Dubbel Delft zondag 6 januari 2008

Algemeen

DELFT - De ijsbaan aan de rand van de Bomenwijk was in de jaren zestig een fraai grasveld met dijkjes er omheen waar, met uitzondering van de winter, regelmatig allerlei sportieve activiteiten plaatsvonden.

Als er dan een echte winter kwam onderging het terrein een ware metamorfose: ineens was het gras weg en lag er een heuse natuurlijke ijsvloer met lampen er omheen zodat er ook ’s avonds geschaatst kon worden. Delftenaren op allerlei niveaus van de schaatssport zag je er: de kinderen achter de stoel, de snelle baantjestrekkers en de fraai figuren draaiende kunstschaatsers. Met aan de kant van de Wilgenlaan een houten gebouwtje waar koek en zopie te koop was.

Zoals gezegd, de rest van het jaar was het een simpel grasveld en deden alleen de lampen en de dijk er omheen nog denken aan het schaatsen. Op de linker foto zien we heren – studeren aan de TH was toen nog bijna uitsluitend een mannen-aangelegenheid – van het Delfts Studenten Corps die het ouderwetse touwtrekken een technisch tintje hadden gegeven. Twee kettingen, bevestigd aan twee ijzeren schalen moesten de in de elektrotechniek befaamde halve maagdenburger bollen voorstellen. De jacquetjassen waren voor deze gelegenheid uit gegaan, maar de hoed werd nadrukkelijk op gehouden. 

Studentikoos plezier dus op de oude Delftse ijsbaan. De ijsbaan is niet meer op deze plek, hoewel de naam ‘oude ijsbaan’ is gebleven en de benaming is van de straten in dit aan de rand van de stad gesitueerde wijkje. Omzoomd door de toch wel luidruchtige rijksweg 13, de Bomenwijk, de Bieslandhof en een deel van het ‘Heilige Land’. Naast de naamgeving is ook het water rond de oude ijsbaan nog uit de tijd dat in de winter het geluid van schaatsen nog te horen was, hoewel er deze winter zowaar even sprake van was. Studenten zijn er nog steeds in de stad en zullen altijd wel het nodige van zich laten horen. Met of zonder Maagdenburger halve bollen… 

Willem de Bie

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12