Tevredenheid alom, hooggespannen verwachtingen, lekker veel derby's, het nieuwe seizoen kan beginnen

Algemeen

DELFT – De overschrijvingsperiode, die menigeen die het beste voorheeft met z'n club danig op de zenuwen werkt, is achter de rug. De indelingen voor het nieuwe seizoen zijn bekend.

Genoeg redenen om opnieuw te buurten bij een handvol clubs om te peilen hoe de vlag er nu bij hangt. Om te beginnen SV Wippolder. Dat toch nog promotie naar de derde klas wist te versieren. En dat succesvolle trainer Peter Pothof op een ietwat aparte manier inruilde voor de ook succesvolle (maar dan bij DVV Delft) Erwin Stoelinga. Een verrassing, zo mogen we toch wel stellen. Valt wel mee, vindt Stoelinga. "Het tijdstip wèl, ja", moet hij toegeven. "Maar dat ik terug zou keren bij Wippolder, dat is voor mij geen verrassing". Ga maar na: "Ik heb m'n hele leven bij Wippolder gevoetbald, 500 wedstrijden in het eerste gespeeld. Ik ben er als kleine jongen opgegroeid. Heb er tot m'n veertigste in het eerste gespeeld. Ik ben er trainer van de A-jeugd geweest. Ik ben er mijn kinderen gaan trainen. Komend seizoen train ik ook weer de E1, waarin één van m'n zoontjes speelt". Kortom: SV Wippolder is z'n club. Zoals Peter Pothof een uitgesproken zwak heeft voor SV Den Hoorn. Het was dus niet zó vreemd dat Stoelinga gepolst werd eventueel Pothof op te volgen als die bij SV Den Hoorn aan de slag zou gaan. "Heb je zin?, vroegen ze me. Ja, graag. Maar toen ze dat vroegen was nog niet bekend of Pothof z'n contract zou inleveren. Ze hielden me dus achter de hand, ja". Ook zeer in z'n noppen is Stoelinga hierom: "Van de spelers die weg wilden, zijn de meesten gelukkig gebleven. Ook wat dat betreft kwam de promotie als een geschenk uit de hemel. Dat maakte het wel een stuk makkelijker". Hij is dus behoorlijk tevreden. "Ik ben een keeper kwijt geraakt en er is een keeper bij gekomen. Er is één speler weg en we hebben er drie bij. Jongens die in het verleden al bij Wippolder hebben gespeeld. Er is dus eigenlijk weinig veranderd". Dat neemt niet weg dat aanvaller Mike Mesker volgend seizoen bij DVV Delft voetbalt. "Ik vind het zó ontzettend zonde dat hij weg is. We staan met Wippolder voor een nieuwe uitdaging. En Mike is een jongen die al z'n hele leven bij Wippolder voetbalt. Z'n zusje heeft er gevoetbald, z'n vader voetbalt er nog, heel jammer dat hij weg is".

'DAT IS MISSCHIEN WAT NEGATIEF, MAAR VOORAL REALISTISCH'
DSVP slaagde er tóch nog in naar de zaterdagse tweede klas te promoveren. Een wondertje? "Nee, eigenlijk niet", zegt trainer Marcel de Letter. "We hadden er wel degelijk rekening mee gehouden dat het zou kunnen. Maar het wilde maar niet lukken. Schitterend dat we het nu toch nog gehaald hebben". Dat lukte dus, min of meer onnodig, op de valreep. "We hadden het eerder, tegen Polanen, al moeten afmaken". DSVP, zegt hij, was vóór de winterstop de te kloppen ploeg. Dat kwam mede hierdoor: "We konden bijna steeds in dezelfde samenstelling spelen. En als we een speler misten, door blessures, schorsingen of vakantie, werd de wedstrijd afgekeurd. Maar gelijk na de winterstop raakten we in de verdediging te veel jongens langdurig kwijt" Sterker: John Verhoef, Daan van der Weerd en Arno Lok, belangrijke spelers voor DSVP, zullen er ook komend seizoen niet of nauwelijks bij zijn. "Zonde", zegt De Letter. "Nu zullen jeugdspelers het moeten doen. Elk jaar zijn er wel twee, drie die doorkomen. En die jongens hebben met hun enthousiasme en scherpte ook een goeie invloed op de groep. Er komen ook twee A1-spelers van DHC bij. Ex-spelers van DSVP, die nu gelukkig terug zijn gekomen naar waar ze thuishoren".
De indeling voor het nieuwe seizoen noemt hij 'pittig, maar leuk'. "Het zijn bijna allemaal ploegen waar we in de voorbereiding al 's tegen hebben gespeeld". Het parool zal, komend seizoen, 'handhaven' zijn. "Dat is misschien wat negatief, maar vooral realistisch. We willen een goeie tweedeklasser worden. We hebben jongens die aan een volgende stap toe zijn". Nee, dan bedoelt hij nadrukkelijk nièt dat ze dus naar een hoger spelende club zouden moeten verkassen. "Ik vind het niet normaal dat iemand na één goed seizoen zo nodig weg moet. In de pers doen ze het vóórkomen alsof dat wèl normaal is. Nee, ik heb zelf ook niet één telefoontje naar een speler gepleegd. Wie bij ons wil komen voetballen, moet ook echt willen. En hij moet bij ons passen. Dat heeft ons er ook in de nacompetitie doorheen gesleept. Dat ze na een teleurstelling met z'n allen zeiden: Volgende week, volgende week, dan winnen we weer. Dat je de e-mailtjes langs zag komen: We gaan winnen. En we hebben het gered, in de laatste wedstrijd. Tegen een heel goed Spirit. Dat beter was dan wij". 

