorige seizoen de opgestapte Chris Jansen als trainer van Delfia opvolgde, zou ook het komende seizoen trainer van Delfia zijn. Maar 'in goed overleg', zoals dat zo mooi heet, besloten club en trainer toch maar anders. 'Alhoewel Ton Key goed binnen de clubcultuur paste', zo lezen we op de clubsite, 'heeft hij altijd aangegeven dat clubbelang voor een contract zou gaan. Er bestond een gentlemens agreement waarin Ton aangaf zijn contract pas te tekenen als er sprake was van een kwalitatief volwaardige selectie. Dit om Delfia niet op te zadelen met de voorwaarden in zijn contract. Met dit besluit maakt Ton de weg vrij voor de bij DHC opgestapte Marco Sloos'. Marco Sloos, zo valt ook te lezen, 'die nota bene door Ton Key als beoogd opvolger naar voren was geschoven, en Delfia gaan samen proberen om de nare smaak van het afgelopen seizoen snel weg te spoelen en zo snel mogelijk terug te keren naar de derde klas'. Het vertrouwen is groot. 'Overal waar Marco Sloos trainer was toonden de teams een stijgende lijn en een gezonde ambitie, dus met Marco Sloos aan het roer kan Delfia zeer waarschijnlijk de komende jaren naar boven blijven kijken'. In een ander bericht op Delfia's clubsite wordt daar nog een schepje bovenop gedaan. 'Door vele geruchten over het komen en gaan van enkele spelers was er enige twijfel binnen de Delftse voetbalwereld over het voortbestaan van Delfia. Met het aantrekken van Sloos toont Delfia aan nog lang niet na te denken over het gooien van de spreekwoordelijke handdoek en gaat het met een jonge gretige groep de strijd aan in de vierde klas'. 

Marco Sloos voetbalde in de jeugd bij Delfia. Onder meer toen Chris Kronshorst er trainer was, speelde hij er ook in de senioren. Daarna was het DHC wat de klok sloeg. Hij maakte onder leiding van Guus Haak ook DHC's gloriejaren mee. Toen werd hij jeugdtrainer. Bij Delfia, DSO, DWO en DHC. En bij de Voetbalacademie van Chris Kronshorst. Met zijn retourtje Delfia, maar nu als trainer van de senioren, keert hij terug naar waar het allemaal begon. En sluit hij een niet geringe periode van vijftien jaar jeugd trainen af. 

Dat hij bij DHC vetrok en dat hij nu bij Delfia senioren gaat trainen is geen onderdeel van een uitgekiende en weloverwogen loopbaanplanning. "Aan de ene kant wel en aan de andere kant niet", antwoordt hij op de vraag of hij het jammer vindt dat hij bij DHC weg is. "Een verschil in visie", probeert Sloos aanvankelijk als Bert van Marwijkachtige dooddoener. Maar dan: "In het bestuur van DHC zitten een paar nieuwe mensen. Die zitten er net. Die weten nog niet van de hoed en de rand. Dan moet je je gewoon niet met het voetbal bemoeien. Dan moet je besturen". 

-Ik heb begrepen dat één van de breekpunten was dat jij het nut van regelmatig vergaderen met de jeugdtrainers niet inzag.
 
"Dat klopt niet. Ik heb juist bij Hans Fako, de jeugdvoorzitter, aangegeven dat er veel meer vergaderd moest worden. Eén keer per maand, met de jeugdtrainers en de leiders. De gang van zaken rond de jeugdelftallen evalueren. En, heel belangrijk, elkaar beter leren kennen. Maar ook de contacten met de ouders verbeteren. Want hoe gaat dat nu? Men haalt maar mensen binnen. Iemand laat z'n zoontje bij DHC voetballen. Is dat in een elftal dat nog geen trainer of leider heeft, dan kan die vader zó trainer of leider worden. Elke boerenlul kan trainer of leider worden. Maar zo werkt dat natuurlijk niet. Ik heb, samen met Jerry Blijd, juist aangegeven dat we regelmatig bij elkaar moeten komen. De gang van zaken analyseren, de prestaties van de elftallen evalueren. Het is zoals Chris Treling het eens heeft gezegd: Voetbal moet vanuit je hart komen en niet vanachter de bestuurstafel". 

