Dubbel Delft zondag 2 maart 2008

Algemeen

Delft is een nauwkeurig omschreven gebied dat wordt omzoomd door de grote broers Rotterdam en Den Haag en door het kleinere Schipluiden en Pijnacker-Nootdorp. In vorige eeuwen bestond de stad Delft eigenlijk uit een klein deel binnen de stadsmuren en een groter deel daarbuiten dat niet tot de 'stadsvrijheid' behoorde.

Voorbeelden daarvan zijn 'Hof van Delft' en 'Vrijenban'. Ook in de veertiende eeuw was het met het eigendomsrecht in de stad vaak divers gesteld. Zo maakte het huidige Achterom deel uit van de oostelijke stadsgracht, maar behoorde een deel van het land waardoor de gracht gegraven was aan de Abdis van Rijnsburg. 

Het Achterom is altijd ergens 'achterlangs' gegaan: eerst achterlangs een aantal boerderijen en later achterlangs en bochtig naar een ander deel van de binnenstad. Tot in de zestiende eeuw stond het ene deel van het Achterom te boek als 'Jan Ghijsenlaen', waarschijnlijk genoemd naar iemand die daar land bezat, en de andere kant als 'Burchwal over Jan Ghijsenlaen'. 

Hier meerden de schepen af die vanuit Brabant turf naar Delft brachten; vandaar natuurlijk ook de 'Brabantsche Turfmarkt'. Turf als brandstof heeft in dit deel van de stad lang een rol van betekenis gehad. Deze natuurlijke brandstof was het belangrijkste product bij de aan de Asvest gelegen gasfabriek. Kolenschepen losten hun waar in de kolenhaven aan de Schie, waarna de fabriek deze fossiele brandstof omzette in stadsgas. Wat in een groot deel van de stad zorgde voor verlichting en verwarming. 

Nieuw op het Achterom is het fietsbruggetje, nog net te zien op de nieuwe foto. Het maakt deel uit van een fietsverbinding van de TU-wijk naar de binnenstad. Auto’s moeten vanaf de TU-wijk heel wat omwegen en stoplichten trotseren, terwijl de fietser via de Hambrug en de Hamtunnel in recordtijd aan de andere kant van de Schie en in de binnenstad is. Auto’s krijgen het in de nabije toekomst nog moeilijker als de Sebastiaansbrug er meer dan een jaar uitgaat voor groot onderhoud. Omrijden dus. 

Net als het Achterom waren er vroeger nog meer vreemde straatnamen: tussen het Achterom en de vest waren in de zeventiende eeuw een aantal poorten, zoals de Pikpoort, de Meerminnepoort, de Foppenpoort en de Jan Snollenpooort. Je zal er maar wonen…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12