Heel wat minder verging het studentenvierdeklasser Ariston '80. Het werd niet meer dan een achtste plek. "Dat viel tegen", kan trainer Arjan van der Meijde er ook niet meer van maken. Toch: "Club en spelersgroep zijn tevreden. De sfeer was goed". Het was 'een seizoen met pieken en dalen'. Logisch wel, eigenlijk. Alle geroutineerde spelers stopten met selectievoetbal. Ze ballen nu vrolijk in het derde. "We misten gewoon de ervaring om goeie perioden wat langer aan te houden. We kregen te vaak te snel doelpunten tegen op onverwachte momenten". En dan waren er natuurlijk de blessures. Bovendien: "Het blijven studenten. Eén van m'n beste spelers was zo maar een maand weg toen de prijzen werden verdeeld". Toch, herhaalt Van der Meijde: "Ik ben wel tevreden. Het enige jammere was, wat ik wel had verwacht, het gebrek aan ervaring. Dat heeft weer wèl als voordeel dat veel jonge jongens nu ervaring hebben kunnen opdoen". 

Een club als Ariston '80 blijft toch een ietwat aparte club, in die zin dat spelers er zo maar een tijd tussenuit knijpen omdat de studie nu eenmaal voorgaat, en omdat studentenclubs min of meer hun eigen overschrijvingsperioden kennen. "Ook dit seizoen zullen we drie spelers een half jaar moeten missen, omdat ze in het buitenland gaan studeren. Verder hebben drie spelers de club verlaten. Maar er komen ook spelers bij. Onze vaste keeper verhuist naar Utrecht, maar als vervanger hebben we een keeper van een Utrechtse vierdeklasser die naar Delft verhuist. En drie jongens, die het afgelopen jaar in Delft zijn gaan studeren, hebben we de gelegenheid gegeven mee te trainen. Die kunnen nu ook spelen. Ze hebben al meegespeeld in het 16 tot 23-team, daar hadden we toestemming voor. Verder houden we aan de OWeek, de OntvangstWeek voor nieuwe studenten, misschien weer spelers over. En, in september, misschien ook aan de uitwisselingsstudenten. Zo hebben we Ali Mousivand, uit Iran. Die heeft daar semi-betaald voetbal gespeeld. Hij speelt sinds oktober in het eerste". 

-Het zag er even naar uit dat Ariston '80 bij DHL zou intrekken. Jammer dat dat niet doorgaat?
Van der Meijde: "Jammer? Hoe zal ik het zeggen? Het is goed onderzocht door het bestuur. De uitslag van de stemming onder de leden was overduidelijk: op het TU-Sportcentrum blijven. Ik kan dat als trainer alleen maar onderschrijven. Het Sportcentrum is het hart van de club. Het is een mooie accommodatie, ik snap de leden dat ze gewoon op het Sportcentrum willen blijven". 

-Ariston '80 zegt al jaren als ambitie te hebben derdeklasser te worden. Wanneer gaat dat er nou 's van komen?
Van der Meijde: "We zijn nu als achtste geëindigd, dus past ons enige bescheidenheid. Het afgelopen seizoen waren de promotiekansen ruimer dan normaal, dit seizoen zal het moeilijker worden. Maar ik ga ervoor. Ik haal alles uit de kast, van video-analyses tot en met de schema's van inspanningsfysioloog Raymond Verheijen. Ik hoop dat de spelersgroep er ook zo over denkt".