Daar moet geen misverstand over bestaan, benadrukt Sloos: "DHC is een heel mooie club". Maar: "Waarom moet je amateurvoetballers betalen? Bij DHC en Vitesse Delft worden spelers gehaald en betaald en een jaar later gaan ze weer weg. Dat zie je bij een jongen als Leo Koswal. Die pakt aardig wat centen, maar speelt wèl in het tweede. Had daar dan een speler uit de jeugd neergezet. Of investeer in betere jeugdtrainers. Kijk maar naar TONEGIDO. De sponsor is weg en de club klapt in elkaar. En kijk maar bij DHC. Het tweede is leeggelopen, van de A1 zijn heel wat spelers weggegaan. En dat Jan van de Akker en Koos van der Burg al maanden geleden uit de Technische Commissie zijn gestapt is ook niet voor niks". 

-Was jij, als jullie niet hadden besloten een punt achter de samenwerking te zetten, komend seizoen de trainer van DHC A1 geweest?
"Ik was, normaal gesproken, doorgeschoven naar de A1. Dan hadden we ook een goeie A1 gehad. Dat durf ik gerust te zeggen: dan waren we kampioen geworden. Ik zou ook het tweede elftal gaan doen. Via Teletekst en de DHC-site moest ik vernemen dat ik dat niet werd, trainer van het tweede. Dat is Andy Biekman geworden". 

DHC's voorzitter Adrie de Poorter, gevraagd naar een reactie, zegt: "De stellingen van de heer Sloos met betrekking tot de vereniging DHC en/of het geschil tussen beide partijen zijn feitelijk onjuist. Ik vind het echter ongepast om een discussie te voeren dan wel inhoudelijk op de opmerkingen van de heer Sloos via de media in te gaan. Tevens is deze zaak tussen partijen nog niet afgewikkeld. Overigens wens ik de heer Sloos heel veel geluk en wijsheid toe met en bij zijn nieuwe werkgever".

'DIE BOETES GAAN IN DE BOETEPOT'
-Je hebt er nu vijftien jaar als jeugdtrainer opzitten. Ben jij eigenlijk een typische jeugdtrainer?
Marco Sloos: "Dat kan ik niet zeggen. Ik ga nu voor het eerst senioren trainen. Dat ga ik voor een groot deel net zo doen als dat ik de jeugd heb getraind. Ik wil professioneel werken. Alles moet kloppen, net als bij een betaald voetbalorganisatie. Dat betekende bij de jeugd geen petjes op naar het voetballen, shirtjes in de broeken, op tijd zijn bij trainingen en wedstrijden, afbellen als je een keer niet kan komen trainen, ga zo maar door. Ik ga bij Delfia in grote lijnen net zo trainen als ik de B-jeugd bij DHC trainde. Het zal alleen sneller moeten. Je werkt met volwassen mensen. Maar, ik noem maar iets, bij een ingooi op eigen helft balverlies lijden, dat mag absoluut niet. Daar hamerden we bij de B1 op, dat zullen we nu bij de senioren ook doen. Corners en vrije schoppen zullen we blijven instuderen. Bij de B1 en in het algemeen bij de jeugd kan je geen boetes geven als spelers niet komen trainen en niet hebben afgebeld. Dat kan nu bij de senioren wèl. Die boetes gaan in de boetepot. Krijg je een kaart en een boete voor een nuttige overtreding, dan wordt die betaald uit de boetepot. Maar een kaart voor het wegschoppen van de bal of voor praten tegen de scheidsrechter, dan betaal je de boete zelf". 

Met de B1 van DHC trainde Sloos drie keer in de week. Met de grote mannen van Delfia wordt dat 'maar' twee keer in de week, behalve tijdens de voorbereiding, als de heren er ook drie keer aan moeten geloven. 

-Nou staan Delfia's voetballers, in het algemeen gesproken, niet bepaald bekend als gepassioneerde liefhebbers van trainen.
"We gaan de spelers onze plannen voorleggen. Jerry en ik weten dat onze trainingen oké zijn. Elke training moet een verrassing zijn. We moeten ervoor zorgen dat het plezier bij de spelers terugkomt". Het oogt enigszins als een dreigement: "We hebben een groep van achttien, negentien man. Niet trainen is niet spelen". 

