Joop de Blij en zijn snor zijn bekend, maar de allerbekendste hoeft hij niet te worden

Algemeen

Joop de Blij vindt het leuk dat veel mensen hem kennen, maar de Bekendste Delftenaar van 2010 moet volgens hem iemand zijn die écht iets voor de gemeenschap heeft gedaan.

DELFT – De verkiezing voor de Bekendste Delftenaar is in volle gang. En, zoals blijkt uit De Tussenstand, er wordt ook dit jaar weer veel op de Delftse historicus Joop de Blij gestemd.

Joop de Blij bracht in 2005 het boek ‘Oorlog en Verzet in de Prinsenstad’ uit. Sinds dat jaar is hij al in de lijst met honderd bekendste Delftenaren te vinden. “Iedereen vindt het, denk ik, leuk om in die lijst te staan”, zegt de 63-jarige Delftenaar, die voor z’n werk momenteel bijna dagelijks in Museum Lambert van Meerten te vinden is. “Dat ik het een eer vind om erin te staan, is een groot woord. Maar ik vind het steeds weer plezierig als ik hoor dat men op mij stemt. Waarom ze dat doen weet ik niet, dat ik weet ik alleen van m’n vrouw.” 

- Waar kennen mensen jou van?
“Van een aantal dingen. Door die grote snor ben ik toch een bekende Delftenaar. Maar ik zeg wel eens dat ik bekender ben dan ik zelf weet. Soms heb ik opeens ontmoetingen met mensen die mij kennen, maar dan komen ze me niet bekend voor. Dan kennen ze me bijvoorbeeld van een antiek- en curiosazaak die ik heb gehad. Die winkel heette trouwens De Snor. Dan lopen mensen rond met de kennis van: Daar heb je die snor, of daar heb je die gozer van dat boek. Ik heb ook al diverse keren in de krant gestaan met mijn collectie militaire dingen, dat blijft hangen bij mensen. Verder ben ik 63 jaar oud, maar door de jaren heen niet zo veel veranderd. Ik heb veel dingen gedaan, zelfs in de muziek gezeten. Ik zat in een tamboer- en trompetterkorps, dan was ik die gast met de snor van de muziekkapel. Die snor zorgt voor herkenning. Dat vind ik niet erg, anders had ik ‘m wel afgeschoren.” 

- Leeft bij jou de wens om dit jaar hoger te eindigen dan vorig jaar?
“Dat maakt me totaal niet uit. Ik vind mezelf een doorsnee figuur, ik hoef niet op de eerste plek te staan. Daar moet iemand staan die veel meer voor de gemeenschap doet. Bij mij is het meer bekendheid om m’n boek, waarvan er duizend zijn verkocht. Daar wil ik niet voor op de eerste plek staan. Bij anderen, zoals Hans van Bemmel vorig jaar, denk ik wel eens: Ja, jij hoort daar te staan. Dat zijn mensen die écht iets presteren.” 

- Doe je er iets voor om hoger te eindigen?
“Dat doen we allemaal. Ook bij mij is het zo dat ik aan m’n schoondochter vraag of haar ouders op me willen stemmen, dat zeg ik heel eerlijk. Maar ik heb geen netwerk van duizenden mensen. Ik heb een kleine vriendenkring waarvan ik weet dat ze op me stemmen.” 

- Wie verdient het volgens jou om de Bekendste Delftenaar te worden?
“Daar kan ik geen antwoord op geven, daarvoor ben ik te weinig betrokken met het reilen en zeilen van Delftse dingen. Hans van Bemmel vond ik een uitstekende keus. Zo iemand zou het dit jaar weer moeten worden, maar dat kunnen er een heleboel zijn.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12