Het Wijnhuis als poort naar de nieuwe binnenstad, maar zorgt het niet voor teveel licht?

Algemeen

DELFT – Op de hoek van het Achterom en de Asvest wordt begin volgend jaar begonnen met de bouw van Het Wijnhuis. Het ontwerp van Het Wijnhuis was het winnende ontwerp in een door de Gemeente Delft en Ontwerpersvereniging DelftDesign in 2004 uitgeschreven prijsvraag.

Voor de komst van het Wijnhuis krijgt het huidige hoekhuis aan het Achterom 165 een uitbouw van zo’n drie meter breed die geheel van glas en hout wordt gemaakt. Het Wijnhuis wordt een horecagelegenheid waar de bezoeker tussen andere wijnliefhebbers aan de bar een drankje kan drinken. De combinatie van een bijna geheel glazen uitbouw en een horecabestemming in het pand maakte Henk Wijnen, voorzitter van de Belangenvereniging Zuidpoort, wat wantrouwig. “Ik vraag me af of dit pand niet voor teveel lichtoverlast gaat zorgen”, zegt hij. “En met mij nog enkele directe buurtbewoners. Het is momenteel echter moeilijk in te schatten in hoeverre dit voor overlast gaat zorgen.” Wijnen heeft daarom bij de Gemeente Delft om meer duidelijkheid hierover gevraagd, maar heeft vooralsnog geen antwoord mogen ontvangen.

De komst van de bijna geheel glazen uitbouw in een straat met verder alleen oude panden is op z’n minst opvallend te noemen. Ook Patrick Willemsen, die namens de architecten van Bureau Kroner aan het ontwerp meewerkte, beaamt dat de uitbouw wel wat afsteekt bij de rest van het Achterom. Lichtoverlast hoeven buurtbewoners volgens hem niet bang voor te zijn. Willemsen: “We gaan uit van een normaal lichtniveau voor horeca, het wordt geen showroom of iets dergelijks.” Hij noemt de plek voor Het Wijnhuis een ‘bijzondere locatie’. “We wilden de huisvorm zoals die ook in andere panden is te zien, laten terugkomen in dit ontwerp. Normaal gesproken wordt zo’n uitbouw met baksteen gedaan, maar wij hebben ervoor gekozen om alleen hout en glas te gebruiken, vanwege de specifieke eigenschappen van de materialen.” De Gemeente Delft vroeg ten tijde van de ontwerpwedstrijd om een ‘aandachttrekkende publieke functie op de overgang van de oude binnenstad naar het Zuidpoortgebied’. “Stedenbouwkundig gezien vormt dit stuk met de komst van Het Wijnhuis binnenkort een overgangsgebied”, ligt Willemsen toe. “Nu is er alleen een blinde muur te zien. Door deze aanbouw en de horecapanden er tegenover wordt er een poortwerking naar het nieuwe deel van de binnenstad gecreëerd.”

Henk Wijnen zegt niet zo kapot te zijn van het ontwerp, al vindt hij het een fantastisch punt voor een horecagelegenheid. “Ik denk dat deze constructie over vijf of zes jaar alweer aan vernieuwing toe is.”
Het Wijnhuis wordt op deze plek op het Achterom gevestigd, omdat de Gemeente Delft voor het pand een functie zocht die er in Delft nog niet was. Een uitbater is nog niet gevonden, al is er volgens Patrick Willemsen wel belangstelling. “Voordat het aan iemand verhuurd wordt, moet echter eerst het hele vergunningentraject worden afgerond”, weet Willemsen. “Die procedure loopt nu nog, maar de meeste punten zijn al afgehandeld.” Hij verwacht dat het elk moment kan rondkomen met de laatste vergunningen.(JN)

Fotobijschrift:
Begin volgend jaar moet worden begonnen met de bouw van Het Wijnhuis aan het Achterom. Naar verwachting ziet deze horecagelegenheid er eind 2008 ongeveer zo uit. (illustratie: Bureau Kroner)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

!