Wat ik zeggen wil

Algemeen

Sinterklaasintocht
DELFT - Voor het eerst sinds jaren ben ik, samen met m’n schoon- en kleinzoon van twee-en-een-half jaar, naar de intocht van Sinterklaas geweest. We hebben aan het water bij de Oostsingel gekeken naar de boot, waarop vele Pieten stonden en de pakjes lagen. De jetski Pieten, wat gingen ze hard... M'n kleinzoon genoot, op afstand weliswaar, want zo'n zwarte piet dichtbij was toch nog wel eng. We waren omringd door ouders met kinderen in de leeftijd van 1 tot maximaal 4 of 5 jaar schat ik. Alles was prachtig... Zelfs het weer hielp mee, we stonden lekker in de zon. Maar toen: de muziek! Een soort disco voor boven de 10-jarigen en wel zo hard dat het de drumband, die neem ik aan wel de ouderwetse Sinterklaasliedjes speelden, totaal overstemde. Waarom niet gewoon - als het dan toch via een speaker moet - liedjes als ‘Zie ginds komt de stoomboot’ of iets dergelijks? In elk geval een lied dat luidkeels meegezongen kan worden. Maar jumstyle-Sinterklaasliedjes zijn bij de kleintjes absoluut niet bekend. Volgens mijn dochter, die elk jaar naar de intocht gaat, is dit ieder jaar het geval: foute muziek. Kinderen van 10 jaar en ouder staan echt niet meer in de rij voor Sinterklaas. Ik hoop dat hier iets aan gedaan kan worden, zodat we volgend jaar uit volle borst ‘Wees welkom Sinterklaas’ kunnen zingen, want het blijft een heerlijke traditie.
L. Wagenaar, Delft 


Politie

DELFT – Vandaag liep ik in de Jacob Gerritstraat. Ik was met mijn vriendin en dochter wezen eten bij de Italiaan, was allemaal heel gezellig geweest. Opeens kwam een motoragent voorbijrijden. Ik riep meteen: ‘Hee, jij mag hier ook niet rijden’. Er was helemaal geen aanleiding voor, dus waarom rijdt hij met zijn motor door een voetgangersgebied? Nu is het zo dat bij belediging gelijk een prent wordt uitgeschreven, dus de agent stopte gelijk en vertelde dat mijn reactie met ‘Hee’ nou niet zo netjes was en dat hij gerechtigd was om met zijn motorfiets zonder aanleiding door een voetgangsgebied te rijden. Dat zal allemaal wel, maar ik was niet onder de indruk van mighty mouse op een motorfiets. Ik was echter wèl zo wijs om mijn kop te houden, anders kost het geld. Ik krijg nog geen warm gevoel van de arm der wet in Delft. Hij was echt op zoek naar het uitdelen van een prent voor belediging. Een agent kan respect krijgen, alleen verdien het wel even. Door een voetgangersgebied rijden op een motor, kom nou.... Ze kunnen mij niet intimideren op zo'n manier. Guusje wil dat we respect voor het uniform krijgen. Foutje Guusje! Respect krijg je voor hoe een persoon in uniform zich gedraagt, niet voor het uniform ‘an sich’.
Herman van der Blom, Delft 


Een interessant volkje… 
DELFT - Ik heb in de twee achterliggende jaren Delftenaren een beetje leren kennen. Soms hartelijk, open, joviaal, zelfs vriendschappelijk. Soms vloeken ze alle duivels uit de hel. Soms zijn het net mensen; ze lopen je voorbij en negeren je finaal. Delftenaren lopen snel warm voor evenementen en rennen van beach-voetbalwedstrijd naar musicalevenement of kermis. Naar de kroeg voor een bluesfestival en daarna naar een jazzfestival in de straten. Mooi Weer Spelen, cultuurevenementen, we laten ons vermaken. Alsof we onze tijd niet zelf in kunnen delen. Wij betalen wel. Of doen we het om als nabeschouwing Lian Merkx weer op een foto in de krant te zien? We vinden het fantastisch om met velen boven op elkaar te wonen, zonder groene rustpunten. Solidair zijn we in het verkeer: we lopen, fietsen, rijden allemaal door rode verkeerslichten, we hebben allemaal haast en rijden te hard en niemand heeft respect voor de mede-weggebruikers. We zijn trots op ‘onze’ TU en de14.000 studenten. We bouwen alles vol en dicht, zelfs op het water, alleen (nog) niet onder water en we maken ons daarna druk om de duurzaamheid. We zijn ambitieus en willen sportstad zijn zonder een topclub, kunststad zonder een kunstwerk, waterstad met te veel water, toeristenstad met maar een paar toeristen en we hebben de beste bibliotheek van de wereld. Dat kost dan ook wat! We beginnen met een innovation park, Technopolis, als alle omliggende gemeenten al grote innovation- en industrieterreinen ingericht hebben en wij gaan daar dan nog twintig jaar over doen. Wij Delftenaren betalen wel weer. We kunnen er altijd nog een duurzaam windmolenpark van maken. Jaloers zijn we zeker niet. We gebruiken gewoon dezelfde naam ‘Technopolis’, net als Mechelen of Amsterdam en we negeren het science park in Eindhoven, dat al lang is benoemd tot Brainport. We zijn evenmin jaloers op Barendrecht, dat de ondergrondse CO2-opslag voor onze duurzaamheidgemeente- en ondergrondsegemeente-neus wegkaapte. Toch? Delftenaren protesteren nooit. Niet tegen diefstal en zelfbevrediging van de Gemeente, niet tegen sluiting van bedrijven, niet tegen verhoging van belastingen, niet tegen de drukte en lawaai of tegen parkeergebrek en zelfs niet tegen het niet informeren van burgers. De barrière tussen Gemeente en burgers is mij een doorn in het oog. Dat zal naar 3 maart 2010 toe wel veranderen! We zijn een forensenstad(je), opgesloten tussen Den Haag en Rotterdam, 28ste stad van Nederland en één van de kleinste steden in de Randstad. Maar we doen net of er een groot hek om Delft heen staat en we zijn gelukkig. We zijn dus gewoon trots op de mooie oude stad Delft en verder niets. Obelix zou zeggen: ‘Apart volkje, die Delvenaren’. 
Christ van Oers, Delft


Minimumloon en toch betalen
DELFT - Al jaren heb ik recht op kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. Nu is er in het voorjaar een steekproef gedaan om te kijken of ik nog recht op kwijtschelding heb. Dus heb ik alles opgestuurd, inclusief twee maanden bankafschriften. Nu blijkt dat ik te veel geld op mijn rekening heb staan en moet ik toch die belasting gaan betalen, ondanks dat mijn salaris ruim onder het minimumloon is. Ik zal het maar zeggen: ik krijg 725 euro per maand in mijn knip. Natuurlijk heb ik protest aangetekend, dat het belachelijk is dat er betaald moet worden. De hele zomer heb ik vijf maanden lang niets meer gehoord van de Gemeente. In september kreeg ik de uitslag van mijn beroep: er moest meteen betaald worden. De Gemeente schermt ermee dat iedereen die onder de bijstandsnorm van 130 procent zit, recht heeft op kwijtschelding. Maar als je wat te veel op je rekening hebt staan, moet je alsnog betalen. Waar zijn ze in vredesnaam mee bezig?
W. van de Gans, Delft


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12