-Hier en daar hoor je geluiden van: komend seizoen is zo ongeveer de laatste kans voor Delfia om te overleven. Voel jij dat ook zo?
"Ik denk zelf dat dat niet zo is. Stel dat we nu een goed seizoen draaien, dan komen er weer jongens bij die nu te laat hoorden dat wij naar Delfia gingen. En worden we kampioen en derdeklasser, dan gaat het nog meer leven". 

-Andere geluiden zijn dat Delfia in 'de verkeerde buurt' zit.
"Vroeger nièt. Toen hadden we alleen maar Hollandse jongens. Nu zie je heel veel schotels, er wonen heel veel buitenlanders. Maar de club heeft ook stil gestaan. Neem maar de kantine. Die is nog steeds hetzelfde als vroeger. Die zou wel 's opgefleurd mogen worden. Het is allemaal een beetje oubollig, nu. De club heeft ook weinig jeugd. Dat is moeilijk. Kijk ook maar naar clubs als DHL en DVC. Hebben ook weinig jeugd. Het is moeilijk om dat op te bouwen. En het kost ook erg veel tijd. Maar Delfia heeft wel heel wat vrijwilligers, het is een heel gezellige club". 

Delft heeft, vindt Sloos trouwens, te veel voetbalclubs. "Je zou", denkt hij hardop, "van Delft, Full Speed en Delfia, die vlak bij elkaar zitten, eigenlijk één club moeten maken. FC Kerkpolder of zo. En daar dan een voetbalbolwerk van maken".

'MAAR IK BEN NIET HYPOCRIET'
Sloos en Delfia kwamen begin juni overeen met elkaar in zee te gaan. Ja, geeft hij toe, dat de overschrijvingsperiode dit jaar voor het eerst tot half juni duurde, kwam hem (en Delfia) niet slecht uit . Kon er nog wat ondernomen worden om Delfia's selectiegroep op peil te brengen. Maar ideaal was de late deal niet, geeft hij ook toe. "Er zijn nogal wat spelers, vooral uit tweede elftallen, die hebben gebeld en die zeiden: Hadden we eerder geweten dat jij naar Delfia gaat, dan waren we ook gekomen". Niet zó vreemd, vindt Sloos. "Het is toch niet leuk als je in het tweede van Vitesse Delft speelt en je ziet dat er meer dan twintig nieuwe spelers bij komen? Of als je in een tweede speelt, op zondagmorgen tien uur of half elf, dan staan er misschien tien mensen te kijken. Speel je in een eerste, dan komen er honderd, sta je in de puntentelling van de Zondagkrant, heb je interviews in de krant, dat is toch veel leuker?" 

-Over tweede elftallen gesproken: Delfia heeft geen tweede elftal. Is best apart, eigenlijk.
"Aan de ene kant is het wel vervelend, maar het is nu eenmaal zo. En misschien is het ook wel prettig dat we nu alleen met een eerste-elftalgroep werken, je weet het niet". 

-Heb je een beetje redelijk team, komend seizoen?
"Ja, anders waren we er niet ingestapt. Het is een jonge groep. Met een jongen die bij ADO Den Haag vandaan komt, met een paar jongens uit DHC A1 en een jongen uit het tweede van DHC". 

-Maar er zijn wel echte Delfianen als Michel van der Vlist en de Halbe's weg.
"Met die jongens zijn we nog wel in gesprek. Ze hebben aangegeven dat ze misschien wel terugkomen als Delfia een representatief team op de been kan brengen. Volgens de laatste geruchten willen ze toch wel blijven. We zullen zien".
 
-Ben jij nou zo'n lastige figuur?
"Ik wil gewoon professioneel kunnen werken. Dat heb ik ook bij Delfia aangegeven. Maar lastig? Als iemand mij kan overtuigen van zijn mening, dan zeg ik: Je hebt gelijk. Maar ik ben niet hypocriet. Ik loop niet achter iemands rug om te praten. Ik heb een mening, die vertel ik je middenin je gezicht. Als ik iets niet goed doe of zie, wordt mij dat ook verteld. Zo hoort het ook. We kunnen allemaal van elkaar leren. Iemand afzeiken is heel makkelijk. Nee, ik vind niet dat ik lastig ben". 

Sloos heeft er zin in. "Delfia was vroeger een heel goeie club. Er hebben allemaal grote jongens gevoetbald, er hebben goeie trainers getraind. Delfia, dat blijft toch trekken".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12