'JE MOET GEDULD HEBBEN IN DE VOETBALLERIJ'
DHC's technisch coördinator Sjef de Poorter is 'uiterst tevreden' over hoe de overschrijvingsperiode voor zijn club is uitgepakt. "Ik ben erin geslaagd om een heel sterke selectie neer te zetten. En daarbij is rekening gehouden met de eis van het bestuur dat nieuwelingen zo veel mogelijk ex-DHC'ers moeten zijn". Vanzelfsprekend is terdege geëvalueerd wat er bij het gepromoveerde DHC afgelopen seizoen goed ging en wat beter kan. Dat bepaalde vooral de richting van de zoektocht naar versterkingen. "Mede door blessures lagen de problemen toch vooral achterin. Schorsingen heb je vaker bij verdedigers dan bij aanvallers. Die gaten moesten opgevuld worden, daar is het tweede min of meer de dupe van geworden. We moesten er dus voor zorgen dat we beter in onze verdedigers komen te zitten". Dat is gelukt, vindt De Poorter. Bovendien: er zijn van de selectie niet al te veel spelers weggegaan. Hoewel: "Dat jongens als Koen Huisman en Sander Koeleman, naar Vitesse Delft, en Sjoerd van Velsen, naar Den Hoorn, weg zijn, dat betreur ik. Dat zijn talenten die nog wat tijd nodig hebben. Die hadden iets meer geduld moeten hebben. Kijk naar Eric Wolf. Die heeft drie jaar in het tweede gelopen. Daarna heeft hij zelfs het betaald voetbal nog gehaald. Je moet geduld hebben in de voetballerij. Dat hebben die jonge jongens tegenwoordig niet meer. En zeker niet als ook de ouders zich er nog 's mee bemoeien". Geduld is dus een schone zaak, vindt De Poorter. "Maar misschien zijn sommige jongens ook wel niet zo goed als ze denken". Hoe het ook zij: "We beginnen met een selectiegroep van 42 spelers. Na een maand maken we een schifting". 

-Intussen is er van het uit de Reserve Hoofdklas gedegradeerde tweede elftal niet veel meer over.
De Poorter: "Het tweede was de laatste jaren al behoorlijk uitgedund. Er gingen spelers naar Full Speed en Nootdorp. Nu zijn er weer een aantal weg, naar verschillende clubs. Dat zal opgevangen moeten worden. En dat gaat lukken. Het is uiterst triest dat het tweede is gedegradeerd. Eén ding staat voorop: het tweede moet terug naar de Hoofdklas". 

Het nam even wat tijd in beslag, maar toen besloot Egmond Blinker toch door te gaan als trainer van zaterdagvierdeklasser DVC. "Toen ik bij DVC kwam heb ik met de toenmalige voorzitter de principe-afspraak gemaakt drie jaar te blijven. Daarbij zouden we elk jaar bekijken of het goede gevoel er nog was. En we zouden proberen DVC naar de derde klas te krijgen. Het eerste jaar ging heel redelijk. We werden kampioen. Het afgelopen seizoen haalden we het net niet. Ik had zoiets van: ik ben hier nog niet klaar. De spelersgroep heeft voldoende potentie. Ik durf te zeggen dat we in de derde klas mee zouden moeten kunnen. Ik moet nog een beetje slijpen. Dat het ook echt een ploeg wordt". 

Blinker is 'absoluut tevreden' over de gang van zaken tijdens de overschrijvingsperiode. Hij is vooral blij met de komst van Rick Visser (onder meer ex-SV Wippolder). "Het is voor mij heel belangrijk dat we er iemand bij hebben die weet te scoren. We hebben het afgelopen seizoen gewoon te weinig gescoord. In 22 wedstrijden 32 voor en 34 tegen, dat is te mager. Rick Visser heeft dan wel een jaar niet gevoetbald, zijn voetbalkwaliteiten staan niet ter discussie. Verder hebben we er spelers bij gekregen die de selectie breder maken. Daar ben ik ook blij mee". Jammer is wèl, erkent hij, dat Daniël Kok naar Concordia is vertrokken. "Hij was voor ons absoluut van grote waarde. Hij heeft het gevoel dat hij nu nog een stapje hoger kan. Dat respecteer ik uiteraard. Maar ik vind 't wèl jammer". 

Het is al vaak te sprake gekomen: DVC heeft een paar heel aardige voetballers die tè vaak gele en rode kaarten scoren. Dat heeft schorsingen opgeleverd en punten gekost. "Het zijn opgewonden standjes", kent Blinker z'n pappenheimers. "Ze willen winnen. Ze gaan zich dan ergeren als het niet lekker loopt. Daar heb ik ze uiteraard op aangesproken. Dat het zo niet langer kon. In de tweede helft van de competitie is het ook beter gegaan. Maar het is zo: het afgelopen seizoen heb ik niet één keer in dezelfde opstelling kunnen spelen. Ook daardoor hebben we een hoop punten laten liggen". Over de indeling voor het komende seizoen heeft hij geen mening. "Het klinkt misschien arrogant, maar het interesseert me ook niet tegen wie we moeten spelen. En ze zullen me er misschien wel om uitlachen, maar ik wil komend seizoen gewoon kampioen worden. Aan het eind zien we wel wat ervan terecht is gekomen